• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niky - специалист
Без да се прекъсва в смисъл да не се разединява чрез ключ или контактно щепселна връзка.Защитният проводник може да се размножава с отклонения като мястото на отклонение трябва да осигурява надеждно свързване -по познатите от практиката начини-кабелна обувка с болтова връзка,спайка,запояване.Свързването към металния корпус да бъде в определената за тази цел точка,почистена от боя и окиси за да бъде осигурен добър контакт с метала.

Ясно, сега разбрах. Въпреки всичко ще пусна изцяло нови кабели, без да прекъсвам нулата и земята.
Жълто-зеления проводник директно към корпуса на бойлера. Не му е мястото на него в разклонителната кутия.
Мда..точно това ме притесняваше. Това значи да излезе от стената и директно на корпуса. Всъщност защо пък не, аз просто искам да е издържано и естетически и електрически.

Търсих из форума да видя снимка как точно излиза кабела от стената и се връзва към бойлера, ама не можах да намеря.
Както и да е. Мисля че вече ми е ясно какво трябва да се направи.
Като взема бойлера, може пак да питам нещо.
Благодаря Ви за отговорите и съветите. :prayer:
fikata - майстор
Как мога да гарантирам добрата връзка в самата твърда връзка. Нали там ще свърши кабела от таблото.
От твърдата връзка няма никакъв проблем захранването към консуматора да се продължи с нова трижилна връзка.
По принцип свързването в "контакта твърда връзка" се осъществява с болтово- клемна връзка/лустер клема/ и тя е достатъчна.Който има съмнение в нея, може да приложи и друг способ на съединение според способностите си,но това ще бъде само за лично самоуспокоение.
VLADO66 - майстор
Какъв контактор ще ползваш и къде ще стои :?
fikata - майстор
Жълто-зеления проводник директно към корпуса на бойлера. Не му е мястото на него в разклонителната кутия.
Това е излишно.Да не кажа,че ми звучи смешно.Защото по принцип е малко вероятно да е възможно. Защото:
Нанасяш се в ново жилище, където има изведени кабелни изводи вече за бяла техника:бойлер,печка,плот,пералня и друго каквото се сетите. Наместваш си техниката и изведнъж се оказва,че кабелния извод е къс, особено жълто-зеления проводник и тъй като си прочел вече горния съвет,че защитният проводник не може да се удължава,а трябва да бъде цял,непрекъснат до клемата на уреда, кво праим? Къртим и пускаме нова линия от таблото с достатъчен резерв за защитния проводник? :)
Последна промяна от fikata на ср ное 07, 2012 5:29 pm, променено общо 1 път.
Niky - специалист
VLADO66 написа:
Какъв контактор ще ползваш и къде ще стои :?
Контактора ще е Koop
http://www.yatego.com/amelektroshop24/p ... r_-mc25-20

Ще стои в отделно табло за бойлера заедно с таймера.

Нанасяш се в ново жилище, където има изведени кабелни изводи вече за бяла техника:бойлер,печка,плот,пералня и друго каквото се сетите. Наместваш се техниката и изведнъж се оказва,че кабелния извод е къс, особено жълто-зеления проводник и тъй като си прочел вече горния съвет,че защитният проводник не може да се удължава,а трябва да бъде цял,непрекъснат до клемата на уреда, кво праим? Къртим и пускаме нова линия от таблото с достатъчен резерв за защитния проводник? :)
Че си прав е ясно, все ще се наложи понякога да се удължи. Например чрез запояване.
gogo7777 - майстор
Това е излишно
Изобщо не е излишно в неговия случай, а именно , че в момента е разкъртил и сега полага кабелите :-D . Лустер клемите са доста не недеждни (според мен) особено когато са в банята и вкопани в стената. Има разклонителни кутии не с лустер клема, а с клеморед с болтчета и гайки, които са месингови, тогава е друга бирата :-D .
8180 - майстор
С извинение за намесата, ще помоля питащият да не се съобразява с поста ми, поне докато не се получи надежден отговор.
fikata написа:
Предпазителят ще изключи веригата при претоварване или късо съединение, аДТЗ-то при разлика равна или по голяма от о.озо мА между входящия и изходящия ток към бойлера,т.е.при утечка на тока поради влошена изолация и офазяване на метална част.
И друг път съм задавал въпроса, но не получих или съм пропуснал смислен отговор.
Претоварване, късо и утечка, според мен, изчерпват възможните опасности. Остават пожар от пробив между работните проводници (ДТЗ не спасява), директен допир до фазов и ...
Съгласен с описанието на защита от цитираните неизправности (с изключение на МИКРОамперите).
Въпрос: КАК това се връзва със строгите препоръки за защитния проводник в контур с ДТЗ?
В схема без ДТЗ е сравнително ясно - трябва да осигури достатъчен ток през металните части за да сработи предпазителя (16, 25 А), НО тук става дума за 30mA и СПЕЦИАЛНО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛОЖЕН ЗАЩИТЕН ПРОВОДНИК. Или... :?
fikata - майстор
Микроамперите станаха милиампери.Печатна грешка в бързината.Корегирах я преди тебе, но все пак ти благодаря.
Въпрос: КАК това се връзва със строгите препоръки за защитния проводник в контур с ДТЗ?
Може би е много академично зададен въпроса ти но:
Диференциално-токовата защита,или защитата на токовете с нулева последователност или дефектно-токовата защита ДТЗ предпазва и от пожар възникнал при нарушаване диелектричната якост на изолацията,стига това да доведе до ток на утечка.
За защита от пожар по електрически причини Чл.1801 от Наредба №3 препоръчва дефектнотокова защита с ток на сработване по голям от 300 mA
При нарушена изолация и допир на проводника до корпуса това може да доведе до някакъв потенциал на корпуса/в зависимост от степента на нарушението на изолацията/ но ток на утечка няма да протече ако металния корпус е изолиран от нулевия потенциал на земята.Защитният заземителен проводник осигурява протичането на този ток и ДТЗ отчита че през нея входящият ток е по голям от изходящия и реагира като прекъсва веригата.
drastar - специалист
освен заземяването което има всеки трижилен кабел,в белгия пускаме още един допълнителен.....това за баните,боѝлер,ел. радиатори,газови печки,газови тръби....

Прикачен файл

33_0_installations-domestiques_1.jpg
33_0_installations-domestiques_1.jpg (113.52 KиБ) Видяна 6750 пъти
fikata - майстор
Предполагам,че този проводник е за изравняване на потенциалите.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: