argonavt написа:vatan, от въпросите ти , а и от други теми , виждам че имаш наистина намерение да строиш. Аз ще отговоря на въпросите ти , въпреки че ще привлека върху себе си упреците на колеги.(не е сигурноКолега, извинявай,че ползвах поста ти, но ме домързя да пиша.)
![]()
Проектирането за дървена конструкция е на същата цена както и стоманобетонна конструкция(съгласен). В твоя случай , понеже сградата е малка , сигурно ще е малко по-висока цената(Съгласен). Дървения материал може и да минава през сушилня (всъщност-задължително!).Импрегнирането може да стане и на обекта( но е по-добре веднага след като излезе от сушилнята и ако нямате автоклав подръка, то поне във вана!). Къщата може да стъпи и на пети(съгласен) , може и върху плоча(съгласен). В единия случай ще имаш подов гредоред , в другия плоча. Скрепителните средства може да са пирони , може и винтове(както и една цяла гама от обков, който в България рядко се среща). Аз съм фен на пироните и не използвам планки(аз не, но това не означава, че резултата на Аргонавт е лош).
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n.nikoloff
- специалист
110 мнения в "Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ"
schuldiner
- майстор
Николов, пусни, ако не те затруднява, някоя снимка на видими връзки с планки (или друг обков). Единствената причина да ги избягвам, е че са ужасно грозни традиционните (и се налага да фрезовам детайла, да слагам планката и после да я крия - безумие!). Дай нещо красиво, знам че имаш!
ПП За цената не питам, но ако не е толкова страшна - кажи и нея...
n.nikoloff
- специалист
schuldiner написа:Николов, пусни, ако не те затруднява, някоя снимка на видими връзки с планки (или друг обков). Единствената причина да ги избягвам, е че са ужасно грозни традиционните (и се налага да фрезовам детайла, да слагам планката и после да я крия - безумие!). Дай нещо красиво, знам че имаш!Същата работа. Никой не внася на пазара такива обкови и се налага по разни работилници да си ги правим. От 11 месеца кандардисвам един европейски производител да ми ги праща с куиер - и това не става. Никой не смята България за потеnциален пазар даже, че да има интерес. Иначе ще пусна една-две снимки как се справят хората, ама засега ги нямам в ръцете си тези обкови.

schuldiner
- майстор
Един приятел правеше от ковано желязо, но се отказа, щото май само аз ги харесвах (ако пусна снимки, ще направя реклама на новия железар, а не искам, понеже той пък предпочита машинната обработка).
Твоята сглобка е някакво съвършенство и перфекционизъм... Чак толкова... няма кой да ми го плати. А и не всичко от мебелното дърводелство е приложимо в конструкциите (завиждам, затуй така говоря). В крайна сметка клиентът трябва да избере. Ясно, че ти си много по-добър в убеждаването...
ПП (Abu)
Твоята сглобка е някакво съвършенство и перфекционизъм... Чак толкова... няма кой да ми го плати. А и не всичко от мебелното дърводелство е приложимо в конструкциите (завиждам, затуй така говоря). В крайна сметка клиентът трябва да избере. Ясно, че ти си много по-добър в убеждаването...
ПП (Abu)
vatan
- помощник
Като планки имах предвид това http://www.nortop.com/downloads/planki.pdf
и затова се учудих, като пишете, че не се внасят. Наистина смятам скоро да правя бунгало, и то основно сам. Въпреки че това не ми е професията, открих че строителството ми доставя удоволствие.
Благодаря на всички за мненията! Предполагам, че ще се появят нови въпроси. Ако като почна, ще пускам снимки.
и затова се учудих, като пишете, че не се внасят. Наистина смятам скоро да правя бунгало, и то основно сам. Въпреки че това не ми е професията, открих че строителството ми доставя удоволствие.
Благодаря на всички за мненията! Предполагам, че ще се появят нови въпроси. Ако като почна, ще пускам снимки.
n.nikoloff
- специалист
Това са обковите на европейския производител, който всъщност е една семейна работилница. И аз завиждам, че не мога (засега) да ги ползвам, ама имам увереност, че скоро ще имам в ръцете си поне мостри. Уникалното е, че с много малка гама покрива широк периметър от възможности. Засега дори и намек не иска да ми прави за цената. Всъщност има си и съответния патент за тези сглобки и си ги произвежда само той. А дотогава някои ключови сглобки ги правим едва ли не hand-made. Хубавото е, че не вървят много количества.
n.nikoloff
- специалист
vatan написа:Като планки имах предвид това http://www.nortop.com/downloads/planki.pdfВъпреки, че от Нортоп се стремят да имат по-голямо разнообразие то пазара не им позволява да го правят. Ето един производител, който е на пазар, който му позволява да има гама, която покрива абсолютно всичко - http://www.strongtie.com/
Тема "Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература