• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефко - специалист
stiv1961 написа:

Много си прав, слагам 4 %. Ееее, те за това харесвам форума :supz:
Просто не вярвам, че човек на твоята възраст ще се влияе от мнението на някакъв си форум.
stiv1961 - майстор
Стефко написа:
Просто не вярвам, че човек на твоята възраст ще се влияе от мнението на някакъв си форум.
Стефко, на времето ти ми направи забележка за интервала след препинателните знаци- значи съм научил нещо. Уважавам форума и всички участници в него :supz:
Stefan_62 - майстор
Стефко написа:
Адаш, човек се учи докато е жив, а и няма нищо лошо да се допиташ до колеги въпреки и да си най-големият гений. А до колкото разбирам от мненията ти/извинявай за офа/,но ти се мислиш точно за гений, но нещо мненията ти се разминават с реалноста. Сори. :lol:
stiv1961 - майстор
Срам, не срам да питам пак: намерих в Била калиев сорбат и си купих. В предните постове има големи разминавания относно количеството консервант спрямо зеленчука. Да слагам толкова, колкото пише на пакетчето/ 3 г на кг зеленчук/ или по- малко? На 80 кг зеле трябва да сложа 120 г консервант/ 13 пакетчета :? /. Много ми се вижда май.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Срам, не срам да питам пак: намерих в Била калиев сорбат и си купих. В предните постове има големи разминавания относно количеството консервант спрямо зеленчука. Да слагам толкова, колкото пише на пакетчето/ 3 г на кг зеленчук/ или по- малко? На 80 кг зеле трябва да сложа 120 г консервант/ 13 пакетчета :? /. Много ми се вижда май.
Ами не знам защо си решил да слагаш на зелето този консервант /най-много да го объркаш/ слагал ли си досега такива консерванти на зеле. Ние ги ползваме за туршии и то по-точно на "д-р Йоткер" Аз когато стане зелето го пресичам с бензоат за да му прекъсна по нататъшната ферментация. Според мен няма нужда от тези консерванти, но щом си решил пробвай.
stiv1961 - майстор
Да, миналата година сложих според указанието и зелето стана разкошно, до м. април нямаше никакви проблеми. После майка ми го сложи в буркани, е излязоха 5-6 и даже миналата седмица жената готви джолан с това зеле. Другото, което съм чувал е, че натриевия бензоат променял вкуса на зелето докато при сорбата го няма този проблем.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Да, миналата година сложих според указанието и зелето стана разкошно, до м. април нямаше никакви проблеми. После майка ми го сложи в буркани, е излязоха 5-6 и даже миналата седмица жената готви джолан с това зеле. Другото, което съм чувал е, че натриевия бензоат променял вкуса на зелето докато при сорбата го няма този проблем.
Ами щом си пробвал веднъж и си доволен слагай смело. Не виждам тогава защо се притесняваш, че 120гр. ще са много.Карай по указанието, както миналата година. А когато сложиш консерванта претакваш ли го пак.
п.п. Я кажи за зеленчуците щом е 3гр. за килогорам зеленчук, за виното на литраж ли се слага. Ако е така не става ли да се слага на литраж и при зелето.
stiv1961 - майстор
За виното пише 1 г на литър вино, така и направих. То като си помисля и зелевата ми чорба е 70 литра- и тако и вако :-D . Значи консерванта го слагам в една кофа зелева чорба, разбърквам добре и сипвам в бидоня. След това претакам още два дни и накрая слагам две шепи добре измит ечемик.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
За виното пише 1 г на литър вино, така и направих. То като си помисля и зелевата ми чорба е 70 литра- и тако и вако :-D . Значи консерванта го слагам в една кофа зелева чорба, разбърквам добре и сипвам в бидоня. След това претакам още два дни и накрая слагам две шепи добре измит ечемик.
Благодаря,трябва да изпробвам и аз рецептата ти. А ечемика върху тензух ли го слагаш или направо го насипваш и консерванта кога го слагаш веднага когато залееш зелето или по късно.
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Благодаря,трябва да изпробвам и аз рецептата ти. А ечемика върху тензух ли го слагаш или направо го насипваш и консерванта кога го слагаш веднага когато залееш зелето или по късно.
Когато чорбата ми хареса на вкус, цвят и бистрота :) Ечемика го сипвам отгоре без тензух, той покълва и образува „капак", който предпазва от разлагане образувалата се в саламурата млечна киселина. Когато вадя зелка избутвам с ръка ечемика и после той сам си се разнася по повърхността.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: