"Всеядна горелка" Демек на пелети, въглища(калибровани), костилки и талаш. Нали за това говориш. Първо пелетите са ми скъпи. От скоро живея около Ботевград и незнам от къде да намирам калибровани въглища. Само едно Топливо си имаме. Дърва има бол. Талаш и костилки никакъв шанс да намеря... Затова дърва и въглища с ръчно зареждане. Не ме е страх от хамалогията, но се замислям и за автоматика.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kalin_tattoo
- помощник
36 мнения в "Избор на котел на твърдо гориво. Дайте предложения."
baeto
- напреднал
Колега, аз живея в Етрополе. От два месеца съм с Kostrzewa Fuzzy Logic 2 и съм доволен за сега. Първия месец бях на слънчогледови пелети а сега съм на дърва. И с двете горива се справя добре. Моят съвет е като на колегите- да избереш котел който ти дава свобода в избора на гориво. Следващата зима смятам да съм само на слънчогледови пелети, но никога не се знае. А комбинирани котли на пазара има достатъчно. За 24 часа правя три зареждания на котела с дърва /които така или иначе имам, а и трябва да освободя място за съхранение на пелетите/ като потдържам темп. около 24градуса. На зареждане хваща около 6-8 цепеници. Веднъж слагах и въглища но нямам наблюдение как е ситуацията с тях. По-добре вземи нещо със всеядна горелка- ей така, за разкош. А с пелетите не е чак толкова скъпо.
Kalin_tattoo
- помощник
Добре. Няка някой предложи читав котел, който засега да е на дърва и въглища, а в последствие да може да гори и пелети, калибровани въглища и т.н. Има ли такъв, и да не е 7000 лв. като този дето предлагаш. Просто нямам възможност за такава инвестиция. Сега изкарвам пари, но до другата зима може и да не изкарвам. Затова искам варианта с дървата да си остане като опция (преобладаваща опция), защото е най-евтино.
Kalin_tattoo
- помощник
Кажете ми марка и модел на котел (хубав), който да може след време да се съчетае с горелка.
шоп
- майстор
Kalin_tattoo написа:Кажете ми марка и модел на котел (хубав), който да може след време да се съчетае с горелка.Виадрус У22Д поне 5 секции.
Втора употреба ще го купиш за около 600 лева
Котела е чугунен и предназначен за дърва ( заради по-голямата врата ) и въглища
Когато решите да минете на горелка вдигате виадруса на кутия, монтирате горелка и чугунени плочи или турбулатори в котела и вече притежавате автоматичен котел, който може да работи в автоматичен и ръчен режим.
Вкъщи имам такъв + универсална горелка екоенергия 35. Говоря от опит, а не по принцип

По-добро КПД ще получите с чугунен триходов Карпат, който след време можете да преработите с горелка. За съжаление втора употреба Карпати не се продават....или не съм срещал.
Успехи!
joroG
- помощник
продават се,но на по-висока цена,като този например https://www.olx.bg/ad/chugunen-kotel-na ... c7d6ca7504
energo
- специалист
шоп написа:Kalin_tattoo написа:Кажете ми марка и модел на котел (хубав), който да може след време да се съчетае с горелка.Виадрус У22Д поне 5 секции.
Втора употреба ще го купиш за около 600 лева
Котела е чугунен и предназначен за дърва ( заради по-голямата врата ) и въглища
Когато решите да минете на горелка вдигате виадруса на кутия, монтирате горелка и чугунени плочи или турбулатори в котела и вече притежавате автоматичен котел, който може да работи в автоматичен и ръчен режим.
Вкъщи имам такъв + универсална горелка екоенергия 35. Говоря от опит, а не по принцип![]()
По-добро КПД ще получите с чугунен триходов Карпат, който след време можете да преработите с горелка. За съжаление втора употреба Карпати не се продават....или не съм срещал.
Успехи!
И аз съм „за„!
Kalin_tattoo
- помощник
http://orex.bg/chugunen-kotel-viadrus-u ... p2906.html Това е този модел предполагам. С 4 секции. Този с 5 е почти 30КВ и ще ми дойде доста в повече от нужното.
Kalin_tattoo
- помощник
http://orex.bg/stomanen-kotel-burnit-wb ... p2078.html
А какво бихте казали за този. Пише, че също е съвместим с горелка, триходов, автоматизиран и т.н. Ще купувам нещо ново до към 2000 лв. Може и да надвиша малко.Не ми се занимава с втора ръка.
А какво бихте казали за този. Пише, че също е съвместим с горелка, триходов, автоматизиран и т.н. Ще купувам нещо ново до към 2000 лв. Може и да надвиша малко.Не ми се занимава с втора ръка.
Тема "Избор на котел на твърдо гориво. Дайте предложения." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература