• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
ktamen написа:
kozl написа:
Не ве философията ми подсказва, че активната създава Re активната. И следователно ако активната е създала по-голяма реактивна енергия, това е перпето мобиле.
А аз вярвам, че няма перпето мобиле или може би сте го открили :?
От този цитат и от двата ампера и половина съдя, че ти си мислиш, че реактивната енергия няма как да е повече от активната. В синия бисер пак намекваш за същото.
Може ли реактивната да е повече от активната или не може? Предпочитам кратък отговор с да или не.
Ако съм разбрал правилно опита с електромерите, кракрата е изгорила 87 киловатчаса за 5 часа. Правилно ли съм разчел снимките :?:
Не. На снимките е първоначалния отчет на нощна и дневна тарифа. Нали съм като Тома Неверни и снимах и двете показания. Много пъти се поврежда часовника, но от как монтираха електронен вместо механични - деяни кучето, че и времето почити точно.
Кратки отговори в казармата и в диктатурата - сега е демокрация :-D Верно че си посмислих така оти косинуса фи се над 50% се върти. НО представих си някаква водна аналогия със затворен кръг помпа, водопровод до турбина и водопровод от турбина до помпа. Помпата се развърта създава налягане, крана е затворен, поток няма, но налягане има (аналогия - напрежение има, ток няма, защото няма проводимост). Отваря се крана има поток, има скорост има триене загуби по дължина в тръбопровода, пад на налягането (напрежението) - подобно на проводниците. Течението преминава през турбината и я развърта. Вала на турбината предава енергията към консуматора. Колкото по-голямо е съпротивлението на турбината съответно скоростта на въртене, толкова по голям въртящ момент се отдава към консуматора. Консумира се енергия от енергията, която създава помпата. Ко шъ стане ако по некаква причина консуматора обърне въртящия момент :? Ами турбината ке стане помпа и с две последователно свързани помпи потока ще се увеличи (нараства скоростта в същото сечение на тръбата). Къде обаче тука е реактивната енергия. Аз приемам тази на вала на турбината, в случая е отрицателна, защото положителната е приета с обратна посока на този въртящ момент. Пълната енергия съответства на абсолютната енергия на вала. Т.е. посоката на въртящия момент не е от значение. Накъдето и да се върти все е енергия, която се сумира, няма изваждане. За това и ф-лата за пълна мощност е корен квадратен от сумата на квадратите на реактивна и активна, а е всеизвестно, че всяко число повдигнато на квадрат е положително.

Като се прибрах вечерта и действително с изненада отчетох само един киловат час за 5 часа работа (ако не е спирал тока, но на този етап не съм предвидил у-во за регистрация на липса ток). Действително очаквах повече. Скалъпих контакт + разклонител с възможност да включа последователно на първичната верига мултицет и направих три измервания при 50А, 75А и 100А. Повече А не стана щото пада АП с крива Б - при самото превключване. Снимките на мултицета са във възходящ ред на амперите.
Прикачен файл:
Постановка праз ход.jpg
Постановка праз ход.jpg (58.79 KиБ) Видяна 1302 пъти
Прикачен файл:
отчет-1.jpg
отчет-1.jpg (77.79 KиБ) Видяна 1302 пъти
Прикачен файл:
отчет-2.jpg
отчет-2.jpg (77.43 KиБ) Видяна 1302 пъти
Прикачен файл:
отчет-3.jpg
отчет-3.jpg (81.75 KиБ) Видяна 1302 пъти
Искаше ми се да тествам и стрелковия уред, но уви некъде се от страх и срам се скри :lol:
ktamen - специалист
kozl написа:
ktamen написа:
kozl написа:
Не ве философията ми подсказва, че активната създава Re активната. И следователно ако активната е създала по-голяма реактивна енергия, това е перпето мобиле.
А аз вярвам, че няма перпето мобиле или може би сте го открили :?
От този цитат и от двата ампера и половина съдя, че ти си мислиш, че реактивната енергия няма как да е повече от активната. В синия бисер пак намекваш за същото.
Може ли реактивната да е повече от активната или не може? Предпочитам кратък отговор с да или не.
Ако съм разбрал правилно опита с електромерите, кракрата е изгорила 87 киловатчаса за 5 часа. Правилно ли съм разчел снимките :?:
Не. На снимките е първоначалния отчет на нощна и дневна тарифа. Нали съм като Тома Неверни и снимах и двете показания. Много пъти се поврежда часовника, но от как монтираха електронен вместо механични - деяни кучето, че и времето почити точно.
Кратки отговори в казармата и в диктатурата - сега е демокрация :-D Верно че си посмислих така оти косинуса фи се над 50% се върти........
От дългия ти отговор излиза, че вече си разбрал, че реактивната енергия може да е много по-голяма от активната, дори 1000пъти, че и повече. Или не съм го разшифровал правилно :?:
Консумацията на енергия от кракрата и мен ме изненадва, очаквах да е значително по-малко. Сигурен ли си, че някой комшия не си е вързал бойлера към твоя електромер? 200 вата трябва да го загреят много сериозно. Или подозрението ти, че новите електромери отчитат и реактивна енергия ще се окажат основателни.
Всъщност някой има ли представа, колко от тези 200 вата се излъчват извън Кракрата :?:
Взех малко да се притеснявам, колко ще покаже електромерът с моя електрожен. Токът на празен ход е значително по-голям от на Кракрата, обаче моя е с неразрязан тороидален трансформатор и не излъчва почти нищо. И се надявам благодарение на това да е много по-икономичен, поне на празен ход.
ПП Като похвали електромера за точното време се сетих, че преди няколко години с изненада открих, че почти нямам нощна консумация. Което никак не беше логично, защото през деня жилището беше празно, а през цялата нощ бачка някаква печка или климатик. Оказа се, че часовника не е верен с 11 часа. Писах на ЧЕЗ и го смениха. Обяснението беше, че батериите карали само по 3 години и някви такива. И дори ми намалиха сметката с около едно левче, сметнаха го по някви техни си формули. Видя ми се твърде малко, ама...........
kozl - майстор
Мълчанието е знак на съгласие.
Заблудата във философията ми е, че не мога да ги пречупя тези думи (активна и реактивна) в съзнанието си.
Ако някак си успея да заменя активна с усвоена и реактивна с преточена и картината ми се избистря.
И тогава преточената може да е много повече от усвоената :roll:
Тея определения само некой ракиджия ги е измислил, щото при активните консуматори нема преточена ракия. При тех всичко се усвоява :lol: :lol: :lol:
hidrazin - майстор
Елементарно е. Реактивната енергия е вредна енергия. Тя само си се джътка из мрежата.
Това разхождане по мрежата води до това че само товари кабелите/жиците и намалява пропускателната способност на мрежата.
Реактивната енергия се измерва в VArh или по-често използваната производна kVArh.
Реактивната енергия бива два вида:
- Капацитивна или отдадена. Демек когато имате капацитивен характер на товара вие генерирате реактивна енергия.
Това се получава например когато имате включени например голямо количество дълги кабелни линии, инверторни климатици, импулсни захранвания ...
- Индуктивна или консумирана. Демек когато имате индуктивен характер на товара вие консумирате реактивна енергия.
Това се получава когато имате включени например трансформатори или електродвигатели.
Двата типа реактивна енергия се заплащат от клиента по различен начин.
Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2015 г., в сила от 01.02.2015 г.)....
(3) Лицата по ал. 1 заплащат надбавката за използваното количество реактивна електрическа енергия (Ерпл), определена по реда на ал. 2, по цена за 1 кВАрч, равна на 10 на сто от утвърдената цена за 1 кВтч активна електрическа енергия, по която общественият доставчик продава електрическата енергия на крайните снабдители.
(4) Лицата по ал. 1 заплащат надбавка за отдаденото през съответния календарен месец количество реактивна електрическа енергия, определено по показанията на средствата за търговско измерване, по цена за 1 кВАрч, равна на утвърдената цена за 1 кВтч активна електрическа енергия, по която общественият доставчик продава електрическата енергия на крайните снабдители.
Демек е 10 пъти по-добре да си консуматор на реактивна енергия отколкото да генерираш такава. :-D
Всичко това обаче важи само за клиенти (консуматори) с присъединена мощност 100kW и повече, клиенти присъединени на средно и високо напрежение, както и за производителите на електрическа енергия.
За да си нямате разправии и плащания на реактивна енергия тя би следвало да се компенсира.
Консумираната (индуктивната) се компенсира с кондензаторни батерии - постоянно включени или с превключване. Така наречените ККУ-та.
Генерираната (капацитивната) се компенсира със включването на реактори. Те са един вид дросели (монофазни или трифазни) при които реактивната енергия е многократно по-голяма от потребяваната от тях активна енергия.
:partyman:
ktamen - специалист
hidrazin написа:
Това се получава например когато имате включени например голямо количество дълги кабелни линии, инверторни климатици, импулсни захранвания ...
:
Поне досега си мислех, че ако на входа на захранването има грец и кондензатор, значи косинуса е единица, без значение какво има след кондензатора.
Не съм се замислял много на тази тема и може да съм в грешка.
Може ли да обясниш по-подробно.
Доколкото знам вятърните перки въртят асинхронни генератори и много силно натоварват мрежата с излишни ампери. На тях някой таксува ли им ги тези ампери?
kozl написа:
активна с усвоена и реактивна с преточена
Много подходяща аналогия са тръбите за топла вода във вертикалните щрангове. По тях постоянно обикаля много вода, но водомерът се завърта, само ако някои отвори кранчето.
8180 - майстор
ktamen написа:
hidrazin написа:
Това се получава например когато имате включени например голямо количество дълги кабелни линии, инверторни климатици, импулсни захранвания ... :
Поне досега си мислех, че ако на входа на захранването има грец и кондензатор, значи косинуса е единица, без значение какво има след кондензатора.
.....
Може ли да обясниш по-подробно.
И за мен ще е интересно, макар Хидрата да не споменава косинуса в изложението си.
Иначе, и според мен косинусът Ф ще е ок. 1.
hidrazin - майстор
ktamen написа:
///Поне досега си мислех, че ако на входа на захранването има грец и кондензатор, значи косинуса е единица, без значение какво има след кондензатора.
Не съм се замислял много на тази тема и може да съм в грешка.
Като гледам ти май от доста години все си в грешка и все мислиш в грешната посока? :-D
Вижда се че си се ровил тук-так и си чувал разни работи но явно ти липсва основата/теорията.
Както и практиката де. Не се обиждай ама е така.
Сега на въпроса за изправителите и кондензаторите след тях.
Да вземем например едно захранване за компютър. Там на входа си е класика - изправител и кондензатори след него.
Това води до много лош косинус и генериране на реактивна (капацитивна) енергия.
Същото се отнася и за инверторните климатици.
По тази причина при мощните и "марковите" комп. захранвания отдавна се монтират PFC - Power factor correction.
Биват пасивни и активни.
Прикачен файл:
реактор 1.jpg
реактор 1.jpg (31.43 KиБ) Видяна 1179 пъти
Прикачен файл:
реактор 2.jpg
реактор 2.jpg (96.26 KиБ) Видяна 1179 пъти
На първата снимка е онова като траф. По-точно е дросел.
На конкретната снимка е фалшив PFC - вътре няма намотка а само джилязу. :lol:
Да, има и фалшиви. Всички дросели, бобини, трафове ... имат доста ръчен труд и бакър - струват пари.
По тази причина братята китайци понякога ги фалшифицират.
В инверторните климатици е подобно. Там за коригиране на косинуса слагат едни такива тучове дето го регулират (има и голям дросел към него).
Изображение

А към ktamen и неговия нищо не консумиращ електрожен. :-D
Абре ти тоя туч го изкара по-икономичен от един инверторен електрожен бре!
То инвертора си гълта на празен ход едни поне 50-тина вата!
Хората даже са си го написали за класически електрожен:
Монофазен електрожен Абсолют ТП-160
Максимална мощност на празен ход 600W
Ето тук - Категория Електрожени
Та мисля че въпроса за подземния живот на електрожените и консумират ли на празен ход е приключен.
И твоите 5 вата консумация си остават само в твоите сънища. :cool:
ktamen - специалист
Аз бързо схващам, ама трябва повечко да ми се обяснява. От обяснението ти за греца и косинуса нищо не схванах. Моля те обясни го още веднъж. Ако е възможно да ми обясниш и как да си направя реален експеримент за да потвърдя обяснението ти.
Моя туч е друга тема, като го измеря пак, тогава ще го коментираме. Засега не виждам никаква причина една кутия с платки да е по-икономична от добре направен тороидален трансформатор, особено на празен ход.
hidrazin - майстор
ktamen написа:
Аз бързо схващам, ама трябва повечко да ми се обяснява. От обяснението ти за греца и косинуса нищо не схванах. Моля те обясни го още веднъж. Ако е възможно да ми обясниш и как да си направя реален експеримент за да потвърдя обяснението ти.
Моя туч е друга тема, като го измеря пак, тогава ще го коментираме. Засега не виждам никаква причина една кутия с платки да е по-икономична от добре направен тороидален трансформатор, особено на празен ход.
Е как да си направиш експеримент? Елементарно е. Изправител и след него колкото може повече кондензатори.
Бучваш изправителя в контакта и измерваш реактивната енергия. Ако искаш може да измериш направо и косинуса.
Има системи дето го измерват директно.
https://vikiwat.com/voltmetar-tsifrov-0 ... -5-bg.html
За повече обяснение - в училище или в учебниците.

За твоя туч - поредното грешно "виждане" по въпроса.
ktamen написа:
...Доколкото знам вятърните перки въртят асинхронни генератори и много силно натоварват мрежата с излишни ампери. На тях някой таксува ли им ги тези ампери?
Не, не им таксуват амперите. Таксуват им реактивната енергия.
При фотоволтаиците им таксуват генерираната капацитивна енергия.
Ето един реален пример - едни шматки дето също не знаели нищо за реактивната енергия.
Разбрали чак когато им я нашибали във фактурата. :lol:
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=1897
kozl - майстор
ktamen написа:
Много подходяща аналогия са тръбите за топла вода във вертикалните щрангове. По тях постоянно обикаля много вода, но водомерът се завърта, само ако някои отвори кранчето.
Не се приема потока на циркулацията не преинава през измерителното у-во и през консуматора. На fbr примера е по-подходящ, че там водомера се врътка наляво - надясно и накрая брояча е нула.
Аз лично смятам, че ако честотата на променливия ток е под 0,5 херца, то старите електромери ще е видно как се връткат напред/назад при протичане на реактивна енергия през тях. А сега просто вибрират при значителен ток и нема как да мръднат.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: