Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Брей :? и къде ги чете тия работи :-D я си опресни малко четивото.
kiss9402 - специалист
Миналата година строих къща по точно вдигнах още 2 етажа върху съществуващита 2. Доиде време за заземяване направих кол от плътно желязо 28мм като в основата си е 32мм. По план трябваше да поставя 2, но нито исках да дупча чистоновия покрив нито да се набутжам допалнително. Сложих отзи като го закрепих за гредите и го изполирах от тях.След това поставих два винкела по 1.5м в двата ъгала на фондаментите като накрая им заварих по 2 планки. Пуснах в гуфриран маркуч арматура 6мм и стана перфектно. Все о6те не съм го изпробвал ама дано и да не се налага :feuer:

Поздрави !!!
bulhomes2 - майстор
mirk написа:
Брей :? и къде ги чете тия работи :-D я си опресни малко четивото.
Щом казвам, че съм го чел - значи съм го чел. Казах че и по проект ми е така (проектанта по-добре знае къде да чете). Сега пък ще седна да търся да ти доказвам. Ти си го прави както си искаш, но не подвеждай хората!
mirk - майстор
А случайно твоята къща да е първа категория на мълниезащита (да има експлозивни смеси от горими газове :lol: ).
ArturDent - Почти Безобиден
kiss9402, и как от цялата работа разбра че си направил нещо ?
Аз доколкото знам, май това нещо се мери, иначе го слагаш ей така - за да нямаш гузна съвест.

mirk, говори си каквото искаш, но поне на моята къща заземителната и мълниезащитната инсталации няма да имат галванична връзка.
pepiko - напреднал
Много благодаря за отговорите, къщата се намира в Пазарджишкия край и съвсем не е сама ами на всичкото отгоре има и по големи къщи около мен, така че мисля че не ми е необходима мълниезащитна с-ма. Ако съм разбрал правилно е необходимо да забия 2-3 кола поцинковани на около 1-1.5 метра един от друг, да обединя техните шини в една до където стигне и от там мнагожилен кабел до таблото вързан на шината на таблото където е и нулата. Само не разбрах мога ли сам да измеря съпротивлението, защото се обаждах във AVN в Пазарджик и отам ми казаха че нямат такава услуга, мерели само на техните трафопости.
bulhomes2 - майстор
mirk написа:
А случайно твоята къща да е първа категория на мълниезащита (да има експлозивни смеси от горими газове :lol: ).
Много често, особено към петък и събота
fikata - майстор
Само не разбрах мога ли сам да измеря съпротивлението,
Сам не можеш.Потърси лаборатория за ел.измервания.Ще ти трябва и протокол за резултатите от меренето.
mirk - майстор
pepiko написа:
Много благодаря за отговорите, къщата се намира в Пазарджишкия край и съвсем не е сама ами на всичкото отгоре има и по големи къщи около мен, така че мисля че не ми е необходима мълниезащитна с-ма. Ако съм разбрал правилно е необходимо да забия 2-3 кола поцинковани на около 1-1.5 метра един от друг, да обединя техните шини в една до където стигне и от там мнагожилен кабел до таблото вързан на шината на таблото където е и нулата. Само не разбрах мога ли сам да измеря съпротивлението, защото се обаждах във AVN в Пазарджик и отам ми казаха че нямат такава услуга, мерели само на техните трафопости.
Ако ги раздалечиш малко на поне 4-5 метра ще е по добре. С метър два нищо не правиш. Шината директно на корпуса на таблото, трябва да си има болт за нея.
pepiko - напреднал
Но таблото е вътре в къщата и ще бъде адски трудно да прекарам шината до него.

Тема "заземяване на къща как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: