Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
Затвори крановете на всички други консуматори и пробвай какво ще се получи. Конвектора има много голяма съпротива и водата не иска да минава през него. А желателно е и входа да е отдолу.
buritoo - напреднал
Крановете радиаторни ли са? Ако е така ги махай, отвора е много малък и няма дебит и тръбата я смени с 20-ка. Последно страдах с конвектор с тръба 20 и радиаторни кранове, замених ги със сверични и всичко си дойде на мястото
hhristov - специалист
Системата още миналата зима я направих затворена и за това може би ми протече и котела(не му е срамота 25 години).
Крановете са радиаторни, като този на изхода е някакъв с шестограм се завива.
AntonBM - специалист
За да работи нормално твоят конвектор, през него трябва да преминава над 400 литра/час топлоносител. Виж тук: http://www.bgtherm.com/products/heating ... imafan.pdf
Това и през тръба ф20 (3/4”) е много трудно постижимо. Изисква мощна помпа. Ти си го ограничил на ½” и едва ли прекарваш повече от половината от нужния дебит. По-вероятно е да прекарваш по-малко от 150 литра... Толкова е достатъчно за голям радиатор, но не и за конвектора ти. Той има мощност над 5 kW когато се захранва от котел.
Смени крановете му (този с шестограма е секретен радиаторен) със сферични ¾”. Нещата ще се променят коренно, но пак няма да му изкараш пълната мощност, ако тръбната ти мрежа не е оразмерена правилно. Слагане на тръби „на око” от майстор „парнаджия”, е гаранция за грешка. Конвекторите работят в режим отопление при делта Т=10°, радиаторите при 20°. Атачвал съм една таблица за бърз избор на тръби в зависимост от топлинната мощност при различни температурни разлики. Там са дадени граничните стойности, които могат да се захранят с различни видове тръби. Виж дали твоята инсталация е направена при спазване на тези гранични условия.
П.П. Входа на водата в конвекторите е отгоре, както е и на радиаторите. Не е много грешно да се вържат и обратно, но тогава имат по-голямо хидравлично съпротивление.

Прикачен файл

Hidro.rar
Хидравлични изчисления на тръби с топлоносител вода.
(28.7 KиБ) Свален 1186 пъти
filmatoplo - майстор
:wink: За свързването съм 100% за топлото -отдолу -така си го дават и в инструкциите на вентилконвекторите , за дебита също Антон ти го каза колко трябва .И на мен ми се падна да монтирам след 2 дни конвектор редом с радиатори -и то от тръба фи-16 :? :) Ще гледам да тръгне както винаги , ще му помогна с помпата и баланс на радиаторите -ще пиша .
AntonBM - специалист
Филма, намали ги тези 100%...
Виж инструкцията на тези конвектори. Там „water inlet” (вход вода) е отгоре, а не отдолу. Имам още поне 5-6 каталога и на всички тях е отгоре. От долу е „water outlet” (изход вода).
Ако се загледаш в медните тръби на питата на конвектора ще видиш, че там Т-отклоненията за различните редове на питата са направени с малък наклон такъв, че при вход на водата от горе да има по-лесно движение на топлоносителя. Ъгълът на Т-отклонението не е 90°. Така, ако се пусне водата обратно от долу, трябва да прави по-остри завой в тези отклонения и за това пада на налягане е по-голям. Иначе конвекторите работят при малка температурна разлика на вход изхода и е почти без значение от къде ще подадеш топлото...

Прикачен файл

42N.rar
(793.68 KиБ) Свален 562 пъти
filmatoplo - майстор
:) Не им вярвам , благодаря за каталога .
AntonBM - специалист
Това е каталог на Carrier! Тези не си позволяват никакви неточности... Не е правописна грешка тяхната схема. Погледнах каталозите и на Aermec и VentilClima -там пак е така. В каталога на Wesper е обратно – входа е отдолу, така че и ти не си в грешка, но в повечето случаи е от горе. Трябва да се гледа при монтажа къде го дава производителя за вход...
Интересното е, че от инструкцията за монтаж на KFT на Klima 2000 не е ясно на точно този конвектор къде е входа и къде изхода...
Ти какви конвектори слагаш?
filmatoplo - майстор
99 % Клима 2000 на Силпа . :) 1 % оставям за Галети .В нашето село клиента гледа само цената :wink: .А относно монтажа -ако аз греша значи грешат и доста други фирми -проверявал съм свързването в доста болници и училища :) при работещи системи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък винаги ги свързвам топлата тръба горе, като основно Галетти съм слагал и по-малко Клима2000. Не е имало проблеми, дори сега съм монтирал 2 Галетти, но още не съм пуснал инсталацията, ще видим. Единият е захранен с ф20 и радиаторни вентили, а другият с ф25 и сферични кранове 1/2". Антоне, аз ф20 го приравнявам на 1/2", ф25 на 3/4", а ф16 - на 3/8" :? . Такива директиви са ми дадени от Вайлант :)

Тема "Голям проблем с вентилаторен конвектор KFT045" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: