Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dolli - специалист
Благодаря на всички за отговорите :)

За съжаление при нас нещата се оказаха по-различни.
Добре са казали хората - "Не казвай хоп, преди да си скочил". И нашата работа така излезе. :datz: Оказа се, че това, което е в скицата е друга постройка. Въпросният сеновал го няма нанесен и никога не е фигурирал. Изчетох ЗУТ и това, което разбрах е, че трябва да поискам разрешение за строеж от общината - за допълващо застрояване. Да спазя отстояния 3 м. от съседски граници и улична линия, както и височина до билото мах. 3,60 м. Според моите разбирания строежът попада към чл. 147, ал. 1, т. 1 от ЗУТ - тоест не ми е нужен проект, и разрешителното би следвало да ми бъде издадено въз основа на искането и "ситуационна скица" /това последното не знам какво е точно :? /. Дотук пропускам ли нещо?
Знае ли някой дали има в закона вратички и може ли да ми бъде разрешено да строя на границата с "улицата", както е в момента старата постройка. За да бъде по-точно, то само се води улица, но реално е мера, а след нея почва полето.

Вариантът на ArturDent с удостоверението за търпимост е примамлив, но ... тъпрпимата постройка си остава незаконна. Притеснява ме още и това, че в имоти с търпими сгради не се разрешава строителство на други нови постройки - били те основни или допълващи.
nikolovvd - майстор
Ако побързаш може и да хванеш срока, който правителството на ГЕРБ даде на хората с незаконни постройки, за да ги узаконят, чрез издаване на удостоверение за търпимост. Потърси го в ЗУТ! Промяната е от миналата година по това време и влезе в сила или от края (24-26) Ноември или края на Декември. Направо отивай в общината и попитай какво трябва да направиш. Предполагам постройките са преди 2000 година.
ArturDent - Почти Безобиден
dolli написа:
Вариантът на ArturDent с удостоверението за търпимост е примамлив, но ... тъпрпимата постройка си остава незаконна. Притеснява ме още и това, че в имоти с търпими сгради не се разрешава строителство на други нови постройки - били те основни или допълващи.
Е то не може, да се е..ш, хем душата в рая.
Винаги съществува вариант - виза за прокетиране -> проект -> строителство -> разрешение за ползване...
dolli - специалист
ArturDent написа:
Винаги съществува вариант - виза за прокетиране -> проект -> строителство -> разрешение за ползване...
Е, аз един прост кюмюрджийник се каня да строя, все пак :lol: , визи, проекти и акт 16 :mrgreen: няма да са нужни.

nikolovvd написа:
Ако побързаш може и да хванеш срока, който правителството на ГЕРБ даде на хората с незаконни постройки, за да ги узаконят, чрез издаване на удостоверение за търпимост.
Проверих вече - удостоверението за търпимост не узаконява сградата. То само дава възможност да се започне процедура по узаконяване, която ще ми струва около 500 лв. +/– . За постройка, която и без аз да бутна, ще се саморазруши в близките една-две години, мисля, че не е финансово оправдано да я узаконявам, а после да нарушавам закона като строя нова на нейно място само заради отстоянието на улицата. Така че ще го мина като нов строеж - допълващо застрояване. Ако разрешат на уличната линия - добре дошло, ако не - просто ще си спазя отстоянието от 3 м.
Tsilkov - майстор
dolli написа:
Е, аз един прост кюмюрджийник се каня да строя, все пак :lol: , визи, проекти и акт 16 :mrgreen: няма да са нужни.
То не ми е работа точно аз дето си изкарвам хляба с правене на проекти да го пиша, ама няколко пъти вече го споменавам из тоя форум - като става въпрос за разни паянтови складове, складчета, барачки със строителна себестойност под 5000-10 000 лева не знам защо изобщо зорлем се бутате между шамарите на администрацията.
briko - специалист
Tsilkov написа:
dolli написа:
То не ми е работа точно аз дето си изкарвам хляба с правене на проекти да го пиша, ама няколко пъти вече го споменавам из тоя форум - като става въпрос за разни паянтови складове, складчета, барачки със строителна себестойност под 5000-10 000 лева не знам защо изобщо зорлем се бутате между шамарите на администрацията.
И аз съм така, една каравана и около нея дървен подиум и навес, който ще опаковам с винил за зимата :weedman: Благодаря за мнението :)
Tsilkov написа:
...като става въпрос за разни паянтови складове, складчета, барачки със строителна себестойност под 5000-10 000 лева не знам защо изобщо зорлем се бутате между шамарите на администрацията.
И аз това се чудя, въпреки че се опитвам да давам съвети.
Ето това лято построих една барака, 20 кв.м./25 кв.м. основа, с цел - градински инвентар и разни други боклуци, ама 200% незаконно.
В чужд (запустял) парцел. Съседен на моя, но без известен собственик - никой не го знае, съседи, община, кадастър, агенция по вписванията. Изобщо не ми пука. До този парцел няма достъп освен през съседен имот...
Никакви документи не съм вадил. Кота било е на около 3.5м и постройката се вижда от улицата. Ама за да ме санкционират някой бюрократ трябва да си дигне дебелия задник, и да дойде на място, и т.н., и т.н.
Фитилчо - майстор
Tsilkov написа:
dolli написа:

В моят случай щото са в Центъра на софия със 6 метра Фасада на уличната линия ... :razz:
kuuuuuul - майстор
Зачетох се в тоя ЗУТ и нещо не ми е ясно. :?
Според ЗУТ една търпима сграда(всички построени до м. юни 2003г и отговарящи на изискванията) не подлежи на събаряне и забрана за ползване. Тогава какъв е смисъла да се узаконява освен ако няма да се надстроява или достроява?Също така удостоверението за търпимост е само административен акт необходим само при извършването на някакви сделки с имота.Всико това ме навежда на мисълта,че ако няма някаква належаща нужда не е необходимо да се предприема нищо.Да ли разсъждавам правилно? :?
П.П. Сетих се още нещо,масивната ограда би трябвало също да става търпима.
kuuuuuul написа:
Тогава какъв е смисъла да се узаконява освен ако няма да се надстроява или достроява?
Смисъла е да не те накарат да я събаряш.
В смисъл - към момента, къщата, "лятната кухня" и плевника на дядо ти нямат документи.
Имаш нотариален акт на който пише да речем 60 кв.м. , ти плащаш за толкова, а де факто са 120 кв.м.
Демек построено е нещо незаконно. Ако обаче това незаконното отговаря на определени изисквания (разтегливи) - ще стане законно.

Тема "Разрешително за строеж на стопанска постройка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: