• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
miroki - майстор
Носят се легенди, че някои ежекторни могат. Питах за това и тук, но никой не каза, да е успял от повече от 10 м
bigdragon - майстор
Тук се коментират помпи.
Ежекторите са друг вид устройства.
Така наречената "ежекторна помпа"
е комбинация от ежектор и помпа.
Прочети какви са ограниченията на
въпросната помпа и може би ще се
светнеш защо не става.
Човека ще полива нивата...
miroki - майстор
Да, такива. И аз питах дали някой е успял да дръпне вода от 12м. Съсед има такава и се наложи да я пусне долу понеже неможала.
Та исках да разбера легендата истина ли е? Ако да, да си взема и аз. Понеже моя е около 13м.
bigdragon - майстор
Принципно може, но защо да го правиш?

- По-сложна система;
- по-малък дебит;
- по-ниско налягане;
- и др., абе прочети линка, който съм сложил.

Пусни си потопяемата центробежна помпа, ако
може с поплавък и си свиркай. Няма нужда да
откриваш "топлата вода".

На grafgin ще кажа, че моторните помпи са
измислени, да се черпи вода от открити водоеми.
За кладенци и сондажи, където няма ток, kozl го е описал.
miroki - майстор
Защото искам да си пробия още един сондаж и водата ще е на под 8 метра. И няма какво да вкарам в него. Ако успея ще е ф120 тръба. Но ще видя дали смукателя с ежектора може да влезе в 120. Водата ще е съвсем малко и почти никоя 3" помпа не ми върши работа. Освен това ще има ниво 30-40 см и няма и да се събере никоя помпа. Сондажа ще е тестови и ръчен и ще ми е трудно по-дълбоко да го направя. А и мястото не става за машина.
Сегашния ми кладенец е в периферията на водата и вече се пълни само зимата. Все още има вода. До края на май приключва до следващата зима. Нулево пълнене. Но навремето беше модерно да е посредата на двора да стига маркуча на всякъде :) не е в средата на жилата.
Искам да проверя с една дупка на не повече от 4 м от сегашния кладенец, уж средата на жилата, да пробия. Може би ще е паднало нивото с метър. Та поне от 10 м да вади. Ако се изкопае повече, значи от повече да вади. Ще свършва и нивото ще пада. И 10л/м ми стигат, стига да ги има.
Та мога да взема помпата от съседа, стига да е сигурно, че ще работи. Иначе няма да се захващам да копая. И ако и там спира водата напълно, да не инвестирам за друго.
Забравих най-важното. Да се мъча после да я подкара съседа. Да не влиза вътре. Понеже при него не тръгнала от 12 м.
hidrazin - майстор
чет апр 30, 2026 6:24 pmmiroki написа:
Та мога да взема помпата от съседа, стига да е сигурно, че ще работи.
:? Много-много не разбрах... Искаш да купиш ежектор, да го пуснеш в ОПИТНИЯ ти сондаж и да пробваш с помпата на съседа ли?

Относно изнесените ежектори (щото има и вградени в помпите ама за друго) и аз давам +1 на bigdragon.
Той ти даде линк за четене. Ето още един дето е много добре описано, изчерпателно и лесно разбираемо.
ПОМПИ с ежекторна степен
Четеш от средата нататък - ДЪЛБОКОЗАСМУКВАЩИ ПОМПИ С ИЗНЕСЕН ЕЖЕКТОР
Калпава история... За мен е от тип-а "Използвай само в краен случай!" а твоя не е такъв.

Относно размера на ежектора и ако гледаме тази картинка, размера е над 100 мм

Изображение

:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Максимална дълбочина на помпа вида и избор на нова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: