Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
evparts.alle - специалист
Я сега някой да намери бързо онлайн калкулатор да смята 48 волта 80 фарада на колко 48 волта Ач се равнява, че ми писна цял ден от смятане на сякакви глупости. Тука форумчето ми е за кеф, а като погледнах формулите ... не. Не и Събота вечер. За днес ми стига.
едит:
Сметнах го все пак не се сдържах - ми то смешно. Трябва доста обем и тегло да се смалява.. Да не говорим за цената...
:-D
zec ingenering - специалист
Споко....след две ракии и чаша вина ми отива на към 6Ач. Може и да съм го уцелил. :drinkers:
Ама не е... Хахах . По отива към 0.5 Ач според формулите, на които попаднах. Ако беше 5Ач бих инвестирал в едно за келешлъка.. Като резерва да го ползвам след закъсване за ток(каквото не ми се е случвало от няколко години, поне 2 ).
zach_82 - специалист
Не, знам как смятате, но цял автобус, пълен с пътници изминавал 20км с ултракондензатор.
Колко такива трябва да има по 0.5Ач(по вашите сметки), всяко по 2200 лева - ми че то автобуса трябва да струва няколко милиона!
ESPACE - майстор
Кулон е производна единица от международната система единици SI за измерване на електрически заряд. Когато електрически ток със сила един ампер тече в продължение на една секунда, той пренася електрически заряд един кулон, т. е.:

1 C = 1 A * s

Заряд от един кулон е приблизително равен на заряда на 6,24 x 1018 електрона.

Един кулон също така е заряд на положителния електрод на кондензатор с 1 фарад капацитет, зареден до потенциална разлика от един волт:

1 C = 1 F * V

За измерване заряда на акумулаторните батерии се използва единицата амперчас, която е производна на кулон:

1 Ah = 3,6 kC
или 1 farad volt =0.000277777778Ач

Та въпросния кондензатор 48V 80F е малко над 1Ач
zec ingenering - специалист
zach_82 написа:
Не, знам как смятате, но цял автобус, пълен с пътници изминавал 20км с ултракондензатор.
Колко такива трябва да има по 0.5Ач(по вашите сметки), всяко по 2200 лева - ми че то автобуса трябва да струва няколко милиона!
Ами да, той може наистина да струва няколко милиона! Все пак не забравяй, че става въпрос за израелско българска фирма....там шега няма! :cool:
rezotec - помощник
Във Ват/часове е по-удобно. Например 1 Волт умножено по 1 Фарад = колко Ват/часа ?
Тани - модератор
Ето за колко време се зарежда един суперкондензатор 50V 100F :
Прикачен файл:
суперкондензатор.png
суперкондензатор.png (61.9 KиБ) Видяна 3409 пъти
По груби сметки около 70Wh

За автобуса са необходими 20 000Wh или около 285 броя суперкондензатори. Определено не струват милиони!
freewheel - напреднал
Ами то си го пише в дейташийта. Малкия модул от 80F е 27Wh, а големия е 54Wh. http://www.maxwell.com/products/ultraca ... 162013.PDF
Я прегледайте из нета за тия формулки, че аз други малко по-различни намерих за Фарад -Ач.
Някакви средни стойности и т.н.т.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: