Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a.iliev - специалист
90 кв.м са, без да искам съм написал 80 кв.м. По документи съм сигурен, дали е така не знам. Като цяло само в средата са през 15 см, около стените през 10 см, заради френските прозорци.
Какво мога да направя, за да почне да грее?
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 8:34 pma.iliev написа:

Какво мога да направя, за да почне да грее?
От кога е този проблем или изобщо някога това подово работило ли е нормално?

Ако подовото е работило нормално и в последствие е създало проблем е едно- друго е от самото начало да е създало проблем.

Ако случаят е вторият то балансирайте системата. Притворете късите кръгове, пуснете помпата на макс.
Ако и това не помогне сменяйте помпата с по-мощна и с по-голям напор.
a.iliev - специалист
Ми никога не е работила както трябва. Но ако са затворени всички кръгове освен в спалните, помпата нямали да се справя? Или заради дължината на кръговете е невъзможно, когато помпата е само от котела?
шоп - майстор
пет яну 08, 2021 9:20 pma.iliev написа:
Но ако са затворени всички кръгове освен в спалните,
Не съм казал да затваряте кръгове!
Написах да балансирате...това означава да притворите късите кръгове през, които има циркулация и е топло в тези помещения за да се вдигне ( ако е възможно изобщо) дебита в помещенията в които е студено.
Помпата трябва да е на макс. при това балансиране.
Ако и това не помогне сменяте помпата с по-мощна и с по-висок напор.
За съжаление това са последствията от дълги кръгове, тръбички с вътрешно ф12 и ДТ над 5-6 градуса между вход и изход на двата колектора.
a.iliev - специалист
Знам, че ни си казал подобно нещо. Говоря за по принцип, че дори при затворени кръгове - 4 на брой. 2 броя за баните - притворени до 1 mol/l, пак не може да се загреят спалните - до край отворени около 3.5 mol/l. Мисля си да няма друг проблем.
Hursa - майстор
пет яну 08, 2021 8:34 pma.iliev написа:
Като цяло само в средата са през 15 см, около стените през 10 см, заради френските прозорци.
До колко топлоизолирани са помещенията, пода. А тези прозорци - с каква площ са и с какви стъклопакети.
a.iliev - специалист
Има 5 см подложка за подовото. Нов саниран блок, с троен стъклопакет. Има много прозорци, но и в дневната е така, а там си е топло. Още повече усещам и топъл пода.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви са настилките?
Hursa - майстор
пет яну 08, 2021 7:43 pma.iliev написа:
Проблемът се изразява в това, че в спалните почти не се загрява пода.
По цялата площ ли грее слабо.
syncho - майстор
пет яну 08, 2021 10:11 pma.iliev написа:
Има 5 см подложка за подовото. Нов саниран блок, с троен стъклопакет. Има много прозорци, но и в дневната е така, а там си е топло. Още повече усещам и топъл пода.
Не го слушай шопа, защото само маже без да е направил и едно подово. Правим кръгове по 100-120м от 20 години и работят без никакъв проблем. Въпрос на правилни сметки е всичко. Който не може да смята, плаща скъпо после за големи колектори, заради малки кръгове.

Някой правил ли ти е проект за подовото или е редено както дойде?

Понеже предполагам, че е вторият случай, направи следното - намали кръговете в баните и коридора до 0.5л/мин (това означава показанията на дебитомерите на колекторите), а останалите ги увеличи.

Ако наистина има 3,5л/мин на кръг по другите кръгове и пак не успява да стопли, то имаш нещо кардинално сбъркано в цялата работа. Колко градуса подаваш вода към пода? Имаш ли някакви дебели килими или паркет 2см примерно? Да не би да ти е заета по-голямата площ на пода от мебели?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: