Веднъж ме перна тока така - взимах от контакт тройка на стената за един конвектор, фазата ми минаваше през предпазител. Предния ден спирам тока от предпазитела, откачам кабелите на конвектора изолирам ги и свалям целия конвектор да мине картона по тавана - през това време майсторите ползвали ток от моята връзка и ми я включили наопаки. След време като монтирах конвектора проверявам предпазитела и виждам, че е изключен, обаче нулата е изключена и малко ме перна тока през ножчето, с което забелвах кабела
сега фаза нула проверявам с фазомер.
Имам лек проблем... Закачих термостата, направих го да включва при около 55 градуса, но се получава следния ефект:
Разпалвам камината с картони и сухи клечки, отгоре слагам две по-големи дърва и отначало гори супер. Виждам че и дървата изсъхват и си горят добре. За около 15 минути ризата вдига 50 градуса и помпата включва. Съвсем малко след като включи помпата температурата на водата пада рязко, тръбите изстиват и огъня замира... първо си мислех че ми изгарят разпалките, но съм пробвал да включвам ръчно помпата по-късно и не се получава така.
След като замре огъня едвам го доразпалвам ако не хвърля някоя суха пръчка или хартия/картон. И така около 20 минути камината едвам гори, докато не почне пак да вдига температурата.
В момента термостата изключва помпата на около 35 градуса. За това не ми се иска да му вдигам прага, защото при 40 градуса температура радиаторите още са си прилично топли и не искам да ми се изключва помпата тогава.
Някакви идеи какво мога да направя?
Качвам и една графика от тази вечер. Пиковете са моментите в които се включва помпата. Изглеждат така, защото датчика съм го сложил на входа на топлия колектор, а не непосредствено на изхода на ризата, където е термостата. За това има и около 5 градуса разлика в показанията на датчика и на термостата при неработеща помпа.