Здравейте, имам питане относно дебелината на тръби за подово. По проект е заложено 18мм, но топлотехника е категоричен, че 16мм е достатъчно и нищо не налага 18мм тръби. Стъпката е заложена 15см. Дневната е с 3 кръга (66м, 80м, 66м), 3те стаи са със съответно 86, 84 и 82 метрови кръга. Дневната е 35кв, стаите 2х 13кв и спалня 14кв. Подовите настилки ще са ламинат 10мм. Изолация външни стени е 8см ЕПС отвън и 15см вата вътре. 5см XPS на пода и на двата етажа. Дограма пвц трислоен стъклопакет 42мм. На тавана 20см вата. Няма френски прозорци. При тези характеристики нужна ли е наистина 18мм тръба за подовото? Какви са плюсовете и минусите на 18мм тръба (същия въпрос и за 16мм)? Обяснението на проектанта е, че спрямо нужната енергия за отопление на помещенията, ако се навият тръби 16мм в стаите вместо 18мм, при същата стъпка отделяната топлина от 16 милиметровите би била на ръба или в някои случаи дори недостатъчна да затопли дадено помещение ..
*Чел съм цялата тема, но преди година, и не мога да си спомня дали е разискван такъв казус.
*Чел съм цялата тема, но преди година, и не мога да си спомня дали е разискван такъв казус.