8180 написа:Сега, ние хубаво си говорим тук. Да го приемем, че е в духа на взаимопомощ, но не са хубави тези работи - трябва поне малко да излезете "на светло".Г-НЕ МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВРЕМЕТО , КОЕТО СТЕ ОТДЕЛИЛИ, МЪЖЪТ МИ БЕ НАЕТ ОТ ЧАСТНО ЛИЦЕ, НА КОЕТО ЖЕНА МУ ИМА ФИРМА. МЪЖЪТ МИ САМ СЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО. НО ПРОСТО СМЕ УПЛАШЕНИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗАПЛАХИ . САМО ГО ЗАПЛАШВА ЧЕ ТОЙ Е ВЗЕЛ ПАРИ ОТ НЕГО, КОИТО НЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ НИКЪДЕ И ЩЕ ИМА РАБОТА С НАП. 10 ПЪТИ НИ ГО ПОВТОРИ. И ЗА КАПАК ИСКА ДА МУ ВРЪЩА ПАРИ ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА!!!!
Ако нямате някаква фирма, май няма как да ви правят данъчна проверка (лаишко мнение), освен по някакъв сериозен сигнал. Вас нормално ви наказват (губите правата) като не ви обслужват здравно и социално (пенсионно, злополука и др.).
Апропо, здравни осигуровки имате ли някакви?
Хипер малко вероятно е шефът да се набута сам с такъв сигнал.
Ако все пак се стигне до проверки, вие сте отговорни САМО за НЕДЕКЛАРИРАНИ ДОКАЗАНО ПОЛУЧЕНИ ПАРИ. Значи някъде, мъжът се е разписал на ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ, че получава парите. Този който му ги дава трябва да му удържи някаква част от дължимите здравни, социални осигуровки и целия (10%) данък общ доход. После добавя съответните части, които са за сметка на работодателя и ги внася по пера съответно. На работника издава документ, че му е удържан или не данък общ доход, което после (догодина) работникът ще отрази в своята декларация и ще доплати, ако няма документа. Основната дължима сума е за сметка на работодателя и той затова работи "на черно".
Описаното е за инцидентни дейности - хонорари на самоосигуряващи се лица, които също би трябвало да са с договор (граждански или др.), но това е горе-долу общият принцип, като тези договори се декларират и от ДВЕТЕ страни и така се засичат и проверяват.
Гледам са ме изпреварили колегите, ама ще го постна, дори да се повтаря.
сакъзче написа: СНИМАЛ МУ ЖИГУЛИТО И ДЖИПА - НОМЕРАТА
НО КОГАТО ИМА СУМА В БАНКА ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА КАК ДА СЕ ДОКАЖАТ ОТ КЪДЕ СА?

Напълниха ми се нещо очите от мъка по цялата тая история с работодателя. Да беше казал на жена си,тъй и тъй имам да плащам една гаубица от казармата,разбирам,приемливо е и звучи доста по-достоверно, а то НАП!