LazarGanev написа: Ами дай ми пример кой реален модел бойлер имаш предвид да ти отговоря по-конкретно, щом така не ме разбирашНе мога да ти дам пример за бойлер, тъй като нямам представа. Това е въпрос а не твърдение.
Вичи написа:Ако термопомпата поддържа БГВ ще може да топли 200 литров бойлер с 30 - 50 ст. на ден (за 10 кВч) през лятото и преходните сезони, има ли изобщо смисъл от инвестицията в соларна система?Това означава ли, че ТП-та може да се направи да работи на смесен режим - 35 С към подовото и например 55 към бойлера? Дори и да може, сигурно е неефективно?
Gadnyara написа: При мен е реализирано с отделна функция за БГВ на ТП (Toshiba Estia 8kW), превключваща с вентил към него. Все още не е свързан бойлера и слънчевия пакет, та ми е интересно с какво е сгрешена схемата...Може ли да кажеш каква е тази функция за БГВ? Колко градуса влизат в подовото и колко в бойлера?
Прикачен файл:SXVD.png
mindless написа: Аз този COP бих го приел с известна доза скептицизъм, особено имайки се предвид, че на Panasonic-a е с почти единица по-нисък от този на Toshiba-та. Не вярвам Toshiba да са успели да измислят нещо толкова градниозно, за което другите не са се сетили.Иска ми се да сложа вода-вода и там нещата заспиват на КОП 6.0. Иначе относно данните на производителя мисля, че не е редно да се подлагат на съмнение, особено тези на Toshiba и Panasonic.
Също картинката, която аз цитирах e именно за COP на Toshiba ESTIA и е в реални условия на работа, а там СОР-а е 2.47
Последна промяна от adonchevski на ср фев 01, 2017 12:11 pm, променено общо 2 пъти.