Здравейте, в последно време се улавям, че не карам с всичката газ, а с около 20-25км/ч. С това печеля доооста по-голям пробег, а и не бързам за никъде. Явно това ми е приятната скорост за придвижване без да се налага да гледам пътя за дупки и тн. Не карам по булеварди и други натоварени пътища, винаги си подбирам маршрути с минимум движение.
Моля за съвет, идея или готов вариант за "проблема" ми. Искам с ЦК ключе да мога да ползвам круиз контрол. Желана от мен скорост е около 20км/ч , да мога да блея и да се придвижвам.
Ключето може да се монтира на врътката за газта, или на отделна конзола за по-бърз достъп.
Имам 3 кабела във врътката - плюс, минус и сигнал. Предполагам трябва някакъв резистор да се сложи на кабела за сигнала.
От тук нататък, моля някой по-запознат с електрониката да помогне.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
3060 мнения в "Електровелосипед"
Ради Тодоров
- специалист
Какъв контролер ползваш?
ndinev
- специалист
Взимаш потенциометър линеен пет килоома. Единия краи към минус. Сигнала и плюса влизат на цк ключа. От там ги разклоняваш по старумо в едното положение, а в другото плюс да отива в другия краи на потенциометъра а сигнал на средния.
Имай в предвид че газта не случайно е направена да изисква усилие и присъствие от твоя страна. Това с ключа си е риск.
Имай в предвид че газта не случайно е направена да изисква усилие и присъствие от твоя страна. Това с ключа си е риск.
Subsa
- специалист
Може с контролер да се направи:
- сигнала минава през него, той се захранва от 3те кабела
- като се натисне бутон, контролера дава в изхода напрежението, което е имал на входа, когато е бил натиснат бутона.
- взима се сигнал от спирачките, за да отпада круиз функцията при натискането им
- може да се добавят други глезотиики, като волтметър и не ми идва друго сега
лесния вариант е с делители на напрежение и механично 3-4 бутона да се самоизключват при щракане помежду им, няма вариант да спре без да бутне бутон обаче
контролера няма такава функция?
Защита с датчик на в седалката или по дръжките? да следи има ли шофьор

- сигнала минава през него, той се захранва от 3те кабела
- като се натисне бутон, контролера дава в изхода напрежението, което е имал на входа, когато е бил натиснат бутона.
- взима се сигнал от спирачките, за да отпада круиз функцията при натискането им
- може да се добавят други глезотиики, като волтметър и не ми идва друго сега

лесния вариант е с делители на напрежение и механично 3-4 бутона да се самоизключват при щракане помежду им, няма вариант да спре без да бутне бутон обаче

контролера няма такава функция?
Защита с датчик на в седалката или по дръжките? да следи има ли шофьор

Chakal
- специалист
Контролера е 1000w, незнам да има круиз, а и да има - не съм на ясно.
Ясно е, че за да спра, ще трябва да изключа бутона, това с потенциометъра ми хареса. Ще може да се регулира скоростта (предполагам), ще видя някой познат да ми го изпълни, че с кабелите нещо ...
Или да си разглобя моята врътка , и да помисля за вариант със самозадържане на лостчето.
Ясно е, че за да спра, ще трябва да изключа бутона, това с потенциометъра ми хареса. Ще може да се регулира скоростта (предполагам), ще видя някой познат да ми го изпълни, че с кабелите нещо ...
Или да си разглобя моята врътка , и да помисля за вариант със самозадържане на лостчето.
Subsa
- специалист
Ти си с бутон за палеца, нали?
При мен се върти цялата дръжка, като на мотор и не ми пречи.
Изглежда с палеца не е удобно.
Реално, като си хвана дръжката в някакво положение и си я държа като нормална дръжка, не прилагам голямо усилие. Може да пробваш с дръжка в Китай са по 8 юана или 2лв, да дойде за 5...
При мен се върти цялата дръжка, като на мотор и не ми пречи.
Изглежда с палеца не е удобно.
Реално, като си хвана дръжката в някакво положение и си я държа като нормална дръжка, не прилагам голямо усилие. Може да пробваш с дръжка в Китай са по 8 юана или 2лв, да дойде за 5...
Chakal
- специалист
Не, че е зле, но е далече от
val4o89 написа:Между другото в скоро време ще видите нещо невиждано до момента в сферата на кутиите за батерииСъщото изпълнение го е показал колегата на предната страница. Така като го гледам се доближава доста до визията и килограмите на мотоциклет. Абе, важното е да ти върши работа.
Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература