Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
Вътре готвиш, дишаш, всичко това е влага !
С наелона става, като икономичен вариант
VLADO66 - майстор
Ами принципно системата ти на топлоизолация която си направил е неправилна с поставянето на стиропора с под ламперията.Той е с доста по-голямо дифузно съпротивление от ватата и би спрял евентуалните пари отвътре навън във ватата,а тях ако не сложиш паробариера под картона,ще ги има.
infomar
VLADO66 написа:
Ами принципно системата ти на топлоизолация която си направил е неправилна с поставянето на стиропора с под ламперията.Той е с доста по-голямо дифузно съпротивление от ватата и би спрял евентуалните пари отвътре навън във ватата,а тях ако не сложиш паробариера под картона,ще ги има.
Моето мнение е, че няма смисъл от никакви мембрани и полиетилени.
Имах апартамент на който поставих пълна вътрешна изолация с депрон 6 мм - стени и тавани. После мрежа/шпакловка с гипсова замазка и латекс. След над 10.. не помня вече може и 12 -14 години от тогава няма никакъв проблем с конденз и каквото и да е. EPS то и ватата са дишащи и влагата която е под тях полека лека би трябвало да си излезе.
Ако над вътрешната и външната изолация вместо гипсокартон, поставиш мрежа с шпакловка за EPS и гладка мазилка, (после над нея прави каквото си искаш, но има мазилки с различни цветове...) то всички те са дишащи и не би трябвало да имаш никакви проблеми. Проблем може да стане ако поставиш гипсокартон от вътре, понеже той не е дишащ, но от моя опит с гипсова шпакловка на стаите (която също не е дишаща) и нямам проблеми, едва ли ще стане проблем и при теб. Каменната вата също се измазва/шпаклова както EPS-то. Трябва да разбереш само точно кой модел се ползва, че са много видове.
като труд полагане на мрежа, шпакловка и мазилка не е много. Аз като не специалист и правещ го за първи път за един ден полагам плоскостите - до 30 квадрата, на другия ден правя мрежата със шпакловката, на третия шпакловам шпакловката със същата шпакловка или "бяла циментова шпакловка" (на Марисан) - също дишаща и на следващият ден полагам мазилката. Когато направя дубъл на шпакловката, така тя става по-равна, по-дебела и отива по-малко мазилка. Гледам въобще да не се вижда мрежа. 30 квадрата е максимума който правя сам, без чужда помощ. ако някой помага, може и повече.
Влагата която ще ти се получи вътре ще се поеме от вътрешната мазилка и шпакловката с мрежата които ще направят сумарно около сантиметър дебелина. Поставиш ли найлон всичката влага ще остане вътре и няма да се разнася, а и влагата която ще влезе около дъските също няма да се разнася.
Относно дюбелирането, чел съм, че за първи етаж може и да не се прави, но повече лепило на плоскостите и добър завършек по ръбовете. В ниското няма силни ветрове а лепилото хваща толкова здраво, че се къса ЕПСто но не се отлепва. На високо е задължително. лепилото хваща много добре и за дърво.
staffolino - напреднал
Колега при мен случаят е малко по различен.Тук говорим за дървена къща не за тухлен или панелен апартамент.
Както казах едно с едно мненията не си приличат не тук в форума по принцип.Аз лично съм говорил с пет майстора и всеки казва различно.
gechev - специалист
По данни на руски специалисти в строителството на дървени къщи парите се движат по жилите на дървото.
staffolino - напреднал
Интересно и какво значи това и как по точно процедират руснаците с това строителство,че не съм много добре с руския да чета руски форуми.
Фитилчо - майстор
Не го слушай този, той слага Тивит и като прави любов с жена си.мАни го, сега тази вечер няма какво да прави...
Решил е да се прави на загадъчен !
Гечев, ако нямаш какво да правиш, не го прави моля те тук !Пусни си Шоуто на Слави или WS Teleshop канала :wink:
Отдавна се въздържам да ти сипя , честно.
Това мнение какво точно значеше?
С какво помогна в темата, защо според теб е по темата?

Ако ще седиш в този фурум за да сиу правиш само реклама на супер дупер матрияла, май е време да те баннат :razz:
infomar
staffolino написа:
Колега при мен случаят е малко по различен.Тук говорим за дървена къща не за тухлен или панелен апартамент.
Както казах едно с едно мненията не си приличат не тук в форума по принцип.Аз лично съм говорил с пет майстора и всеки казва различно.
Съгласен съм с теб, но няма принципна разлика дали къщата е дървена или кирпичена. Според мен, трябва да се спазва изискването стената да диша, за да не се развият в нея гнилостни процеси. Ако една кирпичена стена я затвориш с найлон, влагата ще кондензира в нея и стената ще се срути след време. Същото ще стане и с дървена стена - влагата няма къде да отиде и дървото ще загние.
Погледни в интернет как стои проблема с изолация на кирпичени къщи, там е обяснено добре как и защо трябва да стане. Между кирпич и дърво разлика в случая няма - и двете са хигроскопични и поемат влага..
gechev - специалист
Фитилчо написа:
Не го слушай този, той слага Тивит и като прави любов с жена си.мАни го, сега тази вечер няма какво да прави...
Решил е да се прави на загадъчен !
Гечев, ако нямаш какво да правиш, не го прави моля те тук !Пусни си Шоуто на Слави или WS Teleshop канала :wink:
Отдавна се въздържам да ти сипя , честно.
Това мнение какво точно значеше?
С какво помогна в темата, защо според теб е по темата?

Ако ще седиш в този фурум за да сиу правиш само реклама на супер дупер матрияла, май е време да те баннат :razz:
Аз обикновенно с илитерати като Фитилчо не искам да споря. и затова публикувам табличка за паропроницаемост на дърво. Както топлопроводност по дължина на влакната е различна от тази на топлопроводността по сечението, така и паропроницаемостта е различна. Трябва да се чете литература. :lol:
http://www.dpva.info/Guide/GuideMatheri ... ldingWood/
Раздел: СНиП 23-02 Расчетные теплотехнические показатели дерева и изделий из него. Теплоемкость, теплопроводность и теплоусвоение в зависимости от плотности и влажности, паропроницаемость.
8180 - майстор
infomar написа:
Според мен, трябва да се спазва изискването стената да диша, за да не се развият в нея гнилостни процеси.
Колега,
Похвално е старанието ти да помогнеш, но има доста "пропуски" в съветите ти, според мен.
"Дишането на стената", доколкото изобщо е коректен този термин, както всяко дишане има две съставки - вдишване и издишване.
Съответно в тези термини ПРАВИЛОТО Е да не се допуска вдишване по-голямо от издишването, за да не остава влага в стената. Гледа се целогодишно, но за нашите условия се набляга основно на зимата, когато дифузията на водни пари е отвътре (вдишване) навън (издишване).

Конкретните решения са въпрос на сметки.
staffolino написа:
Сега идва ред на вътрешната изолация където смятаме да сложим стиропор или каменна вата между самите греди и да затворим с гипскартон който да захванем директно към гредите.
Дайте съвет добър избор ли е ,и с пяна ли да прикрепяме каменната вата ако използваме този вариант към който клоним.
За любителско изпълнение вариантът с ЕПС/ХПС е по-защитен от грешки, според мен.
Ватата ВЕРОЯТНО ще изисква старателно положена пароизолация под гипсокартона.

Тема "Вътрешна изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: