С газовия котел предполагам температурата на водата в системата е към 60-65 градуса
.Подовото и радиатора в една и съща стая ли ще са.
Сметките по-горе са за екстремално ниска външна температура. Само тогава на радиаторите трябва да се подава 90 и от тях да се връща 70°С. В по-голямата част от времето инсталацията наистина няма нужда да се мъчи на тези високи температури. Тогава с 60-65°С, спокойно може да се подържа температурата на помещенията. Това важи и за този кръг – радиатор с подово. Ако радиатора се регулира на ΔТ=40° (90/50°), в режим на вход 65°, ΔТ ще се балансира само на около 30° или при вход 65° от радиатора ще излиза към 35° - пак става за подово при високи външни температури.
Не е ясно на какъв режим на отопление са подбирани радиаторите в инсталацията на Christo. По-горе съм писал за стандартния режим 90/70/20°С.
Има и друга тънкост. Този нов кръг с подовото ще работи на общо ΔТ доста по-голямо от това на останалите радиатори. То ще смъкне общото ΔТ, на цялата инсталация. Това за газовите котли не е голям проблем, дори е полезно, ако са кондензни. Проблем е обаче, ако инсталацията е с твърдо гориво. Там трябва да се регулира температурата на връщащата се вода в котела или камината.
Filmatoplo - До колкото разбрах – ДА – подовото и серпентината са в една стая. За това съм писал и аз, ако са в отделни, термоглавата, само ще обърка работата на подовото.