• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт сеп 24, 2019 6:07 pmGENA1976 написа:
... до къде трябва да е течноста в разширителния сьд,понеже сега е до горе 13 литра
Най точно е като се вземе в предвид количеството топлоносител, знае се топлинният му коефициент, вкарат се в уравнението минимална и максимлна температура, не се пропуска обемното разширение, при покачване с градус по целзии и накрая постигаш верният резултат при опитната установка, като пълниш до горе при студена система, палиш, газ до преди завиране, изхвърля излишното и квото остане (освен ако не е съвсем нищо останало, та и помпата да засмуче въздух) в РС, това е нивото. Ако се случи скобното, увеличи обема на РС! По подобен начин се смятаха и захранващи системи на бензинови ДВГ, преди да измислят инжекционните.
Е, хареса ли ти?
Скоро не бях писал толкова дълго изречение. Последно беше преди 7 г.

Оф, да са опитам да съм по конкретен, А?!!
Нивото на течността в РС се подбира да е такова, че при 2 градуса по Целзий да запълва 1/3 от съдинката, а при 95 градуса да е на 2/3 от нивото ѝ.
Това се отнася за отворен РС. Второто ниво не е толкова важно, както и първото е доста разтегливо по вертикала, но все пак да се побира в обема и височината на съдинката.

Е??????
GENA1976 - напреднал
вт сеп 24, 2019 8:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт сеп 24, 2019 6:07 pmGENA1976 написа:
... до къде трябва да е течноста в разширителния сьд,понеже сега е до горе 13 литра
Най точно е като се вземе в предвид количеството топлоносител, знае се топлинният му коефициент, вкарат се в уравнението минимална и максимлна температура, не се пропуска обемното разширение, при покачване с градус по целзии и накрая постигаш верният резултат при опитната установка, като пълниш до горе при студена система, палиш, газ до преди завиране, изхвърля излишното и квото остане (освен ако не е съвсем нищо останало, та и помпата да засмуче въздух) в РС, това е нивото. Ако се случи скобното, увеличи обема на РС! По подобен начин се смятаха и захранващи системи на бензинови ДВГ, преди да измислят инжекционните.
Е, хареса ли ти?
Скоро не бях писал толкова дълго изречение. Последно беше преди 7 г.

Оф, да са опитам да съм по конкретен, А?!!
Нивото на течността в РС се подбира да е такова, че при 2 градуса по Целзий да запълва 1/3 от съдинката, а при 95 градуса да е на 2/3 от нивото ѝ.
Това се отнася за отворен РС. Второто ниво не е толкова важно, както и първото е доста разтегливо по вертикала, но все пак да се побира в обема и височината на съдинката.

Е??????
Гн .Трифонов.благодаря много за точния отговор.а какво ще кажете за системата добре ли е направена ?
вт сеп 24, 2019 9:04 pmGENA1976 написа:
системата добре ли е направена ?
От описанието малко може да се съди.
Направията е маааалко по лоша от моята. Гледах снимките и не ми хареса (не естетически) монтажа на филтъра. Утката трябва да е отдолу.
За завирането нищо не мога да кажа. При мен се чува такова нещо, но след като подмине 95 градуса.
Не мога да си позволя критика, след като си знам майсторлъка и повиках Майстор, на който да платя.
Та, важното е да та топли, по тоя въпрос.
andy_forresite - майстор
А пробвал ли си на 2 и 3 скорост на помпата? Може водата да се движи бавно.
Малки радиатори. Средно са все едно панелен 500/1000 тип 22 :) . За мощността на водната риза са добре. Обща мощност 10, от които 7 сигурно са към водата.
Водата в радиаторите заедно с тръбите до и от тях, ако си с панелни от споменатия тип, ти е под 30 литра, така че не виждам какво ти е на съда 13 литра. Това с червената капачка клапан за налягане ли е? Водата в съда мени ли нивото, колко често допълваш, да не си сложил термоглави на радиаторите?
Дай обороти на помпата следващия път и я пускай от 40 гр.
fbr - майстор
Събират ли въздух радиаторите, т.е. налага ли се често да ги обезвъздушаваш.
GENA1976 - напреднал
ср сеп 25, 2019 9:09 pmfbr написа:
Събират ли въздух радиаторите, т.е. налага ли се честото им обезвъздушаване.
Здравейте фбр,радиаторите си загряват равномерно даже при 55 градуса са много горещи и отгоре и отдолу,проблема е че при малко по силен огън започва да шуми и да издава звуци като завиране и като чайник самата камина и то при ниски градуси,моля за съвет
gnt69 - майстор
ср сеп 25, 2019 9:23 pmGENA1976 написа:
Здравейте фбр,радиаторите си загряват равномерно даже при 55 градуса са много горещи и отгоре и отдолу,проблема е че при малко по силен огън започва да шуми и да издава звуци като завиране и като чайник самата камина и то при ниски градуси,моля за съвет
Почисти филтъра и дай скорост на помпата.
GENA1976 - напреднал
ср сеп 25, 2019 9:25 pmgnt69 написа:
ср сеп 25, 2019 9:23 pmGENA1976 написа:
Почисти филтъра и дай скорост на помпата.
филтъра го чистих ,помпата я пробах на втора и трета степен но няма ефект, няма тракане на камината,просто този шум ме притеснява при ниски градуси
Гена, смени местата на ръчния обезвъздушител и тръбата към РС!
GENA1976 - напреднал
чет сеп 26, 2019 8:50 amТрифон П.Трифонов написа:
Гена, смени местата на ръчния обезвъздушител и тръбата към РС!
Фбр,моля не се карайте просто искам да отстраним този проблем с шума ,забравих да уточня че напълних системата преди няколко дена,тоест водата е с много кислород,възможно ли е да е това да шуми.Иначе в радиаторите няма въздух греят си на мах,вдигнах на камината около 65 градуса и добре греят,но шума не изчезва и само от камината идва този шум при малко по силен огън и опиране на дървата до страничните стени на водната риза
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Съвет за проблем за камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: