• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Baлepu - специалист
ср мар 04, 2026 3:40 pmgogo7777 написа:
Те това само остава.....да започнем да гърмим подпочвените води и реки
Хайде си гледай железата, моля! Куцо и сакато еколог станало :furz:
Уж си голям майтапчия (явно само на чужд гръб), а се връзваш на бомбардиране на кладенец :lachtot:
gogo7777 - майстор
Не съм се вързал за бомбите.....за идиот ли ме смяташ. :)

Защо да си гледам само железата? Доста добре съм запознат в мноооого други сфери.
Ако ми пресъхне дядовото 100 годишното бунарче защото си преебал водата с дупчене на почвата ще те пребия с кол.
:drinkers:
Последна промяна от gogo7777 на ср мар 04, 2026 4:13 pm, променено общо 1 път.
Baлepu - специалист
Ще ми пребиеш задника с целувки :butthead:
gogo7777 - майстор
Оооооо, лежи на тая кълка :lol:
kr1100 - майстор
ср мар 04, 2026 8:57 amBaлepu написа:
Има бомбаджии :-D
Много внимавай и никой да не влиза в изкопа след бомбене. Чака св дълго време и задължително с противогаз и въже през кръст или гърдите за издърпване
Един роднина млад си отиде след влизане в кладенеца след взривяване.
Baлepu - специалист
Още един неоценен шегаджия :lol:
А пък да ти разправям, доста мои роднини (и не-) си отидоха много отдавна без да влизат във взривявани кладенци. Лека им пръст! Един ден ще дойде неибежно и нашият ред ...дали ще е в кладенец, на пътя или в леглото - само Господ знае какво е решил.
За сега - наздраве :prost:
kr1100 - майстор
ср мар 04, 2026 9:24 pmBaлepu написа:
Още един неоценен шегаджия :lol:
Никак не се шегувам. Дима и парите от взрива дълбоко в кладенеца остават дълго време - няма вентилация.
Като искаш пробвай веднага след взрив влез долу
Baлepu - специалист
Няколко поста по-назад беше коментирано натрупването на СО² и особено на СО от помпи и дори от издишания въздух. Логично е - по-тежки са от въздуха и при неналичие на принудителна вентилация, могат да си стоят там доволно дълго. Желателно е да се изчита цялата тема (непрочетените постове) преди да се започват обяснения от начало. Ако някой знае за уред регистриращ наднормени концентрации на вредни газове, би било добре да сподели. Също ако някой е правил вентилация. Бих попитал: да се изсмуква мръсния или да се нагнита чист въздух е по-уместно/лесно? Имам канален вентилатор и мисля да го приспособя PVC тръби фи 110. Като си го представям по средата.
За взривяването го пуснах съвсем на шега. Не ми се влизаше в разсъждавателно-обяснителен режим какво ще правя ако се появи голям стърчащ камък. Все пак има доста мощни машинарии за подобни случаи. За всеки случй ще дръпна и една молитва преди започване на изкопните дейности, да не ми се явяват такива :cool:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ей ти го кръглия кофраж, разделен на 3 платна (сектора) и дистанционер, който първо се маха при декофриране, за да може да се завъртят съседните платна, иначе няма как да стане. Там, където съм посал "панти" реално не са нормални панти, са по 2 тръбички със сюрме, което се вади лесно

Прикачен файл

IMG-8830f9f81bfd6740f43a7e23c075ca92-V.jpg
IMG-8830f9f81bfd6740f43a7e23c075ca92-V.jpg (83.5 KиБ) Видяна 70 пъти
MamaMy - майстор
Ако наистина си се замисли за вентилация тръба Ф50 ще е предостатъчна. Мисля, че една прахосмукачка на повърхността ще се справи. Чистия въздух сам ще си слезе надолу като изкараш замърсения. За осветление ние бяхме спуснали една антична автомонтьорска лампа. Бакелитена дръжка с обикновена крушка отпред и предпазител от телена мрежа. На половината предпазител има извита ламарина за отражател. Тази лампа си има кука за закачване, а между първия и втория пръстен бяхме направили кука с парче електрод вързан за оголена арматура. Там вързахме един разклонител и лампата се включваше в него заедно с втората помпа. Основната помпа се спираше и пускаше само горе. Кабелите бяха прихванати за стълбата. Тя, стълбата де, в началото стърчеше в небето, а върхът и беше забит долу в дупката. Чак накрая направих и заварих кука на второто парче тръба когато стълбата окъся и се наложи да я преправим на висяща. На всяко спускане на пръстените се налагаше да слагаме нова крушка, понеже спускането се случваше ненадейно. Собственика пък голяма скръндза и не пожела да купи един свестен челник. Накрая хем му излезе по-скъпо, хем през цялото копане му се пречкаше кабела на лампата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: