Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон ное 18, 2019 10:36 pmbai_bradyra написа:
Не съм "излязъл" ... още закършвам по едно око, като след кръшна булка :lol:
А така! Макар и рядко, радвам са да та "видя" тука!
Ма пък за blupowera нищо и никъде не споделяш.
kotarankat - специалист
Ааааа не се издържа вече. За втори път тази година големия шнек "засмуква" въздух и жената бучи по телефона.

За да не съм чист спам ще споделя какво направих с котела. На серпентината за бойлера, която се нагрява от котела сложих един кран за термоглава и една ел. задвижка (NC - нормално затворена) на Emmeti. Вграденият в горелката диференциален термостат си върши прекрасно работата и вместо втора помпа управлява задвижката.
Поздрави!
вт ное 19, 2019 4:38 pmkotarankat написа:
Ааааа не се издържа вече.........жената бучи по телефона.
... На серпентината за бойлера, която се нагрява от котела сложих един кран за термоглава и една ел. задвижка (NC - нормално затворена) на Emmeti. Вграденият в горелката диференциален термостат си върши прекрасно работата и вместо втора помпа управлява задвижката.
Поздрави!
Ти пък!!! Сипвай му пелетки на тоя бункер де!
На мнение съм, че това е най правилният начин, дето си сътворил, за бойлера.
Аз нищо не съм правил по пелетарника. Преди месец, някъде, му купих нов UPS, което съвпадна май с някакво захлаждане, та изгорих 2-3 чувалчета, в тестове и за окършване на обстановката. От тогава, като ми заскучее или благоверната е тука, паля печката с дръвца и са кефя на работата ѝ с трипътния вентил и успешната интеграция с пелетарник и газов котел.
scorp - напреднал
Здравейте.

От две седмици съм с монтиран котел Грейко Експерт и горелка RB Star 20 KW и прилежащ бункер 150 килограма.
Благодаря на инсталатора за чистата работа, за поставените терморегулатори по стаите. Нямам стаен датчик и не мисля да слагам. Водата на котела е сложена на 60 градуса. Ще се водя по нея и термоглавите в стаите. Котела е превързан към съществуващата досега система, която ползвах с камина с водна риза, като камината е откачена и ще си я ползвам като "суха". Самото връзване и добавените елементи (освен помпата и разш.съд, които са от съществуващата система) не мога да коментирам. Сложено е вероятно каквото трябва :o
Инсталаторът ми отдели около 3-4 часа да ме обучи как се работи с горелката, тренирахме почистването на котела, почистване на оптодвойката, зареждането с пелети ако е изпразнен бункера, показа ми отпред на горелката капачето за почистване вътре в горелката. Отделихме време и вързахме котела с WIFI модула към мрежата, която направих с рутер и мобилен интернет. Първата платка явно беше нещо дефектна, но със втората стана.
Котелът реално работи не повече от 2 дни, защото не съм постоянно там. Беше и топло. Не мога да кажа как се държи, минава ли в модулации и през какъв период, какви са настройките за P1,2,3, какъв е разхода, какъв пламък дава и т.н. :o Сложил съм вентилите на позиция 4 (около 24 градуса) в стаите. За времето в което работи ми направи впечатление, че често влиза в режим поддръжка и си държи температурата на водата около 60 градуса. Осветеността е някъде около 180, плюс минус 5 % - 10 %. Лирите в баните ми направи впечатление, че дълго време им трябваше да се загреят от средата нагоре, а са обезвъздушени. Защо така се получава не мога да кажа. Горелката работи много тихо. Тропкането на падащите пелети през определен интервал са по-шумната част :o , а те падат вертикално, защото главата на шнека и маркуча са вертикално вързани към горелката, като шнека си е вързан отвън към наклонената стена на бункера и долу си влиза в отвор, т.е вероятно по точно предвидения градус.
Взех пелети Нордик - иглолистни, (или нещо такова), Уркайна за 5.85 пакета. Инсталатора каза, че са добри и дават малко пепел. Ако сменя типа пелети, каза, че ще трябва да го викам да настрои и този тип (имаше предвид ако сменя иглолистни с широколистни, слънчоглед и пр.). Не смятам засега да сменям пелетите, а и склада ми е наблизо. Понеже се ходи само през почините дни, смятам да взимам по пет шест чувалчета и така.

Ако нещо не ми харесва то е сравнително малкия дисплей на горелката. Можеше да е по-голям, а също и с тъч управление... глезотии малко.
За интернет управлението през интернет. Регистрирах се, вързах се, работи. Понеже съм с мобилен интернет през оператор, а рутера е в котелното малко е бавна връзката с котела. В настройки не виждам опции да си задавам какви елементи да следя.

Ами това е. Сега в петък ще звънна на съседа да отиде до котела, а аз да го пусна през интернет. Да видим дали ще тръгне. А после на място ще пробвам пак през интернет да вдигна температура, а също и като си тръгвам да изключа... Ако всичко работи както трябва ще е супер.

Това е. Ако има нещо ще питам :) , или питайте вие, ако се интересувате.

П'С: Въпрос - ЧЕЗ правят често профилактики и ремонти в района (с.Рударци, ПК) и тока е тука има тука нема. Искам да сложа някаква защита от тези чести включвания и изключвания за да не се повреди контролера и рутера. Бихте ли препоръчали някакъв регулатор на напрежението и от къде в София може да се закупи. За UPS нямам възможност за сега. Този от камината казаха, ч е не става и сега си стои с откачени кабелчета.
damyaniq - специалист
Колеги с горелка RB 20 съм от първите ползвам я безпроблемно вече 5 години Тази година купих слънчогледови пелети прави ми впечатление че при първоначално зареждане към края на зареждането/20-25 сек/ преди края големия шнек спира за секунда пак тръгва пак спира и продължава до края през това време малкия шнек работи без прекъсване Някой имал ли е подобно изпълнение? Не винаги го прави но по често го прави Споделете опит нормално ли се държи големия шнек или плачи за ново моторче Благодаря!
andy_forresite - майстор
Изчисти оптодвойката. Явно има много пепел в пелетите.

Един съвет и към scorp. Направи S-образен завой на гофрираната тръба и пелетите няма да си чупят главите падайки от високо право при малкия шнек.
scorp - напреднал
ср ное 20, 2019 5:42 pmandy_forresite написа:
Изчисти оптодвойката. Явно има много пепел в пелетите.

Един съвет и към scorp. Направи S-образен завой на гофрираната тръба и пелетите няма да си чупят главите падайки от високо право при малкия шнек.
Благодаря за съвета. Опасявам се, че нямам нужната дължина да направя S. Ще снимам монтажа в събота.
damyaniq - специалист
Благодаря! Оптодвойките са чисти пелетите са миналогодишни може и да има повечко прах но не дават грешка просто големия шнек спира и тръгва притеснява ме да не заминава моторчето това е само при първоначално зареждане след това проблема го няма Благодря! :?:
чет ное 21, 2019 11:39 amdamyaniq написа:
Благодаря! Оптодвойките са чисти пелетите са миналогодишни може и да има повечко прах но не дават грешка просто големия шнек спира и тръгва притеснява ме да не заминава моторчето това е само при първоначално зареждане след това проблема го няма Благодря! :?:
Има резон, да заминава моторчето, след толкова сезона, но зависи и колко тонаж е превъртяло. Ще те ориентира тока, ако можеш да му го измериш. Погледни в темата за UPS за Грейко, качих едно клипче. Към края съм снимал едно уредче, което мери такива работи и по звукът на шнековете, може да се ориентираш кое, кога и колко. Възможно е да са четки (не знам дали е четково, но най вероятно), възможно е и да заклинва във втулки, ако е на втулки де. Не съм стигнал още до моторчето, та гадая, на база огроооомния ми опит, хахаааа. Съвсем сериозен съм, макар и да се шегувам, както и да ти звучи.
andy_forresite - майстор
Има ли много прах в пелетите, да не би да са ронливи? Може да са си чисти двете оченца, но поради прахоляк да губят връзката и да засичат препълване за някакви секунди. Почисти бункера най-долу и сипи хубави пелети.
Според мен моторчетата с всичко са наред. Там ще скърца, ще пука често по всяко време и няма да чака малкия шнек да набута. Всъщност виж на дисплея дали се появява едно х-сче докато трае първоначалното зареждане.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: