profesionalist_wood написа:Като се сетя за Бош...Гаранция ли? Хахах. И аз ползвам профи и любителска техника.Ама тяхното е мани мани. Влизаш в лъскавите им офиси/магазин на БОШ и дълго време се моташ докато ти обърнат внимание докато из коридорите излизат и влизат костюмари връзкари...Същото е при СМТ. Няма спор че Лидъл имат добра политика по отнюшение на гаранцията на Парксайд но дотам, останалото е буламачи/евтини китайци/.Именно!
Повечето българи нямат способността да мислят, а други не смеят, че ще се гръмнат от това, което ще осъзнаят. Любимото ми е когато се кефят, че някой изхвърлил нещо те го взели и големият удар(дали ще е диван, стара секция или парче стъкло). Някой ще кажат рециклиране и донякъде ще е вярно, стига да беше с тази идея. А то от чиста липса на самоуважение и грешени приоритети. Дядо ми се хвали колко неща е направил от боклуците дето събира. Майсторче е, но за толкова години (сега е на 84г) една работилница не си направи. Е писна ми един път и му казах точно това, което казах сега. Ние не се уважаваме, после искаме поколение със самочувствие. Аутсайдерите отглеждат аутсайдери!
Не мога да разбера, защо толкова домашни майстори, които спестяват доста пари като си правят повечето неща сами не влагат пари в една добре подредена работилница(изолирана , шкафове с 20-30 чекмеджета, як плот) да работят като хора. Все има нещо по важно и не го правят, но не и те. Толкова пари и време могат да се спестят да работят по-безопасно , да постигат по-добри резултати. Дори и цеховете, с които "бизнесмените" изкарват пари са същите., а това е още по-трагично.
Колко струва да се направи спретна работилница?
Най-лесно е да се поръча разкроя на плоскостите от ПДЧ(голото е по евтино и няма смисъл да се кантира) и фазера(натурален по евтин и 1 см дунапрен , за да не мърдат толкова инструментите и да не тропат толкова). Водачи за чекмеджета са по 2 лева на 500мм напълно достатъчни (моите са по 450 мм -25 броя, но повечето са плитки(30-35мм, за да няма инструмент върху инструмент), крака кухненски -регулируеми- -40 стотинки, панти Данко 70 стотинки, плот от сдвоено ПДЧ -32-36мм, един перфориран лист с куки( http://suvenir.bg/PErforiran-metalen-st ... 867878/30/ )за ръчните инструменти. Винтове кутии са по 5-15 лева (зависи от размера). Грубо два дена работа и 500-700 лева и ще е като в аптека.
Има начини да излезе и по евтино (старите секции от ПДЧ са идеални) и един лист от ОСБ( не го препоръчвам заради текстурата ,която натоварва периферното зрение) или ПДЧ и няколко винта.
Последна промяна от klomo на съб дек 10, 2016 11:35 pm, променено общо 1 път.