• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
чет сеп 25, 2025 11:53 pmDundyTheCroc написа:
...като Бетелгейзе избухне в свръхнова...
Че тя може да е избухнала вече бре, преди 100-200... години. :shock:
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Или преди 649 години и да светне при нас в комплект с еврото :weedman:
DMN - майстор
пон сеп 22, 2025 10:23 pmhidrazin написа:
То и друг път съм го виждал ама днес беше много добре изразено.
Соларна централка 200 kWp и изведнъж още преди обед прави пик в производството от 172 kW
А по това време на годината и в безоблачен, слънчев ден такава мощност ни трябвало да достигне след 12:00 и то ако въобще я стигне.
(И тоя ден след този пик, централата не прескача 160 kW ... :) )
Интересно. :)
И какво е обяснението за тези пикове според теб?
Зависи ли производителността показана на графиката и от консумацията?
Да не би в този момент товарът неправилно балансиран да е "легнал" в повече на централата. Не съм много в час(даже хич) с тия балансове :-D , и наистина просто питам от люпобитство .
Щото като съм на село, съм забелязал, че обикновено сутрин(като изгрее слънцето) токът прекъсва за около секунда, което според мен е някакво прехвърляне точно към соларна/и централа/и.
Напрежението понякога наближава до горната допустима граница, даже преди седмица-две се наложи да вдигна малко напрежението на защитата от ниско/високо напрежение, щото тя изключи и не включи повече - и гледам, ами то напрежението прехвърлило горната зададена от мен граница, и айде отиде рибата в хладилника, ако е така цял ден :-D .
prasse - специалист
По стечение на обстоятелствата (всички външни фактори - температура, слънчева осветеност, консумация в момента (най-вече) и т.н.) се е получило в този времеви интервал равенство на вътрешното съпротивление на източника със съпротивлението на товара.

Който иска, може да се осведоми:
Теорема за предаване на максимална АКТИВНА мощност на консуматор:
Справка - "ТЕОРЕТИЧНА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА" I - част, II - издание, 1987г, стр.318 - от покойните професори Сава Папазов и Самуил Леон Фархи
Последна промяна от prasse на пет сеп 26, 2025 10:50 pm, променено общо 1 път.
Lux Æterna - специалист
То теорията е едно, а практиката друго. И кой ще е този умник, който да бръкне с омметър в контакта и да измери съпротивлението на мрежата? Аз се въздържам, но може някой да се е пробвал. За повечето от нас мрежата започва от районния трафопост. А неговото вътрешно съпротивление на вторичните намотки е .....?А вътрешното съпротивление на соларния масив е ....?

Поздрави
Последна промяна от Lux Æterna на пет сеп 26, 2025 9:59 pm, променено общо 1 път.
prasse - специалист
пет сеп 26, 2025 9:50 pmLux Æterna написа:
То теорията е едно, а практиката друго. И кой ще е този умник, който да бръкне с омметър в контакта и да измери съпротивлението на мрежата? Аз се въздържам, но може някой да се е пробвал.

Поздрави
Ако можеш да посочиш ПОНЕ една твоя идея, противоречаща на чистата физика и да обясниш по какъв ДРУГ начин един източник може да предаде максимална активна мощност в товара си ще те призная за най-големия за всички времена...
Какви омметри, какви контакти, каква теория, каква практика, бе? Чети учебниците!
Плочкаджии...
batkoce - специалист
пет сеп 26, 2025 9:50 pmLux Æterna написа:
То теорията е едно, а практиката друго. И кой ще е този умник, който да бръкне с омметър в контакта и да измери съпротивлението на мрежата?
Поздрави
Има едни хора дето точно това правят - минават по предприятия и учреждения и бъркат в контакта с един омметър и мерят съпротивлението на мрежата.
Даже и пари вземат, че и документи издават. Аз също имам такъв уред и съм бъркал в контакта с него. Показва съпротивлението директно в омове...
Lux Æterna - специалист
Знам ги тия "омметри" и съм обучаван и ми позволиха да работя с такъв още през хиляда деветстотин деветдесет и Виденовата зима. Това, което имаш създава изкуствено късо съединение и измерва и показва импеданс на конкретната линия. С този уред не мога да хвана съседите си Сульо и Пульо и да им вкарам в сметката омическото съпротивление на техните инсталации. А нали и на тях ще "продавам" ток, а не само да връщам към трафа?

Много се отплеснахме :roll:
Поздрави
hidrazin - майстор
пет сеп 26, 2025 4:27 pmDMN написа:
И какво е обяснението за тези пикове според теб?
Защо обяснение според мен? Просто физика.
За над 10 години наблюдения и налични данни, съм наблюдавал това явление многократно.
Обикновено се случва април. И не в такъв голям процент спрямо инсталираната мощност.

Ноооо... НИКОГА септември и НИКОГА с такъв голям процент. През април е стигало и до 5% но тук е повече. :?
Вярно, тези пикове не траят повече от 10 минути, или аз поне не съм открил по-дълги.

Накратко. Това съм го регистрирал преди много години. Обяснил съм си как и защо се получава.
След години се оказа че и други са го наблюдавали и са стигнали до същия извод.
Та те така.... За сега ще си мълча. И ще чакам ... "будни умове", колкото и малко да са останали в тая територия. :sad:
hidrazin - майстор
пет сеп 26, 2025 11:45 pmLux Æterna написа:
Знам ги тия "омметри" и съм обучаван и ми позволиха да работя с ...
... метлата. За да чистиш офисите, лабораториите, производствените помещения и разбира се WC-тата.
Обучаван си как да има носиш куфарите с измервателната техника и са ти позволявали да ... лъскаш куфарите.
А ако барнеш уред, са те пердашили с пръчка през ръцете... :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Соларни аномалии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: