MIRO_073 написа:Не само заради това. Точно заради това обединяване на ВЕЦ-а които имаме чрез попадение на мълния издумкаха контролери и други системи за солида сума.Работната и защитната нула, ако не са метално свързани, остават свързани по природа през съпротивлението на Земята, което не е чак-толкова малко но не е и мн голямо. в т. сл. при пряко попадение на мълния ще има значителна разлика в потенциалите между Работна нула и Корпусите на електроуредите с всички последващи от това екстри.
engineer написа:Може и аз да не съм разбрал правилно, ама аз говоря за връзка м/у земните контури на мълниезащитаната инсталация и земните контури на електропреносната мрежаMIRO_073 написа:Не само заради това. Точно заради това обединяване на ВЕЦ-а които имаме чрез попадение на мълния издумкаха контролери и други системи за солидна сума.Работната и защитната нула, ако не са метално свързани, остават свързани по природа през съпротивлението на Земята, което не е чак-толкова малко но не е и мн голямо. в т. сл. при пряко попадение на мълния ще има значителна разлика в потенциалите между Работна нула и Корпусите на електроуредите с всички последващи от това екстри.