• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lpoik - специалист
torbalan написа:
Питах тъщата. Каза, че и зиме и лете сметката за ток е около сто лева. Според нея разликата е, защото през лятото полива с помпа доста често. Сигурно и бойлера работи повече през лятото. Климатика е GREE. Готви на ток, а лампите из къщата са предимно LED. Телевизора също е ЛЕД-ен ;). Други консуматори не виждам...

Преди, когато са били на дърва и въглища, е харчела по около 600 лева за сезон.

Ако вярваме на теорията, на пропан-бутан ще ти е около 1.5 пъти и отгоре спрямо дървата.

Та ти предлагам план за действие. В края на сезона продаваш печката и кюнците. Събираш още пари за климатик, и малко преди началото на следващия отоплителен сезон монтираш климатика да те GREE. ;)
Ако се наложи - някаква част от разхода може и да я разсрочиш...
Благодаря за ифото--Точно е така и при мен разхода(говорим за една стая).
plamen6703 - майстор
Най-скъпо е отоплението с печка на дърва и въглища, като си сложиш хамалуването, опушването на стените, парите за слугуване и ремонт... не си заслужава да се чува за печки на дърва и въглища!
Най-евтино е на ТЕЦ /който го има/ и на климатици като се пуснат в началото на отоплителният сезон и не се спират /само се контролира температурата/ до края на отоплителният сезон. :partyman:
andy_forresite - майстор
Аз бих взел климатик, изпитан да топли и при -15°С отвън. Нека предположим че харчи 1.1 kwh докато прави каквото може по стоплянето на стаята. За 24 часа постоянна работа ще изгори около 4 лева за ток. 30 дни х 4 лева = 120 лева. Няма да ги изгори, но както и да е. Нищо не мъкнеш, не палиш, не чистиш и не смрадиш помещението. Пак си вземи едно пале дърва да седи в бойна готовност, че не се знае кога какъв студ ще се свие.
Бих си взел една https://www.olx.bg/ad/novo-pechka-chudo ... 7966440032 печка.
Лека, компактна е и лесно се "зазимява" за през топлото време - да не ти лови място. Лятото си жулиш на климатик с 24-25 вътре когато ти е жега. Ще е супер. Неприятното е цената. Може да се разсрочи за 1 г по 100 и нещо лева месечно :?
preslav - майстор
lpoik написа:
Благодаря за ифото--Точно е така и при мен разхода(говорим за една стая).
Като говорим за една стая и не за теория, а за практика, отоплението ти за сезон ще е 200 лв. (+/-) с хубав климатик, от който няма да имаш "веене" и шум, ако последното не те притеснява можеш да минеш и на по-евтин вариант с обикновен климатик 30-40-максимум 50 лв. на месец, което е много под 150 за дърва.
Keresteliev - специалист
preslav написа:
... с обикновен климатик 30-40-максимум 50 лв. на месец, което е много под 150 за дърва.
+1

Вярно е!

п.п. На времето като минах на климатици, сложих на една дъска стария електромер, контакт под него и кабел от разклонител. Голямо мерене и записване падна. Да не би да съм се "минал".
Е не съм!
Качвай дърва от гаража до терасата, пушеци, прахоляци, паяци и буболечки под кората (мокри дърва не горих), дето стряскат жената. :sad:
Понякога на село паля печка, но и там съм на климатици.

п.п.п. Знам, че ще ми скочат "пелетаджиите" и "огнярите", но имам право да избера на какво да се топля нали?
Keresteliev написа:
....п.п.п. Знам, че ще ми скочат "пелетаджиите" и "огнярите", но имам право да избера на какво да се топля нали?
Що щи скачами бе, споко?!! От години не смея да боядисам стаята с печката, че повече няма да я запаля.
Конкретния казус си е точно за климатик. По тая тема само правилни мнения, ''баси'', ма ни са сетих пръв. Със сички съм съгласен, няма с кой да са заям.
Keresteliev - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
...Що щи скачами бе, споко?!! ...
Ами не за друго, ама като щракна на нови мениия ... 80% са за проблеми с котли, пелети, настройки и тем подобни.

Но щом е мода, че и фитнес ...

:sad:
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на газ(пропан бутан) или дърва кое е по изгодно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: