• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Дебелината на кабела трябва да бъде от 2,5мм нагоре. Аз бих сложил 3,8мм :drinkers:
krasi92 - майстор
Елементарно колко трябва-трябва да отрежеш това парче дето сваля защитата на съседите и с него в магазина.
DMN - майстор
Аз имам едни въпросчета. Тя "оригиналната" тема се проточи, после премина в тази, накрая от тема може да премине в анАтема. Въпросчетата ми - има ли някакви задължителни изисквания към ел. инсталациите в новото строителство да са трипроводни? Ако да - трябва ли задължително защитния проводник във апартамента да е свързан към земно/земя или може третия проводник във апартамента да е свързан за нулата преди ДТЗ? Какви са задължителните правила в новото строителство?
nikolov333 - майстор
Задължителни са трипроводната инсталация и ДТЗ за контактните излази..за земното или TN-C-S мисля че зависи от проекта.
FM STEREO - специалист
Аре стига сте я дъвкали тая тема,стана историческа! Не го карайте да свързва нищо вижда се, че хал хабер си няма понятие що е то земно! Авторе търси фирми и лаборатории, ако трябва се организирайте всички в блока и търсете специалисти в тази област за разрешаване на проблема, с писане по форумите и съвети без да се знае какво е сътворено няма да се получи! :partyman:
tzetz009 - специалист
Мълниезащитна уредба не се пуска през центъра на сградата и не и се пускат хоризонтални излази . Безсмислени са !!! Това , че заварчикът е излязъл с тях над мазилката е едно , но и строителният техник и мазачите (са за WEB-ане) не са направили нищо , за да я скрият . Елмонтажниците са се свързали под нивото на мазилката . Това , че още се виждат излазите сега е "бонус" . Да се свързва към шината и да се приключва .

:partyman: :partyman: :partyman:
gogo7777 - майстор
Ама тая шина не е гръмоотводна. Това си е земно....Това му трябва
kozl - майстор
Нема как да е към мълниезащитата в близост до другите кабели.
arxd129 чертежите си поствал в друга тема, де размъти се проблема. А с бягство в нова тема си забравил информацията по старата си тема. Но по твоите чертежи нема съвпадение :wink:
В този чертеж
Изображение
Изображение
има етажно разпределително табло РТ. До него има ниша, най-вероятно скрита с мазилка, в която има така търсената шина, кабел за вентилатор на покрива, кабел за осветление, кабел за асансьора и 21 кабела СВТ 2х16мм2 за апартаменти табла. Ако парчетата са от един чертеж, и то котата е 31,60, което може би е 10 ет. Ако апартаментите са по 7 на етаж, то остават кабели за още 3 етажа или блока е 12 или 13 етажа вероятно.
Но етажното табло го няма, поне така писа в предишната тема.
А чертежите на ГРТ
Изображение
нямат общо с по горния чертеж. Така че и проектите са менте :lol: По-точно чертежите от етажа са от първоначалния проект. Предполагам, че ЧЕЗ не са одобрили чертежите за ГРТ от първоначалния проект и линейните схеми са препроектирани, за да бъдат подадени отново за одобрение в ЧЕЗ.
Според линейната схема на ГРТ от ГРТ до апартаментите трябва да има кабел СВТ 3х10 мм2. Според другия чертеж до РТ трябва да има за апартаментите СВТ 2х16мм2 и за това шината от заземителите е там в близост до РТ.
Това са разни чертежи от проект, а какво е натворил строителя :?
По напред ти дадоха идеи за проследяване на шина в стена. Но с металотърсача се откриват и всички армировки и кабели, така че ако стената е стоманобетон армировката ще звъни на метал и металотърсача няма да свърши работа.
Другите методи с подаване на сигнал и загряване на шината с инфраред проследяване аз не ги умея и съм пас. Но тази шина може би отива в ГРТ, защото и ГРТ трябва да е заземено поне според чертежа.
Има вариант да е изпълнен първоначалния проект със СВТ 2х16, но след като липсват таблата не е ясно къде и как е направено пресвързване от етажа към апартаментите на този етаж. А и ти твърдиш, че от ГРТ излизат сини и черни единични проводници, което не е СВТ. Така че хем чертежите се разминават, хем изпълнението, хемн и твоите пояснения.
Ти с какви уреди за проследяване разполагаш, след като бегаш от лаборатория?
Последна промяна от kozl на съб яну 13, 2018 7:21 pm, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
То е ясно, че кабелите до апартамента му идват от кутия, щом от ГРТ не излиза ЖЗ. По скоро трябва да търси кутията, ако в нея се намери търсеното земно, но тези кутии вероятно са замаскирани от мазачите. Аз бих тръгнал обратно по кабелите от неговия апартамент навън и където хоризонталните кабели тръгват вертикално, би трябвало да намери кутиите..
kozl - майстор
На мен не е ясно от ГРТ какви кабели излизат. Това за снопове сини и черни по ми се връзва да са сноповете м-у електромери и АП-та. Ако от ГРТ излизат ПВ А2, то те трябва да вървят в гофрирани тръби. 12х7=84 гофрета. По ми се верва, че са СВТ 2х10. Може и мостоваци да са - двойки.
Обаче има вероятност изпълнението да е по първоначалния проект и обичайно гофрета се залагат в плочите и са пуснати до РТ, някъде до нишата за вертикалните щрангове. В тоя случай как ще се проследява кабела :? После как са прекарвани кабелите :?
Тука в сградата, която живея един си купи апартамент и пожела да си прекара трифазен ток. Обаче се държа нагло с останалите собственици от ЕС и не му разрешихме да кърти по общите части или да си прекара кабели открито, та остана с монофазно захранване.
Освен това по първите чертежи в стълбищната клетка осветлението е с PIR шалтер, а в коридора с лихт бутони. Ако тъй дека е АСЕ-5 автомата като нема РТ :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проследяване на зазидано "земно"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: