• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ilian ivanov - специалист
Илиян Илиев™ написа:
При положение, че имам уиндоус 7 може ли да инсталирам линукс без да се маха уиндоуса? Ако да, как става и какъв линукс ще ми препоръчате?

п.п. Може ли да стане номера без да ползвам исо диск?
Ако искаш да пробваш не е нужно да инсталираш.Теглиш Ubuntu(това ползвам аз щото обичам да работя с мишката :) )Записваш ,вкарваш диска и рестартираш.Казваш му само проба без инсталация и тръгва от диска.Но имай в предвид ,че така няма да е пълнофункционален.Има основни неща само, но можеш да добиеш представа за какво става въпрос.Най добре е с исо диск.Иначе е по сложно с разни виртуални дискове , но аз не съм го правил това.
Linux - помощник
Да това е единият вариянт но има и друг. Който е доста по лесен без CD.В страницата на Убунту има обяснения как може да си направиш USB флашка. Която да boot десктоп като тест без инсталация и съответно ти предлага опция да го инсталираш.
Ето Линка.
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

Така другото важно нещо което трябва да знаеш преди да направиш инслацията е, че Линукса без значение от дистрибуцията иска да си оразмери диска и съответно да форматира новите партишъни кото нйама да са достъпни. Под windows.
Тази процедура може да доведе и до загуба на информацята на твърдият диск.
Ако нямаш свободен партишън ще се наложи да използваш някакви инструменти за windows които да ресайзнат диска така че да има свободно място където линукса да си направи партишани за инсталацията. ( не мога да помогна с точни названия защото от години използвам един linux инструмен parted който върши чудесна работа.
За десктоп препоръчвам според паметта : 2-4 Гб swap
около 10-15 Gb дял за операционната система ( / ) . И останалото пространство да бъде заделено за /home
Препоръчвам ти файловата система която избираш да бъде reiserfs . При по голям uptime над 150-300 дни ext3 и ext4 правят един огромен чек на файловата система който ми се е случвало да продължи над 1 астрономически ден за 24 Т фалйов масив.
След като направиш успешна инсталация. Линуска инсталира собствен boot manager наречен grub. Който позволява да избираш коя операционна система ще стартираш.
Ако избереш Линукс в графичната среда има възможност да си mount win дяловете за запис и четене така че при нужда ще имаш достъп до всички папки в този дял.

Надявам се да съм бил полезен. Може да пишеш на лично предполагам мога да намеря и по подробна инструкция със всички стъпки как това може да се случи.
hygro - майстор
Linux написа:
Така другото важно нещо което трябва да знаеш преди да направиш инслацията е, че Линукса без значение от дистрибуцията иска да си оразмери диска и съответно да форматира новите партишъни кото нйама да са достъпни. Под windows.
Това не е вярно. Linux може да се инсталира безпроблемно и под NTFS паралелно на Windows.

Файловата система Reiser е с много добър замисъл, но е и крайно непрепоръчителна, защото е практически неподдържана от болшинството инструменти. Неподдържана е и от създателя си, който е в затвора. Препоръчвам стандартната ext4.
Илиян Илиев™ - майстор
Сега свалям сусе 11.3. Диска ми е разделен на C и D. Това достатъчно ли е или трябва да се прави нещо?
Linux - помощник
Не ти препоръчвам сусе. Прекалено комерсялен го направиха за сложи си ubuntu. за начало
Panzer - специалист
На моя комп инсталирах преди време мандрива. Играх си в началото, всичко ОК, но го закъсах с тунера, не можах да го подкарам и това си е. От тогава само ми заема място на хард диска :-D
hygro - майстор
Илиян Илиев™ написа:
Сега свалям сусе 11.3. Диска ми е разделен на C и D. Това достатъчно ли е или трябва да се прави нещо?
OpenSuSE е вероятно най-добрата офисна дистрибуция на Линукс, значително по-приветлива към начинаещия, отколкото другите дистрибуции. Жалко, че наскоро MS и компания изядоха Novel и бъдещето на SuSE в сегашния му вид е несигурно.

Принципно буут лоудъра е способен да стартира ОС от всякакви партиции и комбинации, но е добре да архивираш каквото ценно имаш по двата си дяла, за да не береш ядове, ако случайно омажеш нещо.

SuSE при инсталация по подразбиране създава три дяла - за виртуалната памет (swap), за кореновия справочник и ОС (root) и един за потребителските директории (home). Това, разбира се, може да се преконфигурира всякак, включително да разпилееш справочниците по различни машини... Но трябва да си го правил веднъж, за да не омажеш нещо...

Тъй като вече имаш два NTFS дяла, имаш място само за още два Primary дяла. Препоръчвам ти да отделиш единия за виртуалната памет, а другия за всичко останало. На инсталационния диск има нужните инструменти за да инсталираш произволно, нооо attenzione, amico mio - като омажеш нещо, трябва да знаеш как да върнеш предишното състояние :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
Panzer написа:
..., но го закъсах с тунера, не можах да го подкарам и това си е....
mubuntu, ти е решението. Не е правописна грешка ;)

Като човек който си изкарва парите под Windows, мога да кажа че в Linux има доста добри идеи, но не са докарани до край.
Най-голямото му предимство е че е относително безплатен. Няма систематизирана информация. Трябва да се ровиш из форуми, да смъкнеш този или онзи пакет... А ако махнат терминала ... остава едно ... нищо.
Ако пишеш код трябва да съобразяваш с 15 дистрибуции, и 5-6 GUI- та. Накрая нищо не се получава.
Всичко което е без итерфейс - добре, но трябва ли да покажеш нещо на екрана - мъка.

НО, за шибаната държавна администрация си има всичко необходимо!
Linux - помощник
Човека попита за проста дистрибуция не :) за някакви експерименти :) и ровене в нета за да си подкараш VLC-to аз лично не препоръчвам на никой да прави инсталация върху ntfs.
:) за сусе.. съдбата му е ясна.. Micro i Soft ще откраднат няколко идеи докато GPL обществото не спре да подъжа изцяло дистрибуцията.
За сега голяма част от комерсиялните прозиводители на софтуер за Линукс наблягат основно на redhat дистрибуциите или на CentOS който си е redhat.
Повечето доставчици на услуги предпочитат debian аз лично на работа подъжам над 50 debian съвръра с различни приложения. И над 90 centos железа където основно се използва комерсялен софтуер. За надежност мога спокойно да кажа че най-доброто като хардуер и софтуер което съм виждал и подръжал е SUN.
torbalan - Дървен философ
с две думи - четете какво е писал арътра...

аз изкарвам някакви пари и от двете системи :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24

Тема "Linux - Има ли почва у нас - въпроси - отговори - помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: