Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
iliya_i - майстор
Не знам от къде ги измисли тези задачи 1 и 2 и с какво са полезни те, но от диаграмата ясно се вижда, че при температура на въздуха 20 гр. и относителна влажност 80%, ако температурата на самата стена е с 2 градуса по-ниска - т. е. стената да е 18 градуса, което зимата при неизолиран бетон се получава лесно, въздуха при контакта с тази студена стена достига до точката на оросяване и кондензира там. Това го твърдя още от началото (от първият ми пост в темата) но ти само го отричаш, без досега да си посочил нито едно основание за противното.
8180 - майстор
Няколко пъти ти намекнах и повторих, да не слагаш твоята предубеденост и объркани мисли в устата ми.
Ето какво оспорвам и начина по който.
8180 написа:
iliya_i написа:
Вентилацията няма да направи въздуха в помещението по-сух.
:?
iliya_i написа:
Абсолютната влага във въздуха зависи от температурата.
...........................
Не знам ти какво си чел във форума, ама то като се чете се и мисли, а не само да се повтаря папагалската.
"Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крака...."
8180 написа:
iliya_i написа:
Топлоемкостта на въздуха зависи от температурата. При по-ниска температура количеството влага при един и същ % на относителната влажност намалява.
.........................
С вентилацията би се получило, единствено ако температурата в стаята се поддържа близка до външната.
1. Когато си изясниш ЗАЩО тези три изречения са ГРЕШНИ....,
Zoro5 написа:
Абсолютна е защото измерва водата(влагата) директно в грамове ,а не в отношение(проценти) както е при относителната. Но зависи от температурата!
А задачките - те са ЕЛЕМЕНТАРНИ за хора, претендиращи, че са вникнали в нещата и базирани на предложеното от теб.
Нещо не виждам предложени решения. Ако се отказвате - ще ги дам и ще помоля отново да четете внимателно преди писане.
Не е лошо и да се извиниш за личните обиди - за теб ще е полезно и по-лесно ще научиш или допълниш пропуснатото.

Виж ми подписа. :)
iliya_i - майстор
iliya_i написа:
но от диаграмата ясно се вижда, че при температура на въздуха 20 гр. и относителна влажност 80%, ако температурата на самата стена е с 2 градуса по-ниска - т. е. стената да е 18 градуса, което зимата при неизолиран бетон се получава лесно, въздуха при контакта с тази студена стена достига до точката на оросяване и кондензира там. Това го твърдя още от началото (от първият ми пост в темата) но ти само го отричаш, без досега да си посочил нито едно основание за противното.
Извинявам се за всичко, но ако обичаш, посочи къде ми е грешката в гортото твърдение.

по задача 1: от диаграмата за отн. влажност 50% можем да разберем, че ако искаме да запазим същата относителна влажност, като намалим температурата в помещението, трабва да намалим абсолютната влажност 0т 10 г/кг на 5 г/кг.
по задача 2: при 14 градуса и5 g/kg отн. влажност e 40 %, при 10 г/кг е 100% (оросяване)
по задача 3: от линията 10 г/кг можем да разберем, че при температура 30 гр. отн. влажност е 50 %, при 20 гр. е 70 %, а при 16 гр. е 100% (оросяване)
Ahmakov - специалист
iliya_i написа:
iliya_i написа:
но от диаграмата ясно се вижда, че при температура на въздуха 20 гр. и относителна влажност 80%, ако температурата на самата стена е с 2 градуса по-ниска - т. е. стената да е 18 градуса, което зимата при неизолиран бетон се получава лесно, въздуха при контакта с тази студена стена достига до точката на оросяване и кондензира там. Това го твърдя още от началото (от първият ми пост в темата) но ти само го отричаш, без досега да си посочил нито едно основание за противното.
Извинявам се за всичко, но ако обичаш, посочи къде ми е грешката в гортото твърдение...
Това в червеното. Отн.влажност 91% - няма конденз.
Последна промяна от Ahmakov на чет май 26, 2016 7:41 pm, променено общо 1 път.
Zoro5 - специалист
8180 написа:
...Практическа заб.: С нагрев и охлаждане на въздуха в разумни граници можем да променим само Отн. вл. - Ов, но концентрацията на водни пари - Ав си остава същата.
Това е теоретическа забележка! На практика ,като нагряваме въздуха в стаята , нагряваме и предметите, и стените и ако в тях има влага , тя преминава в по-топлия въздух. Така ,че в крайна сметка Ав в топлата стая ще е по-голяма от Ав в студената стая. Затова казах ,че Ав зависи от температурата - но реално ,за стаята ,а не теоретично за херметично затворен съд, без външен приток на влага. Графиката показва състоянието в даден момент и в дадена точка от стаята, но не отразява динамиката на процеса на овлажняване на въздуха в реални условия. А реалните условия зависят от външни фактори (източници на вода, термомостове, течения и т.н.). Освен това Ав също е важна защото ни показва точно КОЛКО вода ще кондензира на прозореца например. Относителната влажност ни показва дали въздуха е склонен да поема влага (да изсушава) или да отдава влага (да мокри). Но на практика в една и съща стая условията се променят динамично и са едни при отоплителя и съвсем други до дограмата или до студената стена.
Движението на въздуха може да помогне против конденза ,защото внася интензивно по-топъл въздух и затопля повърхностите. Но може и да влоши нещата ,АКО носи и повече влага. С проветрение също не е сигурно , например ако вънка въздухът е влажен (мъгла,дъжд, сенчест двор) може да се окаже ,че внасяме повече влага, която се просмуква в стените и предметите и в даден момент (когато затоплим стаята) може да "излезе" от там и да кондензира върху по-судени повърхности.

Решението на проблема с конденза е комплексно . 1.Трябва да се ограничи източника на влага ,ако е възможно. 2. Да се изолират и да се топлят местата, които имат тенденция да се охлаждат повече, за да не се образува конденз. 3. Да се намалява влажността, чрез активно отнемане на влагата с разни химични или кондензни осушители. 4. Ако сме сигурни ,че външния въздух е по-сух (с по-малка Ав) да се проветрява (ето къде е полезна Ав :wink: ).
Реално погледнато ,дограмата изпълнява ролята на изсушител ,защото отнема влагата от въздуха. Слагаш си един улук отвътре и си имаш безплатен кондензен изсушител. :)
8180 - майстор
Zoro5 написа:
8180 написа:
...Практическа заб.: С нагрев и охлаждане на въздуха в разумни граници можем да променим само Отн. вл. - Ов, но концентрацията на водни пари - Ав си остава същата.
Това е теоретическа забележка! На практика ,като нагряваме въздуха в стаята.......
Първо - подчертах по-горе, че не оспорвам мненията Ви изцяло. Има и верни неща, но има и ВРЕДНО НЕВЕРНИ - оспорвам само тях.

Второ - не съм специалист и не се наемам да разсъждавам подробно нещата в динамика, още повече на прехода въздух/материали.

Трето - не разбрах тази "теоретична" забележка приема ли се най-после?

Защо настоявам да се разбере/приеме?
Разпространението на влагата се описва с явлението дифузия (повечето случаи). За нея е характерно, че протича когато ИМА РАЗЛИКА В КОНЦЕНТРАЦИИТЕ!, а мярката за това е Абсолютната влага.
Дуфузията протича до РАВНОВЕСНО СЪСТОЯНИЕ и тръгва отново, ако равновесието е нарушено.
Това са базови неща, които е хубаво да се осъзнаят, ако искаме да разсъждаваме по темата и обратното, когато разсъжденията не ги отчитат, стават грешки.
Не съм го измислил аз - има го и по Темите из Форума.

Прост пример:
Идва Ви на гости тайна обожателка. Стаята е приятно и комфорно затоплена. Каката се е нагласила с най-готиния си парфюм, чиято концентрация около нея в началото е голяма. Постепенно уханието се разнася из цялата стая и достига приятна равномерна концентрация, дори при неподвижен въздух, която остава в стаята и след като тя си отиде.
Какво ще направите за да не Ви усети жена Ви довечера?
Доста рискувате, ако решите да действате с отоплението. :axe:
С влагата е същото. :)
nikolovvd - майстор
8180 написа:
Доста рискувате, ако решите да действате с отоплението. :axe:
С влагата е същото. :)
Чудесен пример! Дано го разберат.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
Чудесен пример! Дано го разберат.
Благодаря за подкрепата и по-горе в дискусията, че в един момент започнах да се съмнявам дали нещо аз не греша, по същество или в писането.
Нулева чуваемост на днешен ден, май.
nikolovvd - майстор
Многократно сме коментирали и преди, че през Зимата е по-добре да се проветрява, вместо да се вдига температурата в помещението.
Обяснявано е, че проветряване при 50% влажност навън при -10 или 0 градуса върши по-добра работа, отколкото да надуваме парно и/или климатици. Първо защото при тази разлика от 25-30 градуса проветряването става много по-бързо. И второ след дифузията, влажността на помещението пада с поне 10-15% дори при 5-10 минутно проветрявана. За това време стените не успяват да изстинат и комфорта се възстановява максимум за 30 минути.
На всички, които са се оплаквана от мухъл и/или конденз, им казвам, че каквото и да правят с температурата в помещението, влагата си остава вътре. Не само това, а се увеличава, защото човек отделя 2-3 литра вода за денонощие, само като диша. Да не говорим какво става когато се внесе влажно или замръзнало пране отвън.
Затова специалистите съветват, че сутрин като станем от сън, задължително помещенията се проветряват за поне 10 минути.
И през Лятото се получава ефекта на дискомфорт. Ако се грундират стени или се пръска мазилка с машина, идва един момент, при който не може да се диша от високата влажност, но като се отворят вратите, след 10-15 минути комфорта се възстановява. Все едно си в сауна.
Zoro5 - специалист
8180 написа:
...Трето - не разбрах тази "теоретична" забележка приема ли се най-после?
Приема се но само ако няма "активен" източник на влага. Ако например в стаята има влажни дрехи и вдигнеш температурата, Ав ще се увеличи. Но ако стаята си е "суха" ще стане това, което казваш. Мисля ,че описваме едно и също нещо от различни гледни точки.
Проветрението е един от начините да се разкара конденза ,така че най-лесно е да се почне с него , но ако не сработи да се мине и на следващи мерки. Но напоследък проветрението зимно време си е цяло изпитание - рискуваш да си омиришеш спалнята с пушеците на съседа ( е, зависи къде живееш).

Тема "влага в спалнята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: