• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте отново,
доста време не съм споделял развитието на моят проект, но работата кипеше с пълна пара. След покривът, дограмата и интериорните врати дойде време за инсталациите. Вкарахме канал, вода и газ в къщата и започнахме с новата електро инсталация, като успоредно правихме окачени тавани на всички помещения, в един момент се включиха и момчетата с отоплителната система. За мое съжаление дюшемето и носещите греди бяха в много тежко състояние и в 3 от помещенията се наложи да ги премахнем, остана единствено в основната спалня, защото там беше в най-добро състояние, това е и единствената стая, под която има помещение /мазе/, може би затова се е съхранило по-добре дървото. В другите помещения изхвърлихме дюшеме, сгурия отдолу и всякакви боклуци докато стигнахме до почва, след което насипахме дребен камък и наляхме армирана подова плоча.
Прикачен файл:
65.JPG
Прикачен файл:
66.JPG

Относно електрото нямах желание да правя изцяло нови трасета, исках само на отделни места да пусна допълнителни контакти, но инсталацията беше много стара и може би взех правилното решение да подменя всички кабели, както за осветлението, така и за контактите. ВиК инсталацията е съвсем стандартна като топлата вода идва от котела, оставихме канал и вода в бъдещата кухня, като единственото по-различно решение беше относно душ-кабината, която вместо да е на едно ниво с цялата баня и да трябва около нея да се изгражда праг, който да спира водата, ние свалихме зоната която ще се ползва за душ с 5 см. и така стана като вкопана. Пускам няколко снимки от процеса на работа.
Прикачен файл:
32.jpg
Прикачен файл:
28.jpg
Прикачен файл:
34.jpg

Котелът е BOSCH Condens 2300iW, като цялата инсталация заедно с външното трасе, което е около 30 метра, излезе приблизително 6000 лв. с ДДС. Имахме дребни закачки с фирмата, която го монтира, но като цяло съм доволен от резултата, вече го изпробвах и смятам, че такава инсталация дава невероятен комфорт на обитаване в къщата. Спрях се на панелни радиатори, не само заради по-ниската цена, а и лично на мен ми харесват повече на външен вид, отделно и много хора ми казаха, че дори топлят по-добре, така че не намерих нито един аргумент за да си сложа алуминиеви. Размерите им са мааалко по-големи от необходимото за помещенията, но поради това, че няма да имам външна изолация исках да се презастраховам и на радиатори, дадени с височина 60 см., ги увеличих на 90см. Може да станат малко натрапчиви с големия си размер в стаите, но прецених, че е по-важно да е топло. Единствено се отказах на този етап от WiFi контролер, с който мога да управлявам котела от разстояние. Предложиха ми Bosch Easy Control CT200, както и Honeywell, , но цената от 500 лв. ми се стори доста висока, търсих алтернативни контролери, но не намерих по-евтин, ако някой може да сподели решение ще съм благодарен.
Захванахме се и с банята, като при нея за да скрием тръбите и да поизправим стените се спряхме на вариант с предстенни обшивки от гипсокартон на конструкция, която естествено напълнихме и с вата. Банята ми е единственото напълно изолирано помещение. В банята предвидихме радиатор за отопление, душ кабина, мивка, тоалетна, както и изводи за перална машина. Имах идея как да изглежда банята и майсторът не беше много доволен от размера на плочките, големината на фугата, както и от страничната им фаска, но човекът се справи доста добре. Плочките стигат до тавана само в зоната на душа, а в другата част на банята са до 120 м. височина. другата зона я боядисахме с латекс за влажни помещения.
Прикачен файл:
71.JPG
Прикачен файл:
69.JPG
Прикачен файл:
70.JPG

Имахме известни затруднения с нанасянето на толкова гъст и тъмен латекс, но след 4-5 ръце резултатът беше налице, а и наслояването на толкова латекс даже е по-добре, самата боя седи като гумено покритие. Латексът е Dulux за бани, заслужава си малко по-скъпата цена.
С намирането на стабилна душ-кабина или по-точно Г-образен параван се затрудних максимално, всичко което се предлага в бюджет около 500 лв. е с дебелина 4 мм и се клати все едно ще падне всеки момент, но след много обикаляне, питане и ровене в нета намерих за мен най-добрата кабина цена/качество и съм много доволен. Кабинката е с дебелина на стъклото 8 мм и е супер стабилна, взех я от една от големите вериги строителни хипермаркети и я монтирахме с баща ми като резултатът е отличен.
Прикачен файл:
76-min.jpg
Прикачен файл:
75-min.jpg
5kof - специалист
Поздравления за ентусиазма и изпълнението, което показвате! Най-благородно Ви завиждам! Пожелавам Ви успешен край на започнатото и многго хубави моменти и спомени в създадения уют! =D> =D> =D>
chapara - майстор
Сстрахотно бих казал🥂👍
resistbody - майстор
Браво за ентусиазъма, къщата на бабата на жената е от 1880-та.. уникална от всякъде фасади, прозорци, врати, тавани, кахлени печки, изба с куполен таван от единички.. , но пради липса на поддръжка е в плачевен вид.. имах желанието да я запазим, но поради 400-те километра разлика и работата ми която не позволява да се отдалечавам продължава да се руши..
kr1100 - майстор
нед авг 15, 2021 11:13 pmresistbody написа:
....изба с куполен таван от единички.. ,
т.н. пруски свод.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на старата семейна къща от 1930 година" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: