• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bavareca7778 - специалист
съб ное 17, 2018 9:55 pmmuhala написа:
съб ное 17, 2018 9:09 pmbavareca7778 написа:
Значи излиза при мен така ....
Бойлер с ДТЗ 25А и Ап 16А
2 кръга за кухня/всекидневна + контакто детска + контакти спалня (към нея и пералнята) всички по 16 А = 40А ДТЗ .... ??????????? Нямам никакви големи консуматори на тези 4 кръга с ДТЗ освен аспиратор пералня и съдомиялна. В спалнята няма нищо с тенденцията най много да има ТВ.

Ако ви е интересно ще ви споделя до сега как беше.

За кухня и всекидневна пак със същите уреди съм ги пускал всички на куп със Бушон тези дето се завиват 25А и всичко беше ок ....Пускам и маслен радиатор и пак всичко е ок .....но пусна ли и готварската печка бушона казваше пат :) Да допълня че и осветлението е вързано към тях. За това един кабел през тавана и отделих печката на отделен кръг.
Стига икономии! Една дзт ще слагаш за 4 гръга. Сложи си две 2 40 амперови и спи спокойно. https://store.comet.bg/Catalogue/Product/3000093/ ето ги по 23 лева без ддс.
Не става въпрос за икономии за това ще се повторя ..... Знам как да си пусна кабелите и как да ги вържа и знам как да си разделя инсталацията но с тези ДТЗ-та съм на вие и за това поисках помощ тук. Просто искам да знам какво ДТЗ за кое отговаря .... Показваш ми някакви ДТЗ-та за 20 лв а аз ги гледах по 40 - 50 ..... не е проблема икономията проблема е че не знам колко ДТЗ и какви Ампери да взема .... Ето е и пак схемата която направих с помоща на хората тук .

2-рото ДТЗ е 40А .... объркал съм го на схемата .... И пак казвам че на единия кръг от тези 4 има само една пералня и евентуално ще има ТВ

Прикачен файл

Ел новата.jpg
nikolov333 - майстор
Сега като я гледам тая схема, да те питам, какъв е тоя предпазител номер 5 за контакти коридор, баня и тераса и защо е БЕЗ ДТЗ!?!?
Осветлението можеш да го направиш на два предпазителя за да сложиш още едно ДТЗ за този кръг контакти или да го свържеш към кръга за бойлера в банята, ако го направиш с отделно ДТЗ и два предпазителя след него.. Принципно осветлението в банята е добре да е на 12V, но зависи от осветителните тела и има ли окачен таван... У нас навсякъде е така понеже е ЛЕД и тавана е с гипсокартон на конструкция, заради луничките..
Както май вече казах, аз бих сложил отделно табло за кухнята или общо за 24АП, понеже както виждаш 18АП идва малко, но ако трябва да се събира всичко в ТАП18, за себе си бих го направил така.. Разбира се без претенции, че е правилно.. :wink:
Прикачен файл:
ТАБЛО.jpg
bavareca7778 - специалист
нед ное 18, 2018 1:58 pmnikolov333 написа:
Сега като я гледам тая схема, да те питам, какъв е тоя предпазител номер 5 за контакти коридор, баня и тераса и защо е БЕЗ ДТЗ!?!?
Осветлението можеш да го направиш на два предпазителя за да сложиш още едно ДТЗ за този кръг контакти или да го свържеш към кръга за бойлера в банята, ако го направиш с отделно ДТЗ и два предпазителя след него.. Принципно осветлението в банята е добре да е на 12V, но зависи от осветителните тела и има ли окачен таван... У нас навсякъде е така понеже е ЛЕД и тавана е с гипсокартон на конструкция, заради луничките..
Както май вече казах, аз бих сложил отделно табло за кухнята или общо за 24АП, понеже както виждаш 18АП идва малко, но ако трябва да се събира всичко в ТАП18, за себе си бих го направил така.. Разбира се без претенции, че е правилно.. :wink:

ТАБЛО.jpg
В банята и в терасата единствено ще остане с двупроводна инсталация понеже на скоро и правих ремонт и не ми се иска да е къртя на ново заради кабелите.В общия им коридор 1 имам един контакт който жената пуска там прахосмукачка и не се ползва за друго и за това ги оставям без ДТЗ понеже от четенето до сега разбирам че няма смисъл от него ако няма 3-то жило. След следващия ремонт на банята ще ги пусна трипроводни но за сега не става.
nikolov333 - майстор
От ДТЗ на контактни излази, винаги има смисъл, освен при уредите с голяма утечка, какъвто е климатика например и може да се монтира на двупроводна линия, макар че не е препоръчително, но все пак ще изключи при утечка през тялото на човек.. Банята и терасата са рискови, заради влагата.. Аз бих се замислил как да пре-опроводя, контактите поне в банята, понеже няма невъзможни неща, :) но бих монтирал ДТЗ и на този кръг, плюс градинското осветление, ако лампите ти работят на 230V и особено, ако са монтирани ниско, имат метален корпус и предвидено заземяване.. Иначе, ако искаш да си напълно защитен при двупроводна инсталация има и контакти с вградено ДТЗ, но там цената е... :shock:
lookatmedancing - помощник
вт окт 30, 2018 10:43 amsts написа:
Как да разбираме това "до бойлерното табло имам 3 кабела".
Тези 3 кабела по 2 жила ли имат или става въпрос за един кабел/проводник/ с 3 жила.
Виж 2018-та колко си бил любезен и как културно си си задавал въпросите... А сега? Простащина 😅
lookatmedancing - помощник
вт окт 30, 2018 10:43 amsts написа:
Как да разбираме това "до бойлерното табло имам 3 кабела".
Тези 3 кабела по 2 жила ли имат или става въпрос за един кабел/проводник/ с 3 жила.
Виж 2018-та колко си бил любезен и как културно си си задавал въпросите... А сега? Простащина 😅
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: