От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Да и аз така го мислех единия вариант с реле за време като си бях избрал от линка който съм дал средния позиционер,но искам задължително позиционера да има дисплей за да мога по всяко време като погледна да знам горе колектора в какво положение е.Обаче предимството на програмируемия е че мога да го наглася така че като свърши деня да не се връща в начално положение на изток а да се завърти до средно положение както са стационарните колектори с цел по голяма устойчивост към ватър и дъжд и сутринта да се завърти на изток в начално положение.Друо предимство е ако се задейства топлинната защита и се завърти на изток ако се ползва топла вода междувременно колектора трябва да се върне в работен режим и трябва да знае до коя позиция точно е стигнал за да може да се завърти.Това обаче за в този момент ми се вижда трудно изпълнимо без процесорно участие :?
пп за фотоволтаичните панели не съм се сещал досега някой може ли да ме насочи към такива фирми които имат следящи фотоволтаици.
pipilica - майстор
Тия системи профисионалните ще те откажат със цена. И що реши че средното положение ще
е по-устойчиво на вятър, освен ако не е свързано със устойчивостта на самия позиционер.
За термична защита има и друго решение вместо да върти панела може да пуска топла вода в канала, така бойлера няма да прегрява и винаги ще имаш максимално топла вода.
velas - специалист
Нещата не са толкова прости, колкото си мислиш. Ако беше, аз досега да съм го направил. За разлика от тебе знам принципа и начина на управление на позиционерите...дори мога и да направя настройки от EPG на сателитен приемник и да ги връткам както си искам без да влагам нищо допълнително, но...не става.
Имам 2 въртящи се колектора, които в момента съм ги позиционирал на юг. От фирмата се забавиха с тестовете на управлението ми (ще му скъсам ушите на Б. :) ), а в момента не е възможно да се влиза в апартамента.
В това положение колекторите работят с много ниско КПД, защото загряването става само когато са насочени към слънцето. Температурата в бойлерите едва стига до 30 градуса и после ги включвам да загрява от мрежата. Не е работа да се следи ръчно, друго си е управлението на соларната да го прави само. А тя следи няколко параметъра, които ще ти е трудно да управляваш ръчно.
Ако крепежите са ти направени кадърно, няма да имаш никакви проблеми с ветрове и бури. Моите 2 панела седяха цяла зима в крайно ляво положение, а конструкцията не е хваната никъде по покрива. :wink:

Ако вече имаш такъв колектор, потърси начин да се управлява с прецизна точност, защото обикновен варел ще има по-високо КПД... Ако все още не си го купил, по-добре вземи статичен панел.
fox_vt - майстор
Хмм първо за колегата пипилица-средното положение е това в което стои обикновен стационарен колектор като то е най устойчиво на вятър.Аз съм на 6ти етаж на блок което няма значение де тъй като колектора ще е на покрива,а ако завъртя да стои в едно от крайните положения се получават 2кв/м плоскост която става като корабно платно.Тя стойката при всички положения ще е подсилена че не искам да го намеря при някой бурен вятър долу на тротоара.
Сега към колегата леосат-останах с впечатлението че си мислиш че колектора ми е параболичен но не е,той е най обикновен панелен колектор.За него не му трябва никаква точност реално му стига само 3 позиции да има начална,средна(в която са всички останали)и крайна като с това кпд то му ще превиши това на стационарните тъй като ще е в по изгодно положение спрямо слънцето.Също така няма да се движат ръчно ще е полу автомат така да се каже-при запаметяването ще се действа по този начин-един долу до позиционера един горе до колектора след като е минал един час от началната позиция ислънцето се е изместило вече.Този горе казва на човека долу да започне да върти позиционера на запад а оня горе следи една Г образна пластина залепена за колектора кога ще застане точно пред слънцето,в този момент като стане това казва на този долу да спре и да запамети позицията както и часа.След час се повтаря процедурата и накрая на деня имаш серия от запаметени точки в позиционера и серия от часове които ще бъдат вкарани в седмичния таймер който ще подава импулса.Това е по елементарно от тва здраве му кажи единствено трябва позиционера да може да помни.
VLADO66 - майстор
STS electronics произвеждат модул за управление на тракер за фотоволтаици- модела е 410.Една варненска фирма 3К АД също има подобно устройство-цената е 588лв. :)
pipilica - майстор
Това което искаш да направиш е за най-грубо насочване ще вдигнеш КПД-то малко.
Професионалните системи не следят слънцето а се позиционират на базата на алгоритъм
за положението на слънцето на небето, щото всеки ден в едно и също време слънцето не е
на едно и също място. Та тия системи се програмират и после сами местят панела
точно срещу слънцето независимо от сезона.
VLADO66 - майстор
Имa рaзлични нaчини нa нaсочвaнe по товa коeто нaбързо прeглeдaх-чрeз 3бр.фотосeнзорa/двa зa дифeрeнциaлно срaвнeниe мeжду тях и eдин зa eтaлон :?/,чрeз софтуeр с зaдaдeни GPS координaти и слeдeнe нa врeмeто и мeхaничeн-посрeдством двойнодeйствaщ хидрaвличeн цилиндър свързaн с двa хeрмeтично зaтворeни бaлонa отстрaни нa пaнeлa, които прeз съотвeтнaтa чaст нa дeня сa в рaзличнa стeпeн огряни от слънцeто и порaди тeмпeрaтурното рaзширeниe нa тeчносттa в тях упрaжнявaт нaлягaнe нa цилиндърa и той движи пaнeлa в eднaтa или другaтa посокa.
velas - специалист
Ето такива са моите панели (не е реклама). Доколкото знам, освен програмирането за позицията на слънцето през годината има и фотодатчик за корекция на позицията.

@fox_vt
Стационарните панели са проектирани да имат относително високо КПД през целия ден. Виждал съм диаграмата, но нещо не я намирам. Няма да имаш съществено подобрение ако го въртиш към слънцето. Според мен начина на управление ти е по-малкия проблем. Трябва да направиш въртяща се конструкция, която да върти панела и да е устойчива на атмосферни влияния. Ще ти трябват и линеен мотор, кабели, позиционер... Трябва правилно да проектираш и местата за връзките на мотора, че съм виждал много неприятни гледки...
По-добре инвестирай средствата и времето си в още един панел.
fox_vt - майстор
Точно от колекторите на интеграл съм взел идеята но при тяхните рефлекторни колектори позиционирането се прави до минута даже иначе бяга фокуса от тръбата.Линейния мотор ми е най малкия проблем стойката също единствено позиционера ми е грижата сега.Колкото за високото кпд на плоския колектор си в грешка най високо е единствено и само при перпендикулярно падащи слънчеви лъчи а такива имаш само за половин час най много през целия ден.То същото нещо важи и за фотоволтаиците и именно затова се въртят толкова прецизно не за нещо друго.Сега ти като специалист по сателитните системи ми кажи някой от тези трите позиционера ще ми свърши ли работа според описанието което съм дал в предното си мнение а именно да мога да запамета произволни позиции без да имам приемник а само позиционер и линеен мотор?
velas - специалист
Както написах по-горе, всеки позиционер с ДУ има възможност за настройка без приемник. (първия от линка)

Рефлектора на статичния панел е проектиран винаги да фокусира лъчите от слънцето върху тръбата, но е с доста по-голяма разсейка. През деня КПД-то му се променя от ъгъла на слънчевите лъчи. По спомен, с риск да сбъркам, мисля, че беше между 50 и 70% в диапазона 10-18ч, а на вакуумтръбния панел 60-80%... На подвижните панели рефлектора е с малки разсейки, силно фокусиран върху тръбата и затова КПД-то му се покачва до 95%. С въртенето това КПД се поддържа високо през целия ден.
Подобна е ситуацията и с фотоволтаиците - има статични има и въртящи се, там където се гони най-високото КПД.

Имам приятел в Германия, който ми разказва, че къщата на комшията му, южната страна на покрива е покрит с фотоволтаични керемиди... Човека си произвежда електричество без да си променя външния вид на къщата... :roll:

Щом си решил и ти да връткаш панел, дерзай! :thumbs:

Тема "Позиционер за сателит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: