• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo - майстор
Топлото време е виновно.
Mega - специалист
Така, днес сложих новата порция зимни мезета. Този път по рецепта Valentor+. Тази на колегата стана добре, но както колеги се оплакаха солта е супер малко и месото няма вкус на мезенце. Събрах две рецепти в едно. Един вещ в занаята приятел ми каза как се приготвя солен разтвор Тамън. Та налива се трапезна вода, измива се едно яйце и се слага в нея. То потъва. Започва да се прибавя от солта с разбъркване, докато яйцето се покаже колкото 5 ст. над водата. Тогава разтвора е супер. Слагам другите неща от рецептата на колегата Valentor и действаме. Ще докладвам за резултата скоро.
Чета вашите коментари по въпросната рецепта и реших да опитам как е при мен на вкус. Става въпрос за две парчета шол от млада кобила. Първо отлежа 24 часа във въпросната саламура, от нея направо в подправките - червен пипер(лют и сладък), чубрица, риган, мащерка, черен пипер, кимион. След 12 часа на канапа, отиде на преса между вестници, където стоя 24 часа. От тогава минаха три дни, относно съхнене - готова за консумация, вкусови качества - на подправки добре, но леко безсолна, без никакви признаци на разваляне. Така че рецептата е добра, но за вкуса - как беше, "по вкус и цвет, товарищи нет"
Имам още "заготовки", така че ще мога да експериментирам и да достигна резултат по мой вкус.
Stefan_62 - майстор
Днес пробвах мезето направено по рецептата на колегата " Valentor ", но след допънителната обработка със сол. Както писах по-горе от оригиналната рецепта останах разочарован и след като ги обработих на ново със сол/заринати за 24ч./ вече са перфектни. Рецептата е добра, но явно трябва да се увеличе солта. Другата седмица ще заложа нова реколта рибици :lol: , но този път ще завиша солта тройно и ще докладвам за ефекта. Абе ще пробвам докато налучкам точната пропорция сол, иначе за спирта и захарта бива :lol:. Ха :drinkers:
filmatoplo - майстор
Стефане как са луканките от предишните снимки , моите ще ги чакам още 10 дена :wink: , сега в студа започват да влизат в ритъм (да съхнат ) , но се наложи да ги опепеля :wink: .
Stefan_62 - майстор
filmatoplo написа:
Стефане как са луканките от предишните снимки , моите ще ги чакам още 10 дена :wink: , сега в студа започват да влизат в ритъм (да съхнат ) , но се наложи да ги опепеля :wink: .

Моите се оправиха и са готови за консумация и :drinkers: станаха идеални,рибиците също. От няколко дена съм ги подкарал с винце и от 20бр. останаха 10-на :lol:. Това остана от първото зареждане.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Днес ще зареждам нова партида суджук и рибици.
Нека и аз да споделя рецептите по които правя вече 3г. и резултата е много добър.Първо за пъстърмата:Телешко или свинско за кг,
селитра 1г за кг
захар 1,5г за кг
разтварям ги във хладка вода и потапям парчетата от месо.След това ги редя в съд като слагам ред сол, ред месо,след това оставям месото в съда 20дни.След 20 ден в продължение на 24ч сменям водата за да обезсоля.Накрая валирам в подправки и суша.
За луканката дози за 1кг:
селитра 1г
захар 1,5г
сол 25г
бахар 5г
кимъон 5г
чер пипер 5г
Нарязвасе месото на късове ,след това се залива с разтвора на селитрата и захарта и се смесво добре.Към месота се добавя подправките и се размесва добре.Всичкото месо се оставя с подправките да стой 3дни след това се мели и пълнят червата.Правилсъм опити да намаля бахара на 3г и добавям чубрица,вкуса е уникален.В общи линии е това,ако има въпроси си давам телефона 0889445366-Иван.
filmatoplo - майстор
До сега не съм слагал селитра :? ще сложа следващия път.
Stefan_62 - майстор
igi66 написа:
Нека и аз да споделя рецептите по които правя вече 3г. и резултата е много добър.Първо за пъстърмата:Телешко или свинско за кг,
селитра 1г за кг
захар 1,5г за кг
разтварям ги във хладка вода и потапям парчетата от месо.След това ги редя в съд като слагам ред сол, ред месо,след това оставям месото в съда 20дни.След 20 ден в продължение на 24ч сменям водата за да обезсоля.Накрая валирам в подправки и суша.
За захарта и селитрата добре /въпреки, че начинът им на действие върху месото е един и същ и може да се използва само единият компонент/, но 20 дни не са ли множко :? , при положение, че и за 24ч. месото се осолява идеално/по този начин/, даже пак се налага да се поизкисне за 1-2ч.
filmatoplo - майстор
:) Сега ги пипнах моите луканки -започват да стават твърди , а за подправките :) прибирам се от работа по тъмно и жената приготвила каймата , с оплескани от кайма ръце чета от тефтера подправките , ама те написани с съкращения и ги нагаждам на око :wink: .Жената крещи , аз слагам -ръся де , детето се катери по масата да гледа как става :lol: -това беше при мен :supz: .
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 25

Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: