• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Г-н Петков, моля за питане, докато сте на линия по повод ваша намеса тук в тази тема и с извинение към автора за въпроса, който вероятно не го засяга, но:
Някъде в друга тема в този форум (сега не ми се търси) ставаше въпроси за АП-та в ГРТ и в ап.табло.
Та като стане късото пада и този в ап.табло и този в ГРТ. Масово явление.
Примерно в ГРТ 63А 1Р, в ап.табло 50А 1Р. Ми падат и двата, барбар с този на вътрешния кръг да речем 20А 1Р.
Трафопоста залепен на калкана, т.е. съвсем близо до вертикалните щрангове (къси линии).
От преди година замених АП 50А 1Р, в апартаментното табло с крива "В", но не съм експериментатор на късите съединения и не установих дали ще има ефект при късо да падне само кривата "В" :?
Моля за Вашето мнение.
FM STEREO - специалист
Би трябвало да изключи ама дали не е сигурно.
muhala - майстор
kozl написа:
Е да де. Ама на arxd129 нулата ли е прекъсната или РЕ, като и джиците са в една маскировка :roll:
Много добра идея. Сменяш нулата и защитния и казваш, че нямаш ток.
fbr - майстор
Сега като показа колко модерни уреди имаш в къщи, по-ясно ли стана на аудиторията за какво иде реч.
plamen6703 - майстор
На аудиторията, която познава материята всичко е ясно!
Не неграмотните каквито и уреди да ви показват, ако ще да ви рисуват картинки пак няма да ви стане ясно и ще се навивате като глист на въдица и ще задавате въпрос след въпроса, но файдата ще е все същата. Четене му е майката и учене му е бащата, като не ви уйдисва, 'айде У лЕво :cool: :partyman:
П. Петков - специалист
kozl написа:
Г-н Петков, моля за питане, докато сте на линия по повод ваша намеса тук в тази тема и с извинение към автора за въпроса, който вероятно не го засяга, но:
Някъде в друга тема в този форум (сега не ми се търси) ставаше въпроси за АП-та в ГРТ и в ап.табло.
Та като стане късото пада и този в ап.табло и този в ГРТ. Масово явление.
Примерно в ГРТ 63А 1Р, в ап.табло 50А 1Р. Ми падат и двата, барбар с този на вътрешния кръг да речем 20А 1Р.
Трафопоста залепен на калкана, т.е. съвсем близо до вертикалните щрангове (къси линии).
От преди година замених АП 50А 1Р, в апартаментното табло с крива "В", но не съм експериментатор на късите съединения и не установих дали ще има ефект при късо да падне само кривата "В" :?
Моля за Вашето мнение.
Не съм кой знае какъв специалист, камо ли голям! Както казваше един колега: "Скромно по Ленински!" :)
Тези, които се занимават с проектантска дейност в областта на електроснабдяването, разбират нещата по-добре. Каскадирането предполага възходящо (нарастващо) степенуване на номиналните токове на входния термомагнитен прекъсвач на апартаментното табло и този в ГРТ-то. А селектирането е степенуване (възходящо по ток, като има и по време) на кратността между тока на сработване при късо съединение и номиналния ток на термичната защита. Номиналният ток пък се определя от конструкцията на контактната система, която трябва да бъде такава, че да не се превишава максимално допустимия пад върху нея, а от тук и отделена мощност и нагряване. Възможността за прекъсване токовете на късо съединение и дъгогасенето, определят комутационната възможност на автомата при къси съединения. Пример за последното е, че ако трябва да осветим карантията на ГРТ-то с една 50W лампа, която да бъде захранена директно след главния автомат на таблото, не може да сложим автоматичен прекъсвач с номинален ток 1 А и ниска комутационна възможност при късо съединение - примерно 3кА. При късо съединение автоматът, барабар с проводниците му, просто ще пламне. Комутационната възможност на автомата при късо съединение - Ics трябва да превишава проспектния ток на късо съединение в съответната точка. Тази е причината едно време да се срещне и прекъсвач А1 с комутационна възможност 100А и термична 2,5-3А!!!
Термичните и максималнотоковите защити са взаимно свързани, която зависимост е определена от индексите В, С и D съответно: В - 3-5 In; C - 5-10 In и D - 10-14 In.
Това, което не се дава в каталозите в цифров вид, а за съжаление трябва да се извлече от графиките, е граничният ток на прекъсвачите или кратността му спрямо номиналния. По дефиниция граничният ток е тази максимална стойност на протичащия ток минус епсилон (много малка величина), при протичането на който след достатъчно продължително време прекъсвачът няма да изключи. Или, (което е същото), това е тази минимална стойност на протичащия ток плюс епсилон, при която след изминаване на достатъчно дълго време прекъсвачът задължително ще изключи. Обикновено за нерегулируемите термомогнитни прекъсвачи тази кратност е около 1,5. Казано по-разбираемо, това означава, че един прекъсвач с номинален ток 10А ще трябва задължително да изключи след протичането на ток 15А и плюс още съвсем малко над него, когато този ток протича достатъчно дълго време. Примерно над два часа. Или още, ако ток 15А минус съвсем малко тече повече от два часа, прекъсвачът не трябва да изключи.
При монофазно захранване на апартаментите, обикновено преди електромера се слага прекъсвач 63А крива С с комутационна възможност 6кА, при 13-14kW заявено потребление. Този прекъсвач трябва да е достъпен за комутиране от потребителя, но същевременно е и пломбиран - "панцерен" прекъсвач. Немскоговорящите го превеждат като "брониран" прекъсвач. След електромера трябва да има товаров прекъсвач също 63А и комутационна 6кА. Той не е достъпен за потребителя и при неплащане в срок на задълженията именно той се изключва, за да не се демонтират проводници и нарушават пломби.
Инвеститорите в мнозинството от случаите го спестяват.
При въздушно-разпределителните линии (захранване на еднофамилни къщи или няколко потребителя от въздушна мрежа), преди термомагнитния на електромера - С63 слагат и товаров прекъсвач 160А. За различните ЕРП-та е различно. При мен е 160А и комутационна Ics-26кА. Ракордеманът е 3 двойки по 16мм2 - Алуминий, като нулата е само от едната двойка, а другите два проводника висят - трифазно захранване.
Що се отнася до едновременното изключване на каскадирани и селектирани по ток автомати, то може да се дължи единствено на некачествена продукция, а когато са само селектирани, (Тоест, номиналните им токове са еднакви.) - на производствено-технологичен разброс в параметрите. Последното е причината графиките в каталозите да се дават не като единични криви, а като полоси. Това значи, че два автомата криви "В" и "С", които имат еднакви номинални токове на термичните им защити, при производството им са били настроени така, че електромагнитите им сработват на горната граница за крива "В" и на долната за крива "С".
За препоръчване е да не се ползват автомати от различни производители.
При трифазно захранване на апартаментите обаче е трагедия. Ето едно такова табло, при което в ГРТ-то автоматът е 3Р/С25!!!
Прикачен файл:
табло.jpg
Връх на електротехническата мисъл!
Последна промяна от П. Петков на съб дек 16, 2017 2:21 am, променено общо 4 пъти.
nikolov333 - майстор
Аз нещо не мога да разбера.. Вместо да благодарим на П.Петков, че е "ровил да мери", нашего брата му гледа уредите..
Благодаря Г-н Петков..от името на благодарните! Радвам се че има хора, като вас, но за съжаление са малцинство.. Иначе нямаше да сме на това "дередже"!
plamen6703 - майстор
Големият проблем на нашего брата е, че много обича да се сравнява с другите и виждайки собствената си непълноценност и безполезност почва да завижда и да сипе жлъч.
Колегата Петков обяснява като университетски преподавател и при това напълно безплатно. Простите и неблагодарни хора не могат да оценят това, че се е намерил човек да им преподава безплатно знания и вместо да благодарят, те манифестират публично с простотията и посредствеността си.
Кой разбрал добре, кой не разбрал, да е разбрал! :partyman:
П. Петков - специалист
nikolov333 написа:
Аз нещо не мога да разбера.. Вместо да благодарим на П.Петков, че е "ровил да мери", нашего брата му гледа уредите..
Благодаря Г-н Петков..от името на благодарните! Радвам се че има хора, като вас, но за съжаление са малцинство.. Иначе нямаше да сме на това "дередже"!
Отдавна не се обиждам и съм се научил и другите да не обиждам, защото годините ми са много, а и полза няма!
В случая действително е интересно при късо между L и PE, при какъв ток ще изключи ДТЗ-то. Не ми се вярва да е 30mA!
Както при всеки токов трансформатор индукцията в тороидния магнитопровод е нула, а за да сработи релето той трябва да влезе в насищане, впоследствие трябва да се задвижи котвата на релето и да сработи механиката, и чак тогава да изключи контактната система. Разбира се котвата на електромагнита на максималнотоковата е по-масивна и има инертност, като там процесът ще да е по-бавен, но в крайна сметка въздействието е върху една и съща кинематична верига.
Няма ли кой да се жертва и да върже последователно един термомагнитен B25 и едно ДТЗ C25/30mА? То и с В10 ще стане!
kozl - майстор
Благодаря г-н Петков. Тука такива длъжки постове обичайно се пропущат. Аз го прочетох 2 пъти и това не означава, че всичко ми е понятно. :roll: Но все пак съм любител от категорията "помъчи се сам" и доволно приемам и чужда подкрепа :)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: