Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Teodor80 - специалист
gogoroska написа:
Наистина няма да ти трябва помпа ако продължиш тръбата след радиатора, но внимаваи с дължината на тръбата за да не се получи по голямо съпротивление при което водата ще циркулира там където е по малко съпротивлението.
Ако искаш към подовото да имаш и радиатори или към съществуващите радитори да инсталираш подово, на същото се монтира отделна помпа и винтил за регулиране на температурата
Това се отнася за системи които работят на 2 температурни кръга.
Нестава ли да работи на един температурен кръг и съща така да питам аз си мислех да е отворена система както съм в момента.Сега за тази система всичко ми е ясно,ама човек цял живот се учи нали!И каква грешка съм щял да допусна ако не става на отворен кръг.Даже си мислех да го правя на термо сифон и евентуално помпа ако се качи температурата на котела да пръсне по бързо водата.
gogoroska - напреднал
Teodor80 написа:
Нестава ли да работи на един температурен кръг и съща така да питам аз си мислех да е отворена система както съм в момента
Ако си само на подово и източника на топла вода е камина или котле на въглища е меко казано малко опасно, тъй като подовото работи на входяща t максимално 40C., а камината или котлето са малко неконтролируеми. Газовите и ел. котлета са 100% регулируеми и стават за тая работа без проблем, даже си имат и помпа.Друг е въпроса дали пред всяка къща минава газ и с колко ще натовари бюджжета ел. котлето. :shock:

ror написа:
това какво значи, аз имам 4 колектора с по 5 щуца
Извинявай но не разбрах въпроса :?
Teodor80 - специалист
тъй като подовото работи на входяща t максимално 40C.,
Е за това ставало въпрос.И това ми стана ясно.Това ли е причината системата да ми е затворена-под налягане или става и да не под налягане самоче задължително да е на два температурни кръга ако има радиатори.И да продълга с въпросите:като съм котел как ли ще ги регулирам тия градуси ако съм без радиатори,и естествено как се регулират градусите така че ако има радиатори топлото да отива там а по студеното към подовото?Аз имам идея да съм само с подово но ако не се стопли къщата достатъчно в последствие да сложа и радиатори.Нали при изграждането на системата трябва да предвидя и този вариант до колкото е възможно де после да има по малко корекции да не да разбия гранитогреса заради това че не съм пресметнал на време.Извинявай за многото въпроси ама си нямаш на представа колко съм любознателен с тия ремонти!!! :? :?:
илко илиев - специалист
тодоров чети и ако ти хареса прави така и няма да имаш проблеми.значи ако искаш прави за всяка стая отделен кръг за радиатор и отделен кръг за подово,навсякъде слагаш кранчета така че ако искаш радиатор работи ако искаш подово работи.за всеки кръг отделно тръба за топла и отделно за студена.ако не топли тегли ми една майна няма се сърдя.1995г. съм правил водно подово на ток на първия етаж акотелчето беше в гаража,нямаше помпа и пак топлеше,но всяка стая вързахме сама за себе си.при теб ще стане но прави всичко на отделен кръг.може да станат 7-8кръга това да не те притеснява.
ror - специалист
gogoroska написа:
Това се отнася за системи които работят на 2 температурни кръга.
ти не разбра какъв ми е въпроса, аз не разбрах какво искаш да кажеш. Нещо няма ли разлика м/у температурен и отоплителен кръг? И специално за баня, при температурните разширения, няма ли да се получи микропукнатина (в добрия случай) между плочките на пода и стената? Това е много важно!
Teodor80 - специалист
не топли тегли ми една майна няма се сърдя
Това е най лесното.По трудното е ако не го направя както трябва,защото майната няма ми плати после нужния ремонт и главоболия.Затова питам gogoroska да обясни явно е доста наясно с тия неща нали за това е направен форума.Аз мога да ви помогна в друга среда ама не виждам къде мога да се реализирам освен ако не го прекръстим на "Асфалтирай сам".
gogoroska - напреднал
Teodor80 написа:
И да продълга с въпросите:като съм котел как ли ще ги регулирам тия градуси ако съм без радиатори,и естествено как се регулират градусите така че ако има радиатори топлото да отива там а по студеното към подовото?Аз имам идея да съм само с подово но ако не се стопли къщата достатъчно в последствие да сложа и радиатори.Нали при изграждането на системата трябва да предвидя и този вариант до колкото е възможно де после да има по малко корекции да не да разбия гранитогреса заради това че не съм пресметнал на време
Ако си само на подово, ще ти е доста трудо да регулираш t. При мен къщата е на 2 ет. и втория съм го направил само с радиатори, а първия комбинирано + бойлер с серпентина.Реших, че един път се прави, а и така по лесно мога да контролирам t . Другото нещо да не сложа подово на 2 ет. е ламината.Излъчването, ще е минимално.
За регулиране на подовото виш тукhttp://bg.danfoss.com/PCMPDF/VD.UL.F1.02.pdf
http://bg.danfoss.com/PCMPDF/VVUDA102.swf
http://bg.danfoss.com/PCMPDF/VB.UL.P1.02.pdf, този вариант излиза около 700 лв. без колекторите, но пък монтажа е за малко дете.
а това е по евтиния вариант:

http://bg.danfoss.com/PCMPDF/VD.UK.E1.02.pdf
Тук трябва да си купиш сензора с винтила + помпата и да изградиш тръбните връзки до колекторите. От там нататъка са тръбите за подовото.Цена:
помпа около 170 лв.
сензора с винтила около 72 лв.
тръбна арматура - според дължината и цената

ror написа:
Нещо няма ли разлика м/у температурен и отоплителен кръг? И специално за баня, при температурните разширения, няма ли да се получи микропукнатина (в добрия случай) между плочките на пода и стената? Това е много важно!
За мен има разлика и тя е, че отоплителния кръг е от котела до радиаторите, а тем. кръг е температурата с която циркулира водата в кръга.Подчертавам това е мое мнение и око има специалист нека ме поправи.
Относно пукнатините е хубаво да се сложи лента( може и стереопор с дебелона около 1 см.) която да поеме разширението, а м/у плочките на стената и пода може би е хубаво да се фугира с силикон.
Май се поунесох с писането но важно е да ни стане ясно. :)
Teodor80 - специалист
доста неща ми станаха ясни смятам да се справя сега и остана да си намеря подходящата къща за мен.Стана два месеца тъся.А до колкото
Ако си само на подово, ще ти е доста трудо да регулираш t.
имам намерение да съм на газ а в най лошия слуай от тия модерните котлета на твърдо гориво с многото регулатори и сметам да достигам това което се изисква като температура.И накрая дано да се топли къщата само с подовото.Би трябвало да става несъм прочел никъде че става че е достатъчно само подовото.Чел съм за апартаменти там ставало,но все пак апартамента е по топъл.
p.s. Какво би станало ако в някой студен ден пусна водота на 50 градуса?
gogoroska - напреднал
Не съм го изпитвал, но ако е за повече от ден мисля, че после ще правиш ремонт.
Както написах под ламинат или паркет не е ефективно да се монтира подово, освен ако не искаш да си сложиш плочки в спалните.
И пак един съвет, монтираи по едно радиаторче макар и да не е с проектната мощност. После ще съжаляваш.
Успех.
2v6 - майстор
Teodor80 написа:
имам намерение да съм на газ а в най лошия слуай от тия модерните котлета на твърдо гориво с многото регулатори и сметам да достигам това което се изисква като температура.И накрая дано да се топли къщата само с подовото.Би трябвало да става несъм прочел никъде че става че е достатъчно само подовото.Чел съм за апартаменти там ставало,но все пак апартамента е по топъл.
p.s. Какво би станало ако в някой студен ден пусна водота на 50 градуса?
Без радиатори е трудно. Дори да е достатъчно е много инертно - бавно загрява и като загрее през нощта стаята до 20 градуса през деня не можеш да го спреш и се качва на 24-25. Аз си сложих допълнително радиатори и системата "заспа".

Имам в стаите ламинат. Не знам колко е неефективно, но си грее.

Пускал съм и над 50 градуса. Само на едно място в коридора имам пукната плочка, но предполагам че не е от подовото, защото имам пукнати и там където няма подово.

Тема "ПОДОВОТО В БАНЯТА - ПРЕЗ ЛИРАТА ИЛИ ОТДЕЛНО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: