нед мар 17, 2019 12:09 pmsts написа: Колеги не нападайте машинния инженер на него му е простено да не знае.Ся...и аз си нямам понятия от микрохирургия, или от ядрен синтез, или от още един милион неща, ама не си изкарвам хляба от тия дейности.....И честно ти казвам, ако работя, като най-обикновен хирург, примерно, много ще ме е стам, да питам по форумите, как се оперира апендицит...и защо има то;лова много черва в корема и за какво са всичките.....
Много от Вас не знаят що е то производство и управление на качеството на продукцията.
Във форума не е въпрос кой колко знае а да предложим помощ на питащия.
Като помощ на колегата машинен инженер предлагам да прочете този материал -
"Управление и защита на асинхронни двигатели" инж.Петър Стоянов - 95 МВ.
вт мар 19, 2019 9:14 amengineer написа: Колеха Петков, в склада имаше една машинария с двигател и превключвател 2-4 полюса - описани на табелката на цъкалката. на 2 синхронната е 3000 об/мин, на 4 - 1500 об/мин. И при асинхронните вятърни турбини (на някои модели) такава терминология е възприета, щото и там се превключват според вятъра. Предполагам че е въпрос на авторско описание. Определено става дума за чифтове, но не им е стигнало мястото на табелката.В теорията и практиката май е прието да се говори и пише за чифтове полюси за фаза, като думата фаза се изпуска, защото броят на фазите може и да не е 3. Трифазната система е най-икономична и възможно най-проста. Така 10 полюсен двигател ще има 600 оборота за минута. f = p*n; n = 50*60/5 = 600tr/min За шест полюсния n = 50*60/3 = 1000tr/min. и т.н.
В този ред на мисли 6 полюса = 1000 об/мин, 8 полюса = 750, като последните все още се произвеждат в някои Бг. фирми.
Естествено реалните обороти са по-ниски от синхронните по други едни причини, споменати от Вас.
Ама какво се напрягаме? Изглежда Neue напусна форума завинаги.
съб мар 16, 2019 4:47 pmNeue написа: Това 4 намотки за всяка фаза ли са или какво?А можеше да се отговори и с една дума, до колкото разбирам, но пък аз не съм специалист в областта на електротехниката.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: