• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
iivanov - майстор
SEV,подържам Стефан.Давам за пример "петрохан" и сръбската наденица.А разните пастърми пък имат само рехава"защита"от подправки.
Тука има доста вариации по темата,но аз ще предложа вариация на вариацията.Става въпрос за мезелъка ня stiv с червения пипер,чимен,чесън и т.н.Осолената мръвка се слага в тава,като от двете страни се има по около 2 см паста от подправките.Така престоява 2-3 седмици на хладно,остъргва се до 1-2мм и се провесва на място защитено от крадливи цигани и др такива елементи.С тази технология се избягва това,от което се оплаквят някои колеги-твърда кора и мека вътрешност.Освен това считам,че така миризмите проникват в дълбочина.Недостатък е обилното и продължително слюнкоотделяне,поради дългия период на"зреене".
Теди - специалист
И аз винаги ги дупча, не знам Stefan_62 не ти ли се пукат щом препълваш червото и не ги дупчиш?
Stefan_62 - майстор
Теди написа:
И аз винаги ги дупча, не знам Stefan_62 не ти ли се пукат щом препълваш червото и не ги дупчиш?
Ами никога до сега когато ги пълнех в домашни условия съм нямял проблеми, но зависи и от самите черва / винаги съм ползвал пресни черва от закланото прасе, обработени от мен/. От миналата година вече си купувам готови сурови суджуци и си ги суша, поради липса на материал :lol: , а и ми излиза по-евтино. Предната зарядка направих от две различни фирми, едната от които взех за първи път /за проба/ пресен суджук и се оказа, че като започнах да ги валирам на 50% червата се накъсаха :? и съответно заминаха на скарата :lol:. От другата от която до сега си закупувах и сушил съм нямал никакви проблеми със спукани черва, така че зависи и от материала. :drinkers:
Теди - специалист
Да, прав си. Аз си купувам от пазара сушени и осолени само ги накисвам в хладка вода преди пълнене и да чукна на дърво бяха читави. Даже се белят лесно, абе дай боже да правим все повече и по хубави. :drinkers: :partyman:
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
... и като станат снимай разез, както са на дъската, да усетим аромата. :partyman:
Здравейте майстори на мезелиците и :drinkers:. Първо обещаната снимка на "Mega" на напречен разрез на мезето от телешко сърце:
Изображение
Почти са готови/ трябват им може би още няколко дена да пооветрят/, но на вкус са перфектни. С тези в чинийката замина едно шише "Каменица"-2л.
А ето и днешното дозареждане на новата партида телешки суджук:
Изображение
Днес заредих и една свинска рибица по рецептата на колегата "valentor", но завиших солта на 200гр., пък ще видим какво ще се получи
Изображение
Тук парчетата са накиснати в саламурата. Тия дни ще има продължение на снимковият матириал от подготовката на рибицата за сушене. :lol: :drinkers:
naB4o - специалист
Ей това е моята партида :)
Пие доста домашно тежко червено винце :)
п.с. Нямам време за много снимки и т.н. понеже бебока си иска неговото :)

Прикачен файл

mEso.jpg
Stefan_62 - майстор
naB4o написа:
Ей това е моята партида :)
Пие доста домашно тежко червено винце :)
п.с. Нямам време за много снимки и т.н. понеже бебока си иска неговото :)
Браво =D> добре изглежда и вкусно, а ако кажеш и от какво е /прилича ми на телешко, но може и да греша/ :lol: и как е приготвено :drinkers:
Mega - специалист
Супер са мезенцата. Аз пък имам проблем. Свърших червеното вино. ;)
marmoz - специалист
Mega написа:
:-D Наблегни на бялото тогава :-D
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Направо ти съчувствам :lol: , с толкова много суджук, пък без винце си си направо за оплакване. За догодина помисли за по-вечко винце. :drinkers:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: