• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
plamen6703 - майстор
shulio написа:
Спокойно може да си вземеш 100 дка земя на 1км от асфалт.
Дай някоя такава оферта, защото сериозно търся 100 дка земя, да е на около километър от път и да е в района на Троянският балкан или Еленският балкан. При мен се оказва, че изобщо не може спокойно да се намери 100 дка земя на едно място и да е близко до път, като съм ангажирал и брокери на недвижими имоти за съдействие.
shulio - специалист
Е точно в тези региони незнам дали имат 100дка земя на едно място камо ли да са на един собственик :)
plamen6703 - майстор
За мен това е най-големият проблем, в намирането толкова много земя на едно място от един собственик и да има сравнително лесен достъп до терена. Другото изобщо не ме притеснява, има проектанти, архитекти..., които с това си вадят хляба и знаят всевъзможни начини да сбъднат желанието ми, ако реша /за момента нямам такова желание/ да се заселя в такова имение :)
Удрям на камък с намирането на подходящ терен.
shulio - специалист
Другия вариант е да комасираш земи, щом нямаш желание веднага да ползваш терена. Избери си район и изкупувай парцелите. Обаче винаги го има варианта някой да не иска да продава и тогава пропадаш. Аз в краен случай ще се задоволя и с по малко площ - зависи от района - ако е пресечен от реки и хълмове може и 30 дка да са достатъчни.
plamen6703 - майстор
Има неоткриваеми собственици и съсобственици... наследил идеални части от имот, но е в чужбина и не се е прибирал в БГ с години.... другите не могат да продават без него... На какви ли не казуси съм попадал, имам доста земя, но е на различни места и нямам по-голям парцел от 42 дка, но е на кофти място и земята е попада в "Натура 2000"... Намирането на големи парцели земи на удобно място в определен район е много голям проблем...
shulio - специалист
Така е. Държавата е голям длъжник на обществото с тази фрагментация на парцелите.
kolcho - специалист
shulio написа:
На поне 1км да няма съседи.
Избираш си някое обезлюдено село, има доста такива у нас. Купуваш си имот с достатъчно голяма къща там / струва жълти стотинки/, реконструираш къщата и си готов - напълно сам, на километри от всичко живо!
Успех!
nikolson - майстор
За Еленския мога да помогна, но трябва да проверя. Имам къща там, знам места, където е възможно.
8180 - майстор
Сещам се за един възможен вариант.
Много ТКЗС имаха горски/ловни/ и подобни вили, където номенклатурата пиянстваше и...
Възможно е някъде да може да се купи такава законно.
На тази долната преди години съм бил и вероятно отговаря на всички изисквания, вкл. път, ток, за вода не помня.
Намира се в гора - не се каниш да обработваш земята наоколо и няма нужда да я купуваш, ако не е върната на някого.
Unnamed Road
5432 Малки Вършец, България
43.095271, 24.958821

Съседното село на Изток - Градище, преди години имаше само две обитаеми къщи.

П.П. Комунистическото общежитие, както и отшелничеството, за мен са еднакво странни.
Имам познат, който имаше такива мераци главно заради вредното въздействие на града в/у децата. Направи на гола поляна успешна конна база, а дъщерята вече е в чужбина.
Къпят се в София, а баба и дядо водеха децата на училище (музика, балет, личен лекар) пак там. :?
shulio - специалист
Само едно уточнение. Живота далеч от хората не е отшелничество. Живееш си съвсем нормално като всички останали просто си далеч от скупчването на хора. Чудя се защо трябва да се събираме толкова на гъсто и после да решаваме проблемите породени от това.

Хората приемат за съвсем нормално да живеят примерно в двустаен апартамент в София, Света тройца, да работят в Младост бизнес парка, а детето им да учи в Киров Овча купел. Но им е много странно да живеят примерно в къща с 50дка двор в с. Долна Бела речка и да работят и учат във Вършец - на 7км. И пътуват около 10 минути.

Примерите са избрани случйно :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Как в България да се живее далеч от хората?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: