пон сеп 21, 2020 5:37 pmmorfei1 написа: Конвектора става, но с читаво управление, имам предвид умен контакт, който да включва изключва и умен термостат разположен на правилното място в стаята, който да следи температурата и да упправлява умния контакт съответно конвектора.За мен конвектора си е една печка ЛЪЧ, дори и с най-модерното управление.
Никое управление не може да вдигне ефективността на еднин прос ел. нагревател, който така или иначе си работи с ефективност 98-99%
Хора, забравихте ли акумулиращите печки?!
Те поне икономисват.
пон сеп 21, 2020 5:37 pmmorfei1 написа: Ако ще климатик за топлене - читава 12ка. около или над 1300лв. Няма да харчи повече ток, спрямо една 9-каТук съм съгласен.
Лично за мен прага за читава 12ка е 2000лв
Ако няма разлика в теглото на външното тяло между 9ка и 12 ка, не бих дал повече пари за 12ката
Много производители правят мизерии и слагат еднакви топлообменници на климатици сходни по мощности. Софтуертно управлението прави климатика да е 9ка или 12ка и който разбира от хл. техника знае какво да гледа на един климатик.
Аз като прост ползвател ги купувам на килограм. Ако на една 12 ка външното тежи 20 кг, а на друго със същия тип фреон 30 кг - взимам по-тежкото:-)