• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
вт мар 15, 2022 6:31 pmskostadinov написа:
Та реално ако ми запишат трафопост, ще трябва да се подготвя с едни допълнителни 40-50К лв, които не съм ги планирал :D После чакай Чез да откупи нещо :D
Изкупуват ги. Длъжни са. И как да си малко напред от цялата работа, но аз не искам. Не си деля разходите с тях. Те си го правят и ЧЕЗ го купува. Става дума за бизнес сграда.
skostadinov - специалист
вт мар 15, 2022 6:34 pmkivanov написа:
Изкупуват ги. Длъжни са. И как да си малко напред от цялата работа, но аз не искам. Не си деля разходите с тях. Те си го правят и ЧЕЗ го купува. Става дума за бизнес сграда.
Ясно! Ами аз лично съм говорил с хора, които са си правили и да ти кажа има много тънки моменти при така нареченото "изкупуване". Тоест изкупват, но само някои неща и не ти гарантират кога ще се случи. Има много случаи до колкото знам при които не са се случили нещата и Чез имат да изкупуват подобни съоръжения за милиони левове. Но все тая. Надявам се да не се налага никому :)
resistbody - майстор
Наскоро познати правиха едно хале 2дка... трафопоста го купиха и дариха на ЕВН..
Какви са тея РС при вас бе.. моята е 2х160кв.м и използваем таван и РС ми беше 120лв..
kivanov - специалист
вт мар 15, 2022 9:10 pmresistbody написа:
Наскоро познати правиха едно хале 2дка... трафопоста го купиха и дариха на ЕВН..
Какви са тея РС при вас бе.. моята е 2х160кв.м и използваем таван и РС ми беше 120лв..
Предполагам, че зависи къде строиш и т.н.
skostadinov - специалист
вт мар 15, 2022 9:10 pmresistbody написа:
...
Колега, ами ето какви са цените в община Панчарево за РС http://www.pancharevo.org/%D0%B0%D0%B4% ... 1%8A%D1%80. От 2.5 до 5 /м2
Сподели ти къде ги има тези цени за РС 320 м2 за 120лв :) На мен толкова ми взеха за комбинирана скица :)
resistbody - майстор
ср мар 16, 2022 12:34 amskostadinov написа:

Сподели ти къде ги има тези цени за РС 320 м2 за 120лв :) На мен толкова ми взеха за комбинирана скица :)
Пише ми го на профила (дълбоката провинция, явно не е толкова за оплакване).. скица/виза по 20лв са при нас.. нормална поръчка..

Иначе миналия ден с връзки трябваше да си взимам желязото за последната плоча... ама мрежи за пътеките ми отказаха.. дано се стабилизират нещата..
skostadinov - специалист
ср мар 16, 2022 1:31 amresistbody написа:
Пише ми го на профила (дълбоката провинция, явно не е толкова за оплакване).. скица/виза по 20лв са при нас.. нормална поръчка..

Иначе миналия ден с връзки трябваше да си взимам желязото за последната плоча... ама мрежи за пътеките ми отказаха.. дано се стабилизират нещата..
Ясно! Еми значи поне от документация ще спестиш малко. Предполагам и проектирането е по-поносимо. Аз дадох една чанта с пари за арх. проектиране и интериорен проект. Колегата kivanov не ми се мисли какви кинти е дал с това РЗП :D

Стегнация става голяма с всички материали. Кофти се подредиха нещата с пандемията и войната. Трябва да бъдем обаче оптимисти, че скоро ще приключи всичко това и лека полека ще се възстановят линиите за доставки.
kivanov - специалист
ср мар 16, 2022 9:19 amskostadinov написа:
Ясно! Еми значи поне от документация ще спестиш малко. Предполагам и проектирането е по-поносимо. Аз дадох една чанта с пари за арх. проектиране и интериорен проект. Колегата kivanov не ми се мисли какви кинти е дал с това РЗП :D

Стегнация става голяма с всички материали. Кофти се подредиха нещата с пандемията и войната. Трябва да бъдем обаче оптимисти, че скоро ще приключи всичко това и лека полека ще се възстановят линиите за доставки.
Според мен поне още година ще е сложно всичко. Може и повече. Аз реших, че ако има доставки ще премисля цената, но не искам да спирам. За мен този строеж е доста важен от емоционална гледна точка :) Все още не съм плащал за интериорен дизайн, но на арх. съм платил около 23 000лв.

Оглеждам се за надзорна фирма. Някакви препоръки? Колко би трябвало да струва тяхната работа?
skostadinov - специалист
ср мар 16, 2022 10:37 amkivanov написа:
Според мен поне още година ще е сложно всичко. Може и повече. Аз реших, че ако има доставки ще премисля цената, но не искам да спирам. За мен този строеж е доста важен от емоционална гледна точка :) Все още не съм плащал за интериорен дизайн, но на арх. съм платил около 23 000лв.

Оглеждам се за надзорна фирма. Някакви препоръки? Колко би трябвало да струва тяхната работа?
Ами по принцип и аз мисля като теб и не планирам да спирам и да чакам. Кой може да каже кога ще се нормализират нещата и дали изобщо цените ще тръгнат надолу. Силно се съмнявам да се върнат на старите нива. Може би евентуално само арматурата и някои други базови суровини, които са борсово търгувани. При мен ситуацията е още по-сложна тъй като аз имам жена и 2 малки деца и временно се изнесохме от София докато построим къщата. В момента не ни е много удобно и чакаме с нетърпение :D И при нас емоцията надделява макар да знам, че решенията на база емоция са грешни в 99% от случаите :)
Все още не съм плащал за интериорен дизайн, но на арх. съм платил около 23 000лв
Сериозна сума си е това. При мен нещата са 15 000 за архитект и 10 000 за интериор. Ти най-вероятно знаеш каква оферта са ти дали, но прилично добрите фирми стартират от 50-60 лв /м2 , така че явно и там те чака цифра :)

Относно надзорната фирма, мога да погледна на мен какво ми бяха препоръчали и да споделя ако искаш.
Чисто информативно. Онзи ден си говорих с човека дето ми движеше ПУП-а и стана дума за надзорна фирма на един обект на който той помага с документацията. Масово фирмите в София са му дали цена 10 и над 10К. В крайна сметка са наели някаква фирма от провинцията за около 3К.
Тук знам, че определящо не е РЗП-то така че цените ще са подобни и при нас. А дали си заслужава да дадеш 10 вместо 3 не съм много сигурен понеже доколкото знам надзора така или иначе почти никакъв същински надзор не извършва, а само ти оправя комплекта с документи (актувания и т.н.). Приятели, които са строили ми споделят, че при тях надзора е ходил 1 или 2 пъти на обекта :D
resistbody - майстор
Аз съм на финалa с грубия, в началото на войната пазарих последно желязо и платих керемидите.. дограмата ми е поръчана и платена на 50%, изолацията още Август я купих..
Плана ми беше 5к надзора 1000лв, явно има големи разминавания в провинцията, ама те тука и парите са по-малко..
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: