• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MamaMy - майстор
Кажи си! Няма лошо. Приеми го така, правя си покрив на терасата и върху него ще монтирам панелите. Няма да ползвам бързите сглобки. Много са добри и удобни ако ще слагам поне 50 панела на ден. За моите 4 панела са достатъчни 4 дупки и 4 болта. От друга страна бързите скоби между панелите ще ми пречат на специалното уплътнение. Не е ясно това уплътнение дали ще трябва да се лепи или ще е достатъчно само да се набие. Монтажа ще трябва да го проиграя на сухо без панелите защото с тях рамката става 120кг. Доста сериозно тегло. Отделно маневрирането с покрива върху два пъти по-малката тераса... Ще падне мислене.
gogo7777 - майстор
Откажи се от винкела. Направата на идеален правоъгълник, в който да позиционираш четири по-малки правоъгълника е предизвикателство дори за опитен железар :)
Така както си го нарисувал панелите ще лягат само на две от страните си. Ще трябва да зарязваш жълтите профили така, че да ги изравниш в равнината на винкела.

Тези панели от какъв материал са направени......има ли "месце" в тях? :)

Драсни една скица на цялата конструкция барабар с терасата така както си я намислил, за да мога да дам своите насоки. Дай и някакви приблизителни размери.

:drinkers:
hidrazin - майстор
съб май 09, 2026 11:52 pmMamaMy написа:
Кажи си! Няма лошо.
Уффф... Ма разбира се че няма лошо. Малко за размишления и мое да ти хрумне нещо съвсем ново.
Реална и смятана конструкция. Панелите са с размери почти като твоите но са ТРИ реда.

Прикачен файл:
Конструкция 1.jpg

ПОЯСНЕНИЯ:
- Вятърът иска да "изсмуче" панелите а не да ги вдигне като ги "надуе" отдолу... Не знам как по-ясно да го обясня. :?
- Отделно е снежното натоварване за района - дето вече го писах...
- Цяла рамка по контура на панелите е излишна! Самите панели си имат рамка.
- Перфориран профил 40х40х2 тежи към 2 кила на линеен метър.
- Горещо валцуван профил UPN 40x35 тежи "само" около 5 кила на линеен метър.
За моите 4 панела са достатъчни 4 дупки и 4 болта.
Да, на един панел. Общо 16 броя.
От друга страна бързите скоби между панелите ще ми пречат на специалното уплътнение. Не е ясно това уплътнение дали ще трябва да се лепи или ще е достатъчно само да се набие.
Не очаквай чудеса от тези уплътнения. Да, вършат работа но ... тук-там прокапват. Нормално. :)
Иначе да, алуминиевите планки за бърз монтаж малко компрометират уплътнението...
Уплътнението само се набива между панелите. Набива се и в планките.

Но при теб планките ще са хоризонтални - кофти.
Пък и с перфорирания профил може да избегнеш планките. Мисля че пратих картинка/чертеж...
:partyman:
MamaMy - майстор
Хидра, много добре разбирам стандартната конструкция, но ако нямам рамка няма къде да хвана перфорирания профил. Ако я направя по-малка няма как да хвана краката надолу. Те ще са два отпред на широката страна хванати за парапета на терасата и два на задната страна от двете страни на вратата през която се излиза на терасата. Така или иначе рамката трябва да е с размерите на терасата. Ограничен съм и се съобразявам с настоящите условия. Друг е въпроса, че цялата рамка ще е с едно ниво. Жълтите (перфорираните) профили ще бъдат зарязани за тази цел. По ръба на винкеловата рамка там където ще ляга панела ще положа тънка микропореста гума. Така дори и малко рамката ще поема част от натоварването на панелите. Дори всичкия винкел да го обърна надолу, рамката ще остане като плот. Тя всъщност е "покрива" и е задължителна на 80% поне.

Прикачен файл

terasa.jpg
terasa.jpg (101.73 KиБ) Видяна 41 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Градинска барачка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: