За да разбереш какъв котел ще ти свърши работа то трябва да изчислиш общата мощност на инсталацията която имаш в момента при положение че няма да добавяш отоплителни тела или бойлер комбиниран . Ако ще има нови тела или бойлер то ще добавиш и тяхната мощност към съществуващата на инсталацията и ще получиш общата мощност която ти е необходима .Но имаи впредвид и това че ATMOS Kombi имат КПД-80-82% .
http://thermtrade.bg
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov
- майстор
307 мнения в "Схема за свързване на Atmos."
srusev
- специалист
В момента има изградена инсталация на газ, но не топли а харчи много. Мощността е около 10 КВ на радиаторите и конвекторите, но аз тепърва ще ги увеличавам. Незнам дали тези котли имат минимална работна мощност както газовите. Смятам да сложа 1 или 2 конвектора от 10КВ вградени в инсталация с въздухопроводи до всяка стая освен радиаторите. Нещо подобно: http://www.romstal.bg/shop/%C2%C5%CD%D2 ... aa-e-p4388
Какво мислите за идеята?
Искам да стопля тази къща, но на разумна цена. Какво ще ме посъветвате.
Какво мислите за идеята?
Искам да стопля тази къща, но на разумна цена. Какво ще ме посъветвате.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Не знам как си очаквал да я стоплиш тази къща с 10кВт радиатори, като ти трябват от порядъка на 30кВт? 25 кВт котел ще е малък, ако искаш да топлиш навсякъде.
srusev
- специалист
Виж сега тя къщата си имаше радиаторите, но тъй като беше изчислявана от майстор преди няколко години никой не е предполагал, че газта ще поскъпне толкова много. След като баща ми почина съм наследил къщата. Тази зима стана един съкатлък т.е. източих парното и ги затворих всички вентили като въртях само конвектора и няколко радиатора, но проблема стана като в стаите е станало 0гр. и термоглавите на празните радиатори са се е отворили и те са се напълнили и в големия студ ми се пръснаха всичките. Тази година студа при нас беше много, замръзна даже входящата тръба на водата под земята при -29, добре че беше нова пластмасова и не се спука.
Видях тази таблица и съм съгласен с разхода на газовия котел. Около 4000лв. за сезон за 370м3.
http://www.atmos.cz/english/paliva-energie
Много ще съм радостен да сложа атмос и ако както казвате и там пише разход 9,5т. дръвца.
Смятам да сложа канални вентилаторни конвектори 2 по 11кв. на етаж и всеки да бъде вързан със въздухопроводи към стаите.
Моля помагайте, защото догодина искам да ми е топло. Другата седмица поръчвам новите дограми, за да сменя старите дограми.
Видях тази таблица и съм съгласен с разхода на газовия котел. Около 4000лв. за сезон за 370м3.
http://www.atmos.cz/english/paliva-energie
Много ще съм радостен да сложа атмос и ако както казвате и там пише разход 9,5т. дръвца.
Смятам да сложа канални вентилаторни конвектори 2 по 11кв. на етаж и всеки да бъде вързан със въздухопроводи към стаите.
Моля помагайте, защото догодина искам да ми е топло. Другата седмица поръчвам новите дограми, за да сменя старите дограми.
filmatoplo
- майстор
Щом си го намислил ще стане , но обърни внимание какъв дебит вода се изисква през конвекторите и с каква температура за да си спази киловатите .Може да се окаже че през котела се изисква по малък дебит -тогава се монтира малък буфер да отдели двата дебита , после имай предвид че с конвектори означава да има винаги ток спре ли тока няма топло и 120 градуса в котела .
тоест тия джаджи се монтират повечко със чилъри,термопомпи,газови и нафтови котли - като спре тока спира и котела помпата
.Аз съм го правил не веднъж с котел на твърдо гориво но го окичвам с 10 защити включващо и буфер . 

srusev
- специалист
filmatoplo написа:Щом си го намислил ще стане , но обърни внимание какъв дебит вода се изисква през конвекторите и с каква температура за да си спази киловатите .Може да се окаже че през котела се изисква по малък дебит -тогава се монтира малък буфер да отдели двата дебита , после имай предвид че с конвектори означава да има винаги ток спре ли тока няма топло и 120 градуса в котела .Киловатите са 11 при 70гр. на трета скорост, а на 80-90гр. ще са повечко. За дебита ще се провери. Ами за тока последно време година две нямаме проблеми. Но ще се подсигуря с ЮПС. Системата сигурно ще я направя отворена. Ще те помоля да ми кажеш други защити, които да монтирам.тоест тия джаджи се монтират повечко със чилъри,термопомпи,газови и нафтови котли - като спре тока спира и котела помпата
.Аз съм го правил не веднъж с котел на твърдо гориво но го окичвам с 10 защити включващо и буфер .

Един техник ми каза че вентилаторните конвектори не били подходящи за котли на твърдо гориво, защото били от мед и алуминий и заради по-високите градуси на водата самото тяло на конвектора се разширявало и това го повреждало с времето. До колко вярно е това твърдение?
Също ми предлагат някакви котли на тв.горино, американски произведени в гърция, но за марка не са ми казали. Били икономични.
Някой има ли представа дали са читави?
srusev
- специалист
Здравейте,
Реших да ви послушам и вече съм се приготвил да взема:
Атмос Комби 30-ка
Дървата ги купих, половината са сухи. Дано до зимата станат 20%. Ще комбинирам с въглища.
Та сега казуса е буфера: Да има или да няма?
За тази квадратура какъв буфер ще е адекватен, защото от инструкцията на ерато не се разбира. Идеята е котела да работи на макс докато стопли буфера и след това да се изключва, което смятам ще е доста икономично, но колко време ще действа/ориентировъчно/.
Трипътен или четирипътен вентил? Ладомат няма да е, нещо много пари ми се вижда.
Искам да взема терморегулатор. Ерато препоръчват АС-01, гледам в сайта на атмост пише АСД-01, за същия ли става дума?
Четох в друга тема, че ги вързвате с български регулатори Интиел.
Кажете как да я направя най-оптимална, ще съм ви много благодарен.
Също ме интересува ЮПС какъв да взема?
Как да измеря сечението на комина? Тъй като са два комина залепени един за друг и не се използват, ако пробия дупка от единия в другия, дали ще има ефект? Като ги меря от са с комини тела 35х30см ок. 6,5м.-7,00, този който ще е на котела не е измазан, нямат и изолация. Единственото, което знам е че единият не работи добре. Страх ме е да не изиграят лоша шега на цялото начинание.

Реших да ви послушам и вече съм се приготвил да взема:
Атмос Комби 30-ка
Дървата ги купих, половината са сухи. Дано до зимата станат 20%. Ще комбинирам с въглища.
Та сега казуса е буфера: Да има или да няма?
За тази квадратура какъв буфер ще е адекватен, защото от инструкцията на ерато не се разбира. Идеята е котела да работи на макс докато стопли буфера и след това да се изключва, което смятам ще е доста икономично, но колко време ще действа/ориентировъчно/.
Трипътен или четирипътен вентил? Ладомат няма да е, нещо много пари ми се вижда.

Искам да взема терморегулатор. Ерато препоръчват АС-01, гледам в сайта на атмост пише АСД-01, за същия ли става дума?
Четох в друга тема, че ги вързвате с български регулатори Интиел.
Кажете как да я направя най-оптимална, ще съм ви много благодарен.
Също ме интересува ЮПС какъв да взема?

Как да измеря сечението на комина? Тъй като са два комина залепени един за друг и не се използват, ако пробия дупка от единия в другия, дали ще има ефект? Като ги меря от са с комини тела 35х30см ок. 6,5м.-7,00, този който ще е на котела не е измазан, нямат и изолация. Единственото, което знам е че единият не работи добре. Страх ме е да не изиграят лоша шега на цялото начинание.

filmatoplo
- майстор
Русев , прочети цялата тема и най вече темата -Избор на пиролизен котел, има доста нагледни неща от колегата Водопада пуснал е снимки на своя котел Атмос на 4-5 страница.ще приближа темата .
Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература