Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Извинявам се за допуснатата грешка- вместо 180 съм видял 150.
Това, с лека доза песимизъм, води до малко под

58Wh/m2.
speka_rs - майстор
ср яну 14, 2026 11:42 pmr3spawn написа:

Единственото нещо, с което мисля, че мога да се справя сам в момента, е да сменя помпата с друга (например 25-60), ако смятате, че това ще даде отражение и ще помогне на циркулацията без да преправяме тръбите веднага.

Притеснява ме обаче как ще работя с него, ако всеки път трябва да стоплям по този начин. Идеята ми беше да го пускам по график, но ако е така, май не трябва да го гася изобщо, а да работи постоянно.

Помпата вече е на 3-та степен, по-голяма няма и да искам. Дано сега с тези настройки 6-3-0 и високата температура най-после пробие и обърне водата.
Колега опитно установих, че няма как термостатен клапан и помпа с 4 метра напор.
Тези 10 радиатора или ще искат отделна радиаторна помпа, която да върти само тях и някаква форма на хидравличен изравнител или по-голяма помпа. Като не съм сигурен че и 6 м напор ще може да ти върши работа на нещо по-различно от последната и степен.
Термоглавите са доста редуциращи обикновенно и трудно се случва да стоплиш бързо радиатор с тях.
Не мога да видя точно, но според мен и тръбите ти са максимум 32 мм, така че и от там имаш малко хидравлични загуби.
Ако искаш да си на топло и да не обедняваш, ще се наложи да минеш към по-ефтино гориво ( слънчогледови пелети ). И след това да си мислиш за изолация.

Както каза филма топло за да ти топло и ефтино трябва изолация, изолация и пак изолация.
пет яну 16, 2026 12:13 pmspeka_rs написа:
Колега, как ще коментираш ситуацията когато термостатния патрон го няма (вече отработено), крана на байпаса е затворен и въпреки всичко подобрение няма?

Някой ратуват за "Направи сам" от любители, но при липса на специалисти ....... Това е положението- избягаха, а други ги изгониха.

пп. Забелязвам че никой не чете. Дори хора с претенции, че са навътре в материята, подминават факти, в описанието на проблема, с лека ръка.
speka_rs - майстор
ср яну 14, 2026 1:45 pmr3spawn написа:
Първо искам да кажа, че върнах термопатрона на трипътния вентил. След като видяхме, че махането му не променя скоростта на загряване, прецених, че е по-добре защитата на котела да си е на мястото, за да не го съсипваме излишно.
пет яну 16, 2026 12:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колега, как ще коментираш ситуацията когато термостатния патрон го няма (вече отработено), крана на байпаса е затворен и въпреки всичко подобрение няма?

Някой ратуват за "Направи сам" от любители, но при липса на специалисти ....... Това е положението- избягаха, а други ги изгониха.

пп. Забелязвам че никой не чете. Дори хора с претенции, че са навътре в материята, подминават факти, в описанието на проблема, с лека ръка.

Трифоне, пак ме нападаш без ти да си прочел. Предния път каза, че си нямал очила, този път какво е ?

Нямах достъп до компютър за това се включвам по-късно. Но си отделих време да прочета за на човека проблема и след това да пиша мнения.

Поздрави
r3spawn - напреднал
ср яну 14, 2026 11:42 pmr3spawn написа:

Единственото нещо, с което мисля, че мога да се справя сам в момента, е да сменя помпата с друга (например 25-60), ако смятате, че това ще даде отражение и ще помогне на циркулацията без да преправяме тръбите веднага.

Притеснява ме обаче как ще работя с него, ако всеки път трябва да стоплям по този начин. Идеята ми беше да го пускам по график, но ако е така, май не трябва да го гася изобщо, а да работи постоянно.

Помпата вече е на 3-та степен, по-голяма няма и да искам. Дано сега с тези настройки 6-3-0 и високата температура най-после пробие и обърне водата.
Колега опитно установих, че няма как термостатен клапан и помпа с 4 метра напор.
Тези 10 радиатора или ще искат отделна радиаторна помпа, която да върти само тях и някаква форма на хидравличен изравнител или по-голяма помпа. Като не съм сигурен че и 6 м напор ще може да ти върши работа на нещо по-различно от последната и степен.
Термоглавите са доста редуциращи обикновенно и трудно се случва да стоплиш бързо радиатор с тях.
Не мога да видя точно, но според мен и тръбите ти са максимум 32 мм, така че и от там имаш малко хидравлични загуби.
Ако искаш да си на топло и да не обедняваш, ще се наложи да минеш към по-ефтино гориво ( слънчогледови пелети ). И след това да си мислиш за изолация.

Както каза филма топло за да ти топло и ефтино трябва изолация, изолация и пак изолация.

Колега, благодаря за включването! Точно това се чудя и аз – дали да сменя помпата с по-мощна сам (което ми е по-лесно), или да викам майстор за втора. Но май Лазар е най-прав за втората помпа, защото не искам да тормозя трипътния вентил с огромен напор, а и тръбният ми път не е малък.

Тръбите ми тръгват от котела на 32 мм до колекторите (които са правени от слепени тройници), след тях към етажите са на 25 мм, а към самите радиатори влизат на 20 мм полипропилен. В момента, след 48 часа работа без спиране, радиаторите са горещи горе, топли в средата и хладни долу + това съм спрял 3 от 10,които имам. Това ми казва, че дебитът просто не достига да превърти водата бързо.

Относно пелетите – взех дървесни за 1500 лв (2 тона), но качеството е много съмнително и разходът ме плаши. Не ме е страх от чистенето на слънчогледа, така че занапред вероятно ще мина на тях, след като оправя хидравликата. Послушах съвета на мамаМу и Атанас и намалил вентилатора на всяка мощност, което малко подобри нещата с горенето.

Другият ми проблем е, че 1-2 от термоглавите, като затворят, после не отварят сами. Трябва да ги въртя напред-назад, за да „отлепят“ и да тръгне топлото. Явно всичко в тази система – от помпите до главите – работи „на ръба“. Май ще се прави схемата на Лазар с втората помпа (Wilo 25/40 която не се налага да купувам), за да се роди инсталацията.

Ако кача снимки как точно са свързани в момента помпата, трипътния и колекторите при мен, може ли някой да начертае нагледно къде точно да се монтира втората помпа и къде да се направи новият байпас? Искам да имам готова схема, която да покажа на майстора и да няма „ама това защо е така“, а направо да почва да реже и да лепи :/
fbr - майстор
пет яну 16, 2026 1:41 pmr3spawn написа:

Ако кача снимки как точно са свързани в момента помпата, трипътния и колекторите при мен, може ли някой да начертае нагледно къде точно да се монтира втората помпа и къде да се направи новият байпас?/
Действай.
r3spawn - напреднал
пет яну 16, 2026 2:07 pmfbr написа:
пет яну 16, 2026 1:41 pmr3spawn написа:

Ако кача снимки как точно са свързани в момента помпата, трипътния и колекторите при мен, може ли някой да начертае нагледно къде точно да се монтира втората помпа и къде да се направи новият байпас?/
Действай.
Прикачен файл:
начиннасвързване1.jpg
Прикачен файл:
начиннасвързване2.jpg
Прикачен файл:
начиннасвързване3.jpg
Прикачен файл:
начиннасвързване4.jpg
Прикачен файл:
начиннасвързване6.jpg
Докато бях долу и снимах,за да кача тук забелязах че тръбата на връщащата вода към трипътния,е хладна пак.Снощи като се прибрах от нощна беше гореща към топла :/
пет яну 16, 2026 1:34 pmspeka_rs написа:
ср яну 14, 2026 1:45 pmr3spawn написа:
Първо искам да кажа, че върнах термопатрона на трипътния вентил. След като видяхме, че махането му не променя скоростта на загряване, прецених, че е по-добре защитата на котела да си е на мястото, за да не го съсипваме излишно.
пет яну 16, 2026 12:23 pmТрифон П.Трифонов написа:

Трифоне, пак ме нападаш без ти да си прочел. Предния път каза, че си нямал очила, този път какво е ?

Нямах достъп до компютър за това се включвам по-късно. Но си отделих време да прочета за на човека проблема и след това да пиша мнения.

Поздрави

Обясни това! Беше основното, пропусна го, избра да пишеш по другото. Така ще ти е по-лесно.

Темата мога да я преразкажа със завързани очи, без компютър и без очила за каквито не съм споменавал.
gogo7777 - майстор
Чак сега ли споменаваш за импровизирания колектор. Този, който ти е правил инсталацияна си е осъзнал грешката и затова ти предлага да премахнеш трипътния вентил с идеята помпата да смогва сама. Тръбите също са несъразмерни. От снимките не мога да се ориентирам този "колектор" колко изхода има.

Колектора барабар с помпата трябва да осигуряват достатъчен дебит на водата за да имаш циркулация на флуида (в случая вода).
:drinkers:
пет яну 16, 2026 3:53 pmgogo7777 написа:
Чак сега ли споменаваш за импровизирания колектор. Този, който ти е правил инсталацияна си е осъзнал грешката и затова ти предлага да премахнеш трипътния вентил с идеята помпата да смогва сама. Тръбите също са несъразмерни. От снимките не мога да се ориентирам този "колектор" колко изхода има.

Колектора барабар с помпата трябва да осигуряват достатъчен дебит на водата за да имаш циркулация на флуида (в случая вода).
:drinkers:
- "колекторът" не е проблем.
- тръбите са несъразмерни защото така трябва.
- изводите са толкова, колкото са необходими за съответният брой кръгове/консуматори.

Дано водопроводчика се е досетил като махат патрона да затвори крана над трипътния термовентил!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: