Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
plamen написа:
Готвите ли на верандата? И особено парти-грилът често ли се пуска?
Имах такъв проблем в гаража, където един такъв Крижик ми пускаше ток за лампата с детектор на движение на двора. Скарата е точно под него и като се започне печене на меса :rock: , ставаше целия в мазнина.
Вариант 1: Свали го и добре промий механизмите му със спирт (не използвай ацетони, коресилини и др, защото механиката е пластмасова).
Вариант 2: Намери сговорчив домоуправител от някой панелен блок. Преди 10-15 години, когато частните енергодружества подменяха електромерите, старите електромери и часовници се предаваха на домоуправителя.
Вариант 3: Ще видя дали нямам нещо такова в гаража, но няма да е много стока и ще пратя съобщение как можеш да го получиш.

Пломбиран е и инкасатор всеки месец идва да засича,ще забележи и ще трябва да го убеждавам кое истина и кое не :)
То ако имаше начин да го отворя без да си личи,щях да си реша проблема :) ръчно :)
rettere - специалист
Намери му кой бушон е за него и го прецъкай няколко пъти.
Естествено изключи другите консуматори , които са към този бушон - ако има такива.
paralesa - специалист
Малко развитие относно въпросния електромер.
Днес дойдоха и го смениха електромера колегите от ЕОН. Казвам колеги,защото всички които се занимават с "жици" малко или много са ми колеги. Естествено както и очаквах,смениха не само таймера,а целия електромер. Сложиха ми словенски "искра" тритарифен (дневна нощна и върхова) с вграден таймер. Ето снимки
Изображение
Изображение
Изображение
За съжаление бързах да карам малкия на лекар и нямах време да разпитам пичовете ,пък и знам как звучат досадно серия въпроси докато си вършиш работата :) Затова да си задам въпросите тук:
Има ли вариант да разбера във всеки един момент на коя от трите тарифи отчита? Защото часовника не е видим и дали работи нормално,божа работа.
За какво служат двата бутона син и червен на третата снимка? На капачето,което скрива червения има възможност за пломба,но не са ми слагали такава.
Верни ли са митовете,че тия електмери дигиталните отчитат и комар да прехвръкне ? :) И възможно ли е да ми се увеличат сметките за електроенергия или пък другия вариант да паднат,ако евентуално стария ,който от 10 години не е пипан,е имал отклонения...
А и изобщо всякаква информация за този електромер ще ми е полезна.
kam34 - специалист
Електромера ти не е тритарифен а е трифазен. Когато на дисплея пише Т1 е нощна, а при Т2 дневна (може и надписа да е на кутията а на дисплея да показва едно триъгълниче срещу съответната тарифа.Нощната в лявата част на дисплея пише код 1.8.1 а на дневната 1.8.2. и в дясно са киловатите на двете тарифи. Когато консумира мига червен светодиод, колкото по бързо мига толкова по голяма консумация, свети постоянно няма консумация. Часовника му показва първо датата и после часа, трябва да изчакаш да се сменят надписите му. Погледни го около 23.00 и 7.00 да ли си сменя показанията Т2 и Т1, да ли е сверен часа и датата. Бутоните са за бързо редуване на показанията но не ти препоръчвам да ги натискаш че има случаи забиват и после елмера стои само на един дисплей без да ги сменя автоматично. Електромера си отчита потребената енергия, без значение малко ли е много ли е, за разлика от стария ти. :wink:
VLADO66 - майстор
И ще бъдеш учуден от показанията :( -обикновенно старите в зависимост от възрастта отчитат по-малко,а новите хващат всичко.
paralesa - специалист
kam34 написа:
Електромера ти не е тритарифен а е трифазен. Когато на дисплея пише Т1 е нощна, а при Т2 дневна (може и надписа да е на кутията а на дисплея да показва едно триъгълниче срещу съответната тарифа.Нощната в лявата част на дисплея пише код 1.8.1 а на дневната 1.8.2. и в дясно са киловатите на двете тарифи. Когато консумира мига червен светодиод, колкото по бързо мига толкова по голяма консумация, свети постоянно няма консумация. Часовника му показва първо датата и после часа, трябва да изчакаш да се сменят надписите му. Погледни го около 23.00 и 7.00 да ли си сменя показанията Т2 и Т1, да ли е сверен часа и датата. Бутоните са за бързо редуване на показанията но не ти препоръчвам да ги натискаш че има случаи забиват и после елмера стои само на един дисплей без да ги сменя автоматично. Електромера си отчита потребената енергия, без значение малко ли е много ли е, за разлика от стария ти. :wink:
Е как да ти обясня,че е ТРИТАРИФЕН И ТРИФАЗЕН? Говорих малко с пичовете и те ми казаха,че третата тарифа,върховата просто си я събирам с дневната,защото във фактурата ми тя се причислява към нея. Кодовете на тарифите са 1.8.1 нощна 1.8.2 дневна и 1.8.3 върхова и пак казвам 1.8.2 + 1.8.3 = дневната ми енергия.
Часовника ми си сменя когато трябва,засякох го,но просто ме интересува дали на дисплея могат да се изкарат данните на часовника или не? Защото сега няма такива надписи. Т1 Т2 и Т3 също ги видях после...да има Т3 сигурен съм,допреди малко беше там :)
едит : Сега разцъках копченцето и видях показанията на часовника :) дата,час всичко си е като хората
paralesa - специалист
нещо което съм пропуснал да питам и днес ми стана интересно по тоя електромер

на дисплея има две "стрелки" едната хоризонтална с означение Р...предполагам това е някаква активна мощност...а другата вертикална по-къса с означение Q . Въпроса ми е какво показват тези символи и защо стрелка Q преди де насочена нагоре със знак +,а сега след смяна на три бушона е насочена надолу и знака е -. Това какво би могло да значи? Имат ли някакво значение за мен тези стрелки?
fikata - майстор
Очевидно твоя електромер мери активна и реактивна енергия, но реактивната не ти я отчитат като консумация.
Това ли е твоя електромер МТ 171?:
http://universalmeterservices.co.uk/sto ... /MT171.pdf
paralesa - специалист
Да това е електромера. Странно ми е ,но явно и друг път е показвало така ,просто не съм обръщал внимание. Преди час погледнах беше пак + ,сега пак е Q на - Аз бях изненадан от този електромер,защото мери и върхова енергия. Явно просто такъв са имали ,затова такъв слагат :) Помислих,че може да е реактивна енергия,но исках някой да каже,преди да стана смешен с предположението си :)
fikata - майстор
Случил си на хубав електромер.Започва да отчита от 50 mA. :)

Тема "неработещ таймер на електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: