• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ами не са кондензатори.
А са нормално отворени контакти на контактор с име "А".
Схемата е чертана на програмка която съм изтеглил от тоя форум. Нормално затворен контакт се изобразява при нея като задраскан кондензатор.
Мисля, че се казваше EKTS.
Не мога да проверя в момента.
Тя има симулация също и съвсем добре си се вижда кво става като буташ бутоните.
Готина е за за такива логики.
Но няма ключ в менюто, което е малко странно.
И като си осрал нещо вика " двигателя изгоря" или "късо съединение".

PS: Проверих и коригирах името на програмата.
PS2: Всъщност има "ключ" в библиотеката, но си е жив девиаторен бутон (девиаторен ключ без задръжка) - не знам дали има на практика такива и дали се ползват за нещо.
PS3: Ето как изглежда програмката, библиотеката и симулацията за 2 бутона, т.е. от 2 места да се включва и изключва. То ако е само от едно, какъв е смисъла от старт и стоп бутони? - ключ към бобината на контактора и готово.
Горната симулация е в момента на натискане на ON, с розаво е показано къде тече тока и всичко що е задействано - бобината на К1, контактите на К1 вече са затворени, лампата свети. С черно - където не тече ток. След отпускане на ON и неговите връзки стават черни.
Долната е в момента на натискане на OFF, след отпускане всичко става черно - начално състояние.
Прикачен файл:
2BUTONA.PNG
2BUTONA.PNG (31.21 KиБ) Видяна 1478 пъти
Последна промяна от abcdefghijklmnopqrstuvwxz на вт юни 14, 2022 10:25 am, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
Да питам аз нещо тоз човек fikata къде е..някой знае ли ?
Понеже за момента ще е от едно място пускането, защото просто до сега са го правили като вдигат и свалят предпазителите. Ако го вържа като на схемата с този бутон на НО https://bg.elmarkstore.eu/%D0%B1%D1%83% ... oduct26871 не би трябвало да има проблем нали?
Прикачен файл:
Без име.png
Без име.png (2.7 KиБ) Видяна 1473 пъти
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
За момента от едно място, ами после? Първо това си уточни, че да избереш най-лесният и възможен вариант за прекрояване.
Пак ли ще прекрояваш схемата?
Ако е от едно място ти трябва обикновен ключ(превключвател), а не бутон!
За две места ще трябва два девиаторни ключа. - (или схемата дето я постнах по-горе с 2 ОН-ОФФ бутона)
За три и повече места, може с 2 девиаторни и 1(или повече)кръстати ключа. Може и колкото искаш бутони (ОН,ОФФ), като на предната схема.
sts - специалист
Ако ще се пускат лампите само от едно място
е достатъчен един ПЕП.
вт юни 14, 2022 1:02 pmsts написа:
Ако ще се пускат лампите само от едно място
е достатъчен един ПЕП.
Да май ще мина на този вариант. Просто чисто визулано не ми допадаше, но пък е най-лесно и евтино вероятно. Благодаря!
MamaMy - майстор
За повече от едно място за пускане, най-евтино идва с импулсно реле и нормално отворени бутони (стълбищни). Така даже отпада контактора.
https://www.smarthomebulgaria.bg/bg/imp ... %D0%B5stvo

https://deplan.bg/c/predpaziteli-zashch ... p510-20077
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на модулен контактор със старт стоп бутони за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: