• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
Обяснявам...
Има вентилатор който нагнетява чист, но студен въздух - до сега. Изключително рядко го пускам защото дебита му е доста голям. Има втори вентилатор който изсмуква замърсения въздух /пушека от цигарите/. Той непрекъснато работи. При пускането му в кафето се получава "подналягане" /май така се казваше/, и чистия въздух влиза през тръбите за чист въздух. Дали ме разбрахте? :? Точно в тези тръби ще сложа голям радиатор който да го захраня от парното. Проверих и се оказа, че радиатора за двигатела на "Голф - 2-ка" перфектно ще влезе в тръбата на сепарацията /така се казва, нали?/. Ще бъде под наклон защото е доста дълъг. При това положение въздуха изцяло ще минава през него. Мисля, че той ще минава леко и ще се стопли поне малко. Вентилатора който нагнетява чист въздух няма да го пускам, защото радиатора няма да може да се стопли... Качвам две-три снимки да онагледя как съм направил отклонението. На мястото на отклонението съм сложил два крана с изпразнител. Ако стане беля /примерно да се спука радиатора/ - затварям крановете и изпразвам водата от тръбите за да не замръзне през зимата. Надявам се с големия радиатор да има ефект - подтоплен чист въздух... :idea:

Прикачен файл

Кранове с изпразнител.jpg
Отклонението за топлообменника...
Кранове с изпразнител.jpg (51.68 KиБ) Видяна 5350 пъти

Прикачен файл

Тръбите....jpg
Тръбите....jpg (49.4 KиБ) Видяна 5350 пъти

Прикачен файл

Излизане на вън....jpg
Излизане на вън....jpg (61.87 KиБ) Видяна 5350 пъти
Здравейте,
Много ми интересни неща научих от този форум. За което Ви благодаря.
Сега имам конкретен въпрос:
Нанесох се наскоро в нов апартамент, където инвеститора е спестявал от доста неща има две спални по 15 (11 глидара 500мм) и 16 м2 ((16 глидера 350) и хол 27м2 (11 гл. 500). Помислих, че е пестил и от глидери поне в хола, а и котела ми е кондензен (Victrix 24 kW - http://www.amaxgas.com/?page_id=9&record_id=11 ) и добавих още 6 глидера т.е. общо 17 на 500 мм. Въпреки че не са вързани кръстосано топли всички глидери. В хола е и дистанционното с термометъра в резултат спалните ми стоят студени.

Много ще съм ви благодарен, ако някой ми каже какво да направя за да сa горе-долу еднакви температурите навсякъде?
Дали добавяне на глидери спалните ще реши проблема и ако да, дали в детската, където има 16 гл. на 350мм ще топли последните, ако радиаторите са вързани на кръст, дали например ще стопли 25 глидера?
И ако сложа и на 3-те стай термоглави, дали ще могат да поизравнят температурите?
Т.е. ако степен 3 отговаря на 21 градуса нагласям дистанционното на 21.5 и другите стаи на степен 3 или по-ниска.
Дали ще работи така и как това би се отразило на разхода?
Предварително Ви Благодаря?
LazarGanev - "Велик майстор"
Проблемите ти сая същите, каквито сме обсъждали тук - недостатъчен брой радиатори, особено за кондензен котел. Но се нуждаеш и от хидравлично балансиране на системата - притваряне на секретните кранове на радиаторите в хола, за да пренасочиш по-голям поток към останалите стаи.
liusien - специалист
Здравейте!
Отново задавам въпрос преди да съм се хвърлил в нови "приключения". На снимките по-горе тръбите с които съм направил отклоненията за топла вода за "топлообменника" са 16-ки. Когато работи само единия вентилатор който изсмуква замърсения въздух /цигарения дим/ в кафето се получава лек вакуум и през топлообменника влиза леко стоплен въздух. Обаче когато пусна и втория вентилатор който нагнетява чист въздух - радиатора на топлообменника много бързо изстива! Та въпроса ми е - ако сложа тръби 20-ки по-добре ли ще е? Предполагам, че повече вода ще се върти в радиатора, но дали пък няма да падне налягането на водата и... все едно нищо не съм направил?! Какво да направя???
2v6 - майстор
liusien написа:
Здравейте!
Отново задавам въпрос преди да съм се хвърлил в нови "приключения". На снимките по-горе тръбите с които съм направил отклоненията за топла вода за "топлообменника" са 16-ки. Когато работи само единия вентилатор който изсмуква замърсения въздух /цигарения дим/ в кафето се получава лек вакуум и през топлообменника влиза леко стоплен въздух. Обаче когато пусна и втория вентилатор който нагнетява чист въздух - радиатора на топлообменника много бързо изстива! Та въпроса ми е - ако сложа тръби 20-ки по-добре ли ще е? Предполагам, че повече вода ще се върти в радиатора, но дали пък няма да падне налягането на водата и... все едно нищо не съм направил?! Какво да направя???
Налягането на водата няма да падне.
Първо пробвай да намалиш дебита към останалите консуматори. Ако това има ефект, то има смисъл и да пробваш с по-големи тръби.
Какъв радиатор си сложил сега?
Какъв е режима на котела?
liusien - специалист
2v6 написа:
..........
Налягането на водата няма да падне.
Първо пробвай да намалиш дебита към останалите консуматори. Ако това има ефект, то има смисъл и да пробваш с по-големи тръби.
Какъв радиатор си сложил сега?
Какъв е режима на котела?
Здравей, 2v6
Сложил съм нов радиатор от двигател на "Ауди". Висок - 33 см дълъг - около 60-70 см. Тъй като ми идва по-дълъг, монтирал съм го по диагонал във въздуховода. Котела в момента работи на 45 градуса температура на отопление... В къщи радиаторите са притворени при секретните кранове - от затворено положение съм развил около 2 до 3 оборота на различните радиатори. Има монтирани и термоглави настроени на позиция " 3 ", които почти непрекъснато са затворили радиаторите /студени са/. В кафето има монтирани пет радиатора, два от които не работят /спрял съм ги със секретните кранове/. Работещите радиатори също са с притворени секретни кранчета. Помпата в газовия котел има два режима на работа - в момента /фабрично/ работи на малка мощност. Мога да и вдигна мощността ако се налага... Това е за сега. Ако има надежда - ще направя каквото е нужно! :? :wink:
2v6 - майстор
liusien написа:
Здравей, 2v6
Сложил съм нов радиатор от двигател на "Ауди". Висок - 33 см дълъг - около 60-70 см. Тъй като ми идва по-дълъг, монтирал съм го по диагонал във въздуховода. Котела в момента работи на 45 градуса температура на отопление... В къщи радиаторите са притворени при секретните кранове - от затворено положение съм развил около 2 до 3 оборота на различните радиатори. Има монтирани и термоглави настроени на позиция " 3 ", които почти непрекъснато са затворили радиаторите /студени са/. В кафето има монтирани пет радиатора, два от които не работят /спрял съм ги със секретните кранове/. Работещите радиатори също са с притворени секретни кранчета. Помпата в газовия котел има два режима на работа - в момента /фабрично/ работи на малка мощност. Мога да и вдигна мощността ако се налага... Това е за сега. Ако има надежда - ще направя каквото е нужно! :? :wink:
Здрасти liusien,

Намалил си дебита с помпата, а сега искаш да го увеличаваш с по-широки тръби:shock:
Сложи помпата на максимална мощност :idea:
Каква е температурата на вход на котела? Пламъка гори ли непрекъснато продължително време (1-2 часа)?
filmatoplo - майстор
Водния дебит е малък през питата поне 600-800 литра в час трябва да е -разликата вход изход на тръбите 5 градуса , температурата на водата преминаваща е на границата , скоростта на вентилатора е висока .Или ги спази тези неща или си сипи едно голямо. :wink:
liusien - специалист
2v6 написа:
......

Здрасти liusien,

Намалил си дебита с помпата, а сега искаш да го увеличаваш с по-широки тръби:shock:
Сложи помпата на максимална мощност :idea:
Каква е температурата на вход на котела? Пламъка гори ли непрекъснато продължително време (1-2 часа)?
Здравей, 2v6
Пуснах помпата да работи на максимална мощност. Входящата температура е 38 градуса, при заложена 45 градуса. Направи ми впечатление, че докато помпата беше на минимална мощност, вентилатора на горелката работеше на минимални обороти - 1400. След като вдигнах мощността на помпата, оборотите на вентилатора на горелката се вдигнаха на 1500-1600 и непрекъснато работи... не се изключва. Получава се лек преразход на газ. Икономичния режим е явно като работи на минимална мощност помпата която върти водата в радиаторите /фабричен режим/... Чудя се - дали да вдигна до 50 градуса водата за отопление, ще има ли ефект? :?

Основно въпроса ми беше - дали да подменя тръбите 16-ки с 20-ки? Повече вода ще минава през радиатора и няма така бързо да се охлажда... Така предполагам... :?:
2v6 - майстор
liusien написа:
...
Пуснах помпата да работи на максимална мощност. Входящата температура е 38 градуса, при заложена 45 градуса. Направи ми впечатление, че докато помпата беше на минимална мощност, вентилатора на горелката работеше на минимални обороти - 1400. След като вдигнах мощността на помпата, оборотите на вентилатора на горелката се вдигнаха на 1500-1600 и непрекъснато работи... не се изключва. Получава се лек преразход на газ. Икономичния режим е явно като работи на минимална мощност помпата която върти водата в радиаторите /фабричен режим/... Чудя се - дали да вдигна до 50 градуса водата за отопление, ще има ли ефект? :?

Основно въпроса ми беше - дали да подменя тръбите 16-ки с 20-ки? Повече вода ще минава през радиатора и няма така бързо да се охлажда... Така предполагам... :?:
Такъв режим (38/45) е нормален за кондензен котел. Може да опиташ и при 40 градуса задание как ще работи отоплението :idea:

Как установи преразхода на газ?!? Преразход означава разход в повече. С какво го сравняваш?
Колко литра газ изгарят за 60 минути непрекъснато горене в котела?

Икономичен режим за една инсталация означава да грее по-малко (примерно в стаите 16-18 градуса). Така се прави икономия на газ. Когато помпата работи на минимална мощност се икономисва единствено от ток за самата помпа :wink:

Ефективността на кондензните котли се определя най-лесно от количеството отделен конденз. Колко литра се отделя при теб за 1000 литра изгорен газ?

За смяната на тръбите нали ти казах - дебита си го вдигнал с увеличване мощността на помпата. Ефекта от смяната на тръбите ще е по-малък.
Радиатора се охлажда от въздуха. Колкото повече въздух минава през него, толкова повече се охлажда. Както ти казах с такъв радиатор може да се изкарат над 10 кВ топлина. Тя идва само от котела или с други думи ако искаш да получиш примерно 20 kW отопление (радиатора+останалите консуматори) трябва да гори природен газ около 2 Nm3 за час (2000 литра по газомера).

Пробвал ли си да включиш само нагнетателния вентилатор, а смукателния да е изключен?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: