• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист

Код: Избери всички

За горелка BISOLID GP (25kW):

Parameter   | min_load   | max_burn    | Fan min | Power (kW)
Pmin        |     2s     |     13s     |   48%   |    7
--------------------------------------------------------------
Parameter   | max_load   | min_burn    | Fan max | Power (kW)
Pmax        |     3s     |     13s     |   60%   |    11
Pmax        |     4s     |     13s     |   74%   |    16
Pmax        |     5s     |     13s     |   86%   |    20
Pmax        |     6s     |     13s     |   100%  |    25
Бележка: Тези таблици са теоретични, имайки предвид линейна зависимост между заводските Pmin, Pmax. Трябва да се тества дали не дават други странични ефекти.
filmatoplo - майстор
:) Благодаря , а сега ми кажете кое различава 20ката от 25цата , ако е само настройки защо плащаме различна цена . :? .Теоретични са разбира се :) ,с различни пелети но с еднакви секунди и % вентилатор -ще има разлика :wink: , така че на колко киловата ти работи горелката може само да се гадае , единствено сметка за по дълъг период би дало усреднен резултат :wink: .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
:) Благодаря , а сега ми кажете кое различава 20ката от 25цата , ако е само настройки защо плащаме различна цена . :? .
Не зная. Както и вие обърнахте внимание на предишен пост, при преглед на таблиците се вижда, че 18-ката достига максимална мощност на вентилатора при max_load=4сек. Докато при 25-цата на 6сек. Дали вентилаторите са по-силни, за да продухват по-голям обем пелети? В книжката на Интиел обаче пише:

Изходи за вентилатори 3 бр. х ~230V/0.25kW

Вероятно само като се отворят и двете горелки за да се сравнят ще се разбере със сигурност.
filmatoplo - майстор
Възможно е , монтирал съм ги и двете , но нямах възможност да ги имам и двете заедно , разминах се с 15 дена -чаках да ми изработят ГП 20-Б18 , а преди това монтирах ГП 25 .Горивните камери -до мм са еднакви , секундите са ясни едно натискане на копчето и от 5 става 6 , остава заигравката да е вентилатора , но нали тарикат клиентите и на 25цата намалят въздуха дори по слабо от макса на 20ката :? :-D .А цените -http://termoproektstroi.com/Photo/Otopl ... 5,32kW.pdf
filmatoplo - майстор
Max Load 4 s означава колко секунди шнека ще пуска пелети , какво му пречи да пусне и 5 сек , така ще си увеличи мощността :wink: ако вентилатора не смогва ще се увеличи и изчакването с секунда .Един колега от форума миналата година прави тестове и май 18ката може да стане по мощна .
alx359 - специалист
Някакви препоръки за по-оптимално конфигуриране на Stage Start? При това топло време, котела угасва често и first_load=60сек. си е направо дренаж на стотинки!

Представям си задание примерно на половина от заводското:

first_load=30s (default=60s. Първоначално зареждане с гориво.)
first_burn=15s (default=30s. Изгаряне на първата доза гориво.)
wait_flame=240s (default=480s. Изчакване поява на огън.)
Preheat=160s (default=160s. Предварително подгряване. Пуска нагревателя преди подаване на първа доза гориво.)
filmatoplo - майстор
Всеки е свободен да барника , поне записвайте всяка промяна , ако се оплеска нещо -лесно да се въведат старите настройки :wink: , оня ден ми се случи следното (ползвах къси пелети такива купил клиента ) -за 60 секунди зареждане така отскачаха напред че нагревателя остана непокрит , не можа да запали , метнах с ръка малко пелети назад и запали , мръднах малко наклона на маркуча и се оправи :? :lol: .Понеже сега работя с друг тип горелки , та при тях има и функция изчакване , наблюдавах подобен режим и при Бисолида -след сигнал стоп от стайния термостат -горелката плавно и бавно модулира до минимално зададената температура и седи така без да гасне с продухване , след наново подадена команда да работи -горелката си подаде порция гориво и запали наново без нагревател от жарта в камерата .Малко се учудих защото съм пущал миналата година такива горелки , и след стоп по стаен термостат веднага спираха с продухване , и палеха наново след команда старт от стайния термостат .
alx359 - специалист
Порових се в документацията на сходен клас горелка (MARELI CB 25) и видях при нея подобни параметри, но при 15сек. време на подаване.

Нагласих следното и изглежда пали безпроблемно с моите пелети ("Проджетто Еколоджиа" гр. Разлог. Пише обаче "Pirin Pellet Ltd." - зелени надписи):

first_load=16s (default=60s. Първоначално зареждане с гориво.)
first_burn=13s (default=30s. Изгаряне на първата доза гориво.)
wait_flame=480s (default=480s. Изчакване поява на огън.)
Preheat=160s (default=160s. Предварително подгряване. Пуска нагревателя преди подаване на първа доза гориво.)

Сложил съм Pmax=Pmin=5kW с 3 отворени задвижки за 3х50м2 отопляема жилищна площ. Ще видим утре колко харчи.
filmatoplo - майстор
Така кажи бе човек -че нямаш контрол по стаен термостат , а искаш да намалиш горелката да работи постоянно почти на минимума .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Така кажи бе човек -че нямаш контрол по стаен термостат , а искаш да намалиш горелката да работи постоянно почти на минимума .

Напротив. Имам защита по температура (80*С), дето отваря всички задвижки. Намалявам градусите от нейния външен термостат, за да тествам без да се разкарвам.

При това топло време, спиране и пускане на горелката с 60 сек. шнек си е перо. А и засега нямам наблюдения, че модулацията (Pmax=18kW, Opt. Time=15 мин., Zone_reg=10*С) особено ми намаляваше разхода (150м2, между 1-2 торби на ден). Всичко става по-инертно обаче.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: