• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Точно преди 30 секунди не знаех колко много ми липсва веселото.
Нещата, според мен, са 50/50. Това, за такъв Форум, би трябвало да е задоволително.
Кой би се съгласил на толкова, обаче? Поне като оценка, не като резултат.
До тук, с "хейта".
Защо да подкрепям половинчати, вършещи работа неща?
Това ли е Идеята?
Ако бъркам, моля някой да ми помогне да го разбера!
Доводи от сорта- толкова има, толкова може, няма повече и т.н, не са приемат, понеже точно в тази Тема изобщо не личи да е подобно положението.
...е, в един аспект, може би?!
шоп - майстор
съб сеп 17, 2022 10:12 amdedal написа:

Така схемата е следната. Котела и термопомпата условно ще влязат е буфера, от буфера ще излиза за радиаторите.
Идеята на буфера е да удължи интервала работата и изключване, както и да поеме удъра на студената вода.
Какво се получаваше до сега, ако тържа всички радиатори отворени при 45C на водата разликата на входа и изхода е около 1C обаче става толкова топло, че спин на отворен прозорец.
Преди две зими монтирах термоглави и те затварят, обаче увелициха разликата на входа и изхода до 5-7 градуса. Котел на въглища се справя с тази разлика без проблем, обаче термопомпата няма да успее.
Идеята на буфера е не толкова да съгранява топлина, а да поеме удъра при отварянето на термоглава.
Идея си нямаш колко погрешно мислиш.
Желаната температура в стаите при ТП е погрешно да я регулираш с термоглави. Отваряш всички глави на МАКС.
Ако ти е топло с топлоносител 45, то слагаш на 40 или на 35 гр
Какво по-хубаво за една ТП

Другото, ТП ще се справи и с много повече от 5-7 гр разлика вход и изход. Всичко зависи от мощността и дебита през нея. Ако топлообменника е вързан правилно на противоток ще имаш преохлаждане на фреона, което също е полезно.

Колонен филтър за водопровод не бих сложил никога.
Успехи!
dedal - специалист
съб сеп 17, 2022 11:08 amшоп написа:

Така схемата е следната. Котела и термопомпата условно ще влязат е буфера, от буфера ще излиза за радиаторите.
Идеята на буфера е да удължи интервала работата и изключване, както и да поеме удъра на студената вода.
Какво се получаваше до сега, ако тържа всички радиатори отворени при 45C на водата разликата на входа и изхода е около 1C обаче става толкова топло, че спин на отворен прозорец.
Преди две зими монтирах термоглави и те затварят, обаче увелициха разликата на входа и изхода до 5-7 градуса. Котел на въглища се справя с тази разлика без проблем, обаче термопомпата няма да успее.
Идеята на буфера е не толкова да съгранява топлина, а да поеме удъра при отварянето на термоглава.
Идея си нямаш колко погрешно мислиш.
Желаната температура в стаите при ТП е погрешно да я регулираш с термоглави. Отваряш всички глави на МАКС.
Ако ти е топло с топлоносител 45, то слагаш на 40 или на 35 гр
Какво по-хубаво за една ТП

Другото, ТП ще се справи и с много повече от 5-7 гр разлика вход и изход. Всичко зависи от мощността и дебита през нея. Ако топлообменника е вързан правилно на противоток ще имаш преохлаждане на фреона, което също е полезно.

Колонен филтър за водопровод не бих сложил никога.
Успехи!
Ти на принципа на последния влязъл ме замисли. На котела ако го сложа на 35 и изгасва. Тук проблем с гасненето няма.
Обаче термоглави ми трябват май.
В едната стая 40 C е прекалено много, в детската северна с два прозореца е малко и си иска 45 C. И второ къщата е на два етажа, обикновено помпата набива всичко на първия и ако не затворя почти няма да стигне до втория.
Освен да ги сцепя на два кръга, което е абсолютно възможно, може да закача и бойлер които има нагревател към буфера за да компенсирам на ток ако не стига и сметката с ЕОН излиза
Последна промяна от dedal на съб сеп 17, 2022 11:43 am, променено общо 1 път.
Простичко е- липсва баланс, на системата.
Принципът на "последният влязъл" ме прави потресен.
шоп - майстор
съб сеп 17, 2022 11:41 amТрифон П.Трифонов написа:
+1
Точно така Трифон. Ти ме разбра с половин дума. Други обаче и с 1000 няма да успеят.
Баланс се прави дори и с едно просто кранче.

Не , че термоглава е нещо лошо, но при ТП лично за мен управление по Т на топлоносителя е най-оптималното.
dedal - специалист
съб сеп 17, 2022 11:41 amТрифон П.Трифонов написа:
Принципът на "последният влязъл" ме прави потресен.
Как балансираш котел на въглища който да държи 35 градуса вода, като идеята на самия котел до сега е била да бе се гаси.
Това с баланс е опция невъзможна.
Става ако паля сутри, събирам излишната топлина в буфер и оставям да изгасне и така всеки ден.
Аз това го паля Декември и го гася Февруари за чистене. До сега нямаше никакви шансове за баланс.
Нали точно това прав сега, опитвам се да балансирам за да работи с термопомпа без да разбия половината къща
LazarGanev - "Велик майстор"
Първо научаваш какво е "хидравлично балансиране на системата" и после продължаваш с въпросите
Тези сложни обяснения са били абсолютно ненужни и си играл да пишеш празни приказки.
За празна глава са празни приказки, за който има ум в главата не са празни приказки. Няма нужда да се хабя, виждам. :cool:
Последна промяна от LazarGanev на съб сеп 17, 2022 1:57 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
съб сеп 17, 2022 1:49 pmLazarGanev написа:
Първо научаваш какво е "хидравлично балансиране на системата" и после продължаваш с въпросите
+1 Така е Лазар,
обаче летеца ще настрои ТП да бачка на 50 гр и ще настройва Т в помещенията с термоглавите, а за да не влезе вода с Т по ниска от 5-6 гр от изходящата на ТП ще монтира и буфер:-))))))))))

Не, че буфера е излишен. Напротив хубаво е да го има, но предназначението му е друго.

Спирам да пиша по тази тема, все едно говоря с радио.
dedal - специалист
съб сеп 17, 2022 1:49 pmLazarGanev написа:
Тези сложни обяснения са били абсолютно ненужни и си играл да пишеш празни приказки.
За празна глава са празни приказки, за който има ум в главата не са празни приказки. Няма нужда да се хабя, виждам. :cool:
Провсто всичките ви сметки са различни от моите.
Хидравличния баланс го опредяля тръбата и водния стълб.
Тръба Ф16 носи 3.6 киловата, разликата в денивелацията е 2.8 метра.
Без глави ще набивам нонстоп 3.6 на радиатора на долния етаж и каквото остане ще иде горе. Обаче самия радиатор е преоразмерен заради ниската температура и реално не ми трябва 3.6, а 1.2 Просто радиатора трябва да спре без значение какво сте сметнали на хартия. По вашата логика при консумация 5 киловата в час ще ми трябва 14-18 киловата помпа, ми не ме навихте. Тук 8 киловата е ОК.
Кран и манго да го върти може и да е опция за някой хора, за мен не е.
Свърши идва във вторник. Монтирам два дена и ще качвм разход, темоература на вода и температура в стаята.
После ще си мерим кой чел и кой не е чел достъчно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Отопление и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: