Денивелацията между първия етаж и тавана на втория етаж е 4 м. На втория етаж в средното помещение се намира оджак, на който искам да ползвам комина. Няма да разрушавам оджака и за това мисля да е на два кръга парното. Банята и бойлера ще са на втория етаж. (Може ли бойлера да се включи без помпа към някой кръг?) Печката се намира на долния етаж(мазе няма). От там трябва да се отоплят три помещения на горния етаж,( разделяни от оджака в средното помещение), и банята със бойлера.Кубатурата на помещенията е съответно: 1) - 30,6куб.м. ; 2) където е оджака- 12,4 куб.м. ; 3) - 18,05 куб.м. средната височина е 230 см. Банята е във пристройка от задната страна на къщата и е приблизително 14 куб.м.( покрива е наклонен и още не е завършен за да кажа точно как ще е като вътрешни стени. Какви изходни данни ми трябват свързани със печката, бойлера и радиаторите? Тях още не съм ги купил. Описаните в предишния коментар въпроси също остават актуални.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
69 мнения в "Гравитачен тип парно без помпа. Принципи и изчисления."
egomen66
- майстор
proio написа:Благодаря на всички за съветите. Все пак, ако мякой има формулите и принципния път, по който да тръгна за да си направя проекта, ще мога да си реализирам парното догодина със собствен труд.Разгледай този сайт.... Той е информативен , и би могъл да си отговориш на доста от въпросите , които те интересуват.
Нужно ми е при тези изчисления стъпките които се следват(първо се прави това изчисление, след това другото и т.н),
както и въпроса със изходния цолаж на водната риза от печката дали е проблем, че е по-малък от цолажа на тръбите, които влизат в нея, Цолажа на серпентината на бойлера как се отразява на потока и дали факта, че е по-малък от тръбите, които ще стигат до бойлера позволява по гравитачен път да се случат нещата,
Какви промени ттрябва да се правят в цолажите при вертикалните или хоризонталните трасета. Предварително ви благодаря за помощта.

eleonorvelichkov
- специалист
Ето каква схема съм си мислил и видях в един руски сайт

Прикачен файл
Гравитачно парно.png (8.85 KиБ) Видяна 1627 пъти
Hoвoceлckи
- майстор
Съмнявам се, че ще работи безпроблемно.
Защо не така?
Защо не така?
Прикачен файл
IMG_20201005_125922.jpg (23.81 KиБ) Видяна 1620 пъти
eleonorvelichkov
- специалист
пон окт 05, 2020 12:41 pmHoвoceлckи написа: Съмнявам се, че ще работи безпроблемно.Ами за да минава само горещата вода през радиаторите и реално радиаторите да са като част от тръбата, която качва водата до разширителният съд, където след като се охлади ще се върне по студената тръба до котела и рално охладителният съд ще бъде като радиатор в най-високата точка, а другите радиатори ще бъдат просто разширение на горещата тръба.
Защо не така?
djogobg
- специалист
пон окт 05, 2020 1:17 pmeleonorvelichkov написа:Идеята на парното е радиаторите да охлаждат водата, не разширителния съд. Така нарисувана схемата ти ми клони към ситуация, в която водата, отиваща нагоре към разширителния съд, ще минава предимно през радиаторът, който е с по-малко съпротивление, демек по-близо до входната и изходната тръба.пон окт 05, 2020 12:41 pmHoвoceлckи написа: Съмнявам се, че ще работи безпроблемно.Ами за да минава само горещата вода през радиаторите и реално радиаторите да са като част от тръбата, която качва водата до разширителният съд, където след като се охлади ще се върне по студената тръба до котела и рално охладителният съд ще бъде като радиатор в най-високата точка, а другите радиатори ще бъдат просто разширение на горещата тръба.
Защо не така?
eleonorvelichkov
- специалист
пон окт 05, 2020 2:41 pmdjogobg написа:Докато стигне до разширителният съд водата ще се е охладила от радиаторите. Идеята на тази схема е да се избегнат проблемите от денивилация. Не казвам, че няма недостатъци като това, че най-горещата точка ще е разширителният съд. Това е просто идея не съм я пробвал така, че е съвсем нормално да има грешки.пон окт 05, 2020 1:17 pmeleonorvelichkov написа:Идеята на парното е радиаторите да охлаждат водата, не разширителния съд.пон окт 05, 2020 12:41 pmHoвoceлckи написа: Съмнявам се, че ще работи безпроблемно.Ами за да минава само горещата вода през радиаторите и реално радиаторите да са като част от тръбата, която качва водата до разширителният съд, където след като се охлади ще се върне по студената тръба до котела и рално охладителният съд ще бъде като радиатор в най-високата точка, а другите радиатори ще бъдат просто разширение на горещата тръба.
Защо не така?
torbalan
- Дървен философ
пон окт 05, 2020 11:52 ameleonorvelichkov написа: Ето каква схема съм си мислил и видях в един руски сайтЩо за дивотия?
...
След, като водата мине през радиатора, ще я вдигаш още нагоре, за да се доохлажда в разширителния съд?
Вместо след радиатора да тръгне надолу, към котела.
eleonorvelichkov
- специалист
пон окт 05, 2020 3:01 pmtorbalan написа:Разбира се разширителният съд може да бъде радиаторът с най-висока точка, а ако нямаш такъв радиатор трябва да го осигуриш. Просто разсъждавам. Освен това тази схема е за в случаите, когато котела и радиаторите са на едно ниво, а не са на няколко етажа.пон окт 05, 2020 11:52 ameleonorvelichkov написа: Ето каква схема съм си мислил и видях в един руски сайтЩо за дивотия?
...
След, като водата мине през радиатора, ще я вдигаш още нагоре, за да се доохлажда в разширителния съд?
Вместо след радиатора да тръгне надолу, към котела.
Тема "Гравитачен тип парно без помпа. Принципи и изчисления." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература