Напишете въпрос свързан със санирането.
VLADO66 - майстор
Изолирай си плочата отдолу и ще видиш разликата веднага :wink:
lov - майстор
Първо здравей и за много години.

Виж си наистина и дограмата. На скоро оправях едни прозорци.Уж стари и сухи и няма на къде да се измятат. Препасвах ги както трябва и след като хванаха студовете отново зейнаха и почна да духа през тях. А при монтажа и направата на външната изолация едва ли са ти оставили някакви дупки и да не е запенено. От тук малко от там малко и то се събира. Кат се срещнем на скайпа ще ти покажа с каква нова простотия със се захванал по балкана. Иначе без изолация на плочата няма да минеш и тогава наистина ще разбереш разликата.
единак - специалист
Здрасти и за много години и на теб!

Плочата ще се изолира, ясно е вече. Замислил съм 5 см ESP, лепен с пяна, а стените 3 см /засега/ фибранец.
В тази връзка да питам знаещите - най-голямата височина, която ще се изолира с фибрана е към 2.50 - източната стена. Не искам да дюбелирам, може ли? И после как да обличам с камък - с рабицова мрежа или направо върху фибрана?
VLADO66 - майстор
3 см. XPS e малко-става еластично и няма да имаш добра основа,поне 5см. чети тука viewtopic.php?f=47&t=39431&p=441897&hilit=XPS+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA#p441897
torbalan - Дървен философ
единак написа:
Здрасти и за много години и на теб!

Плочата ще се изолира, ясно е вече. Замислил съм 5 см ESP, лепен с пяна, а стените 3 см /засега/ фибранец.
В тази връзка да питам знаещите - най-голямата височина, която ще се изолира с фибрана е към 2.50 - източната стена. Не искам да дюбелирам, може ли? И после как да обличам с камък - с рабицова мрежа или направо върху фибрана?
Да лепиш фибрана само с пяна и без дюбели да облицоваш после с камък???

Ела до козлодуй да ти покажа изолации, които не са дюбелирани как изглеждат :)
EDI - майстор
Ако лепиш камък, дюбелирай.Иначе може и без дюбели, ако ще полагаш само шпакловка и мазилка.Но не пести пяната.
единак - специалист
Не бе, тавана в мазето ще е с пяната.

За отвън говорех, че искам фибрана да е без дюбели, но с нормално лепило. Иначе и аз искам 5 см фибран, но като се сложи и камъка и може да излезе извън равнината на останалата изолация, а това никак не искам да се случва. Ще го преценя пак и ще реша за дебелината. Така или иначе не бързам, сигурно повече от половин година ще мине, докато се наканя.
MASTER - специалист
По принцип може да не дюбелираш, но само ако няма камък.

При условие, че ще слагаш камък, дюбелираш и то по на гъсто.
Също така е добре контактната площ на лепилото между фибрана и стената да е по голяма - да речем над 60%
Фибрана да не е гладък, но това предполагам го знаеш.

Ако камъка е дебел под 10 мм - аз лично съм си позволявал да не слагам метална мрежа.

Ако камъка е по дебел, мрежа задължително, и то не рабицова. Нещо като фи 3 с око 15см ще свърши работа. Тази мрежа също я дюбелирам.
Камъка се лепи задължително с флексово лепило по цялата площ на камъка и се фугира старателно.

Ако площа е голяма, задължително и компенсационни фуги.
единак - специалист
Мерси, ще влезе в употреба.
soton - специалист
Напоследък масово наблюдавам как кофти майстори и бедни собственици полагат изолация без дюбели и даже мрежата после също.Ама това си е типично нашенски подход "кой - аз ли?".

Тема "Любопитни наблюдения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: