• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Svetoslavoff1 - майстор
Чета, че кладенчари с опит пишат и споделят в темата и само да попитам :)(като във вица).
Кладенец с пръстени 90см, 22м дълбок, долу с възглавница от баластра,в началото имаше воден стълб към 1,5м, Около 15г всичко беше наред, но... По-лани водата силно намаля, но все още я имаше и "тръгни-спри" пълнех бидони по 1м3. обаче миналата година и тази вода изчезна...
За около Варна става дума. Дали има някаква надежда с продълбочаване? Може на лични контакт с хора, които си разбират от работата, може би някаква ревизия на място, евентуално и долу, ако се прецени...Не знам дали е съвпадение, на комшия на около 200м по хоризонтал от мен, също толкова дълбок кладенец и на него водата почти му изчезна.
Валери, извинявай, че се включвам в темета ти, но не мисля, че има "хляб" да отварям нова тема.
kr1100 - майстор
пет мар 06, 2026 6:07 pmSvetoslavoff1 написа:
...За около Варна става дума. Дали има някаква надежда с продълбочаване? Може на лични контакт с хора, които си разбират от работата, може би някаква ревизия на място, евентуално и долу, ако се прецени...
Дръжки Варна - на към 30км от Варна :-D
Гошо в фейса има реклами на хора изграждащи, почистващи и удълбочаващи кладенци. Ако скоро ми излезе обява с тел. номер ще допиша.
Навсякъде падна нивото на подземните води - няма сняг и продължителни леко монотонни дъждове.
Има проливни дъждове за 10-20 мин и реки по земята- те не попиват надолу.
Имаше 1 бай Иван от Провадия , но мисля ,че почина . За други надеждни не знам - само обяви виждам
И аз се замислям за продълбочаване при мен , но е сложно : за изгребване на пясъка никакъв проблем , но проблема е нивото на водата около 90 см , бързо се вдига нивото след спиране на помпата. А е поливане 30-40 мин в края на юли и август и помпата изключва от датчика за ниво . И се заигравам с натъманяване на времето за поливане от компа. :?
miroki - майстор
При удълбочаване си правите по-голям резервоар. Ако падне нивото от източника може да спре, без значение колко е дълбок. И пак никаква полза. Но може да се пробие задържащия слой и съвсем да заминава водата. Отделно ще се налага друга помпа. Та действайте, като спре съвсем.
hidrazin - майстор
... По-лани водата силно намаля, но все още я имаше и "тръгни-спри" пълнех бидони по 1м3. обаче миналата година и тази вода изчезна...
Не случайно попитах Baлepu:
вт мар 03, 2026 8:27 pmhidrazin написа:
Абсолютно ли си убеден че при теб трябва да е точно кладенец?
Защо? Ми по много причини като най-важната е че ПОВЪРХНОСТНИТЕ води ИЗЧЕЗВАТ в много райони на България.
Като цяло е устойчива тенденция. У наше село вече клони към трагедия.
Сондажът ми (набита тръба с шило и надупчена в долния край) с дълбочина около 6,5 метра е правен някъде началото/средата на 70-те години.
Към 40 години след това - вода в изобилие. Помпа Вида не спира дори след часове работа.
Проблемите започнаха преди 10-тина или малко повече години и се задълбочават.

Започна се със спиране на помпата в края на август/началото на септември след 30-40 минути работа.
Миналата година започна да спира още края на юни и то след работа 10-тина минути и то с МАЛЪК дебит.
Демек отивам към ВОДА нЕма! :-D Така е и при тези със сондажи от ... 20-тина метра.
Дали има някаква надежда с продълбочаване?
Продълбочаване, продълбочаване, колко продълбочаване?
Докато стигнеш глината/водозадържация слой.
Ама ако кладенеца е правен както трябва, то най-долния пръстен трябва да е стигнал глината и даже да е малко в нея.
И там да ти е утайника.
Стигнеш ли глината и си до там. ФИНИТО !!!

След това - истински сондаж до истинската вода а не тоя боклук повърхностни води дето са най-некачествени.
Ама това на ново място. Не в съществуващия кладенец!!! :)
:partyman:
P.S. И пак. Да обяснявам ли защо изчезват повърхностните води и защо НЕ Е добра идея днешно време да си правиш кладенец или сондаж като моя за повърхностни води?
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 10:42 amBaлepu написа:
За всеки случй ще дръпна и една молитва преди започване на изкопните дейности...
Ще ти трябват доста повече от една молитва. Вземи и шамани от Филипините и други които намериш.
Защо? Прочети предния ми пост...
Моите 50 стотинки от 1979-та година:
1. Първо разучи как са кладенците и/или сондажите с такава дълбочина в твоя район. (който не знам кой е)
Демек дали има вода NONSTOP през годината или в един момент намалява или въобще я няма.
2. Кладенците използват повърхностните води дето са най-некачествени. Особено в днешно време.
Водата в тях се замърсява какво от попивните септични ями, така и от всичката химия "хвърлена" по терена.
Демек остатъците от всякакви препарати (и тези за растителна защита), торове, перилни и миещи препарати ... отиват в тия води.
3. Преди 40 години беше друго - пръскаше се със син камък и вар, евентуално Пероцин, Купроцин, дървесна пепел и почти толкоз.
ДДТ беше недостъпно за "народа" и правилно.
4. Ако не проучиш какво се случва в твоя неизвестен за мен район рискуваш да си направиш декоративен кладенец. :)
P.S. Все си мисля че вода май не ти трябва толкова много и май подхождаш малко ... несериозно по въпроса?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако всички си правеха кладенци, а сондажите бяха забранени, нямаше да изчезват толкова бързо подпочвените води! Кладенецът обикновено има резервоар1-2м3 и дори слабия дебит му е достатъчен, докато за сондажа е нужен голям дебит и обикновено се прескачат първите 1-2 водоносни слоя и се търси вода надолу. Търси се, ама не както трябва, а бракониерската! Сега е пълно със самозвани "сондьори" - бракониери, които ме спазват никакви правила, а само гледат да вземат парите. Истинските професионални сонди работят с глинено-циментов разтвор, който измазва сондажа и така го запечатва, че водата във всеки слой се запазва. А бракониерите с аматьорските сонди пробиват надолу без да запечатват и еодата от горните еодоносни слоеве отива надолу и тези кладенци и плитки сондажи, които са разчитали на водата от горните слоеве, прекъсват. Това е истината!
Rakeem - специалист
Я пребройте автомивките на самообслужване в региона, които се пръкнаха последните години, всички са на сондажи! Откъде ще дойде тази вода. :wink:
Тука в софийско, след ковида, никнат като гъби и не мога да ги преброя вече!
hidrazin - майстор
ср мар 04, 2026 8:45 amBaлepu написа:

Какво ще кажеш за четвърти(-я ми) метод - свличат се до появяването на вода. След това копая без да подкопавам за свличане на пръстените (във водоносния слой). Пускам тръба(и) с 20 см по-малък диаметър. Ще имам 5 см за насипване на чакъл за филтър. Накрая е като при теб :?:
Ако ще се копае на ръка метода е един. Този на MamaMy но не и този на LazarGanev.
Е, освен ако не си почитател на Садо-Мазо де. Не че не става. Става със съответните си ГОЛЕМИ недостатъци:
- Пак лееш ОТДЕЛНИ пръстени от бетон ама под земята. И нямат нищо общо един с друг.
- Тези отделни пръстени нямат НИКАКВА армировка за разлика от тези дето ще отлееш на терен.
- БетонЯ бил много "корав" на натиск а не на опън... :? Съгласен.
Ама кога започнат да правят ТУНЕЛИ без армировка, тогава и аз ще склоня на кладенец с "пълзящ" кофраж и никаква армировка - ЦЪЪЪК
- За да наливаш бетонЯ на 4-6-8 метра дълбочина ЗАД тоя кофраж с ФУНИЯ, то бетонЯ трябва да е доста рядък - демек не е бетон.
- Това на LazarGanev се явява едностранен кофраж. Няма никакъв проблем при наливане на бетонЯ зад кофража в бетонЯ да се "вмъкнат" свлекли се от стените кал, пръст, кални камъни, пясък, вода...
Демек вече имаме само някакво подобие на бетон...
- Е добре, на 6 метра дълбочина наливаш бетонЯ с ... ФУНИЯ. Как ще го вибрираш за да си сигурен че няма язви/въздух/дупки?
- По метода на LazarGanev за ВСЕКИ пръстен/местене на кофраж ще ти трябва различно количество бетон.
Или няма да стигне, или ще остане.
По метода на MamaMy след първи отлят пръстен може да си напарваш сметката до +/- 1-2 лопати.
- Има и още недостатъци ама ... вече е късно и ме мързи да пиша.
ПЛЮСОВЕ на метода на LazarGanev:
- Няма.
- Е има. Ако някой иска да му е гадно и да блъска за щяло и нещяло. И със съмнителен резултат.
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 9:10 pmLazarGanev написа:
Ако всички си правеха кладенци, а сондажите бяха забранени, нямаше да изчезват толкова бързо подпочвените води! Кладенецът обикновено има резервоар1-2м3 и дори слабия дебит му е достатъчен, докато за сондажа е нужен голям дебит и обикновено се прескачат първите 1-2 водоносни слоя и се търси вода надолу. Търси се, ама не както трябва, а бракониерската! Сега е пълно със самозвани "сондьори" - бракониери, които ме спазват никакви правила, а само гледат да вземат парите. Истинските професионални сонди работят с глинено-циментов разтвор, който измазва сондажа и така го запечатва, че водата във всеки слой се запазва. А бракониерите с аматьорските сонди пробиват надолу без да запечатват и еодата от горните еодоносни слоеве отива надолу и тези кладенци и плитки сондажи, които са разчитали на водата от горните слоеве, прекъсват. Това е истината!
:prayer: :prayer: :prayer: АБСОЛЮТНО !!!
Точно това исках да обяснявам в стил "Защо изчезват повърхностните води.".
Ама при мен щеше да е много писане а ти ме изненада с кратко и ясно... =D>

P.S. Това е един значителен фактор за изчезването на повърхностните води. Ноооо... не е единствен. :)

P.S. 2 Дано не само някой да ти е прочел поста ами и да го е РАЗБРАЛ. :evil:
Baлepu - специалист
Хидразин, извинявай, но няма да ти благодаря за информацията. Това го пише на доста места в мрежата. Чел съм го. По настоящем знам само за един кладенец тук, далеч от мен. Имам обаче детски спомени от доста такива. Изоставени са в годините, поради изграждане на поливна система от канавки в цялото село. До мен има цял напоителен канал, уви - вече неизползваем. Не ме притеснява особено фактът, че няма да намеря вода, до към десетия метър. За труда ни най-малко. Ще вложа възможно най-малко финанси. Казах, че бих се занимавал (отново) със земеделие като хоби ако излезе вода. Но изобщо не ми е приоритет N°1. По-скоро е "бръмнала муха в главата", "краста" която съм решил да начеша ...
LazarGanev, благодаря за скицата! Сега разбрах идеята. Нямам такава обаче как (къде) да огъна профила. Трябва приспособление с валове? Видях дървено руско решение и ще потърся дърводелец да видим ...
За успокоение на хидразин ще кажа, че методът ти по-скоро не ми допада. Изглежда ми по-труден за изпълнение и трудоемък. А и материалоемък - струва ми де, че отива доста повече бетон :? Но ако се заклещят пръстените, може би той ще е спасителен вариант :|
MamaMy, челници имам "в изобилие", а и всякакви LED ... та осветлението не го мисля. Каналният вентилатор така ми стои (на фи 110), но вярно може да ползвам и прахосмукачка (с периодични включвания). Ще видя, кое по-лесно ще стане ...
Svetoslavoff1, темата не е моя - и аз я ползвам ... та не ми пречиш лично :prost:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: